Založ si blog

Čo by ste poradili niekomu, kto sa chce dožiť vysokého veku?

V Austrálii sa jedna 100-ročná žena podelila o to, čo považuje za tajomstvo svojho dlhého života. Dlhovekosť podľa nej pramení z pokojného prístupu k akýmkoľvek búrlivým životným udalostiam. Odporúča nedržať sa zášti a žiť tu a teraz. Jej krédom je: „Netrápte sa vecami, ktoré sa možno aj tak nikdy nestanú.“

Hoci sa to môže zdať ako dobrá rada do života, kabalista to, že sa nestaráme o včerajšok alebo zajtrajšok a žijeme len tu a teraz, považuje za bezduché. Takto žije živý stupeň existencie, ale nie človek.
Vezmite si akékoľvek zviera: žije tu a teraz. Iná vec je, ak by malo predtuchy, ale ak tento pocit nedostáva, potom žije s tým, čo má. Pohyby zvieraťa sú celkom jednoduché, zatiaľ čo ľudia sa zaťažujú rôznymi druhmi kozmických problémov. Napríklad, mohli by vybuchovať hviezdy v inej galaxii a ľudia by si s tým robili starosti.

Naše starosti s tým, kde sme, nám dávajú pocit života. Naopak, pokojná telesná existencia, kde žijeme len s tým, čo máme, je živočíšny život.
Kabalista je človek, ktorý sa otvára svetu tým, že vychádza zo seba a zúčastňuje sa na ňom. Absorbuje túžby a problémy sveta a následne ich spracováva, aby aktivoval svoju korekciu, aby hľadal optimálnu reakciu a zámer na všetko, čo absorbuje. Takto vracia späť do sveta korigovanú odpoveď na to, čo absorbuje.

Takýto život zďaleka nie je bez problémov. Napriek tomu dáva kabalistovi pocit šťastia, pretože cíti, že plní nevyhnutnú povinnosť. Inak to nie je ľudský život. Kabalista nemôže žiť inak.
Avšak v súvislosti s výrokom dámy o tom, že nemáme prechovávať zášť, tak to je skutočne dôležité. Pre kabalistu je to prirodzené aj preto, že ak všetko prijímame ako pochádzajúce z jedinej sily – sily lásky a obdarovania prírody, potom všetko, čo sa odohráva medzi nami, je obrazom sveta, ktorý riadi príroda. Ak sa držíme takéhoto obrazu, potom sa náš postoj k svetu stáva správnym a praktickým.
Potom už nemôžeme pociťovať žiadnu zášť, pretože sa zapájame do nápravy sveta, do jeho vstrebávania a prejavovania, a zapájame sa do systému spolu s prírodou. Inými slovami – to, čo je okolo nás, nielen pozorujeme a nasávame, ale aj chápeme, že sa to deje pre nás a že je to spracované v našom vnímaní reality.

Potom musíme konať tak, aby sme tento obraz, ktorý sa v nás premieta, ospravedlnili. Žiť tu a teraz je teda správne, ale v tom zmysle, že „tu a teraz“ je realita, ktorú vytvárame. Naše dojmy získavame z výstupov prírody smerom k nám, ktoré spracúvame ako naše vstupy. Svoje dojmy a odraz sveta potom neustále korigujeme, a to tak, aby sme ospravedlnili prírodu na všetkých stupňoch nášho vnímania.

 

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 702681x
Priemerná čítanosť článkov: 1884x

Autor blogu

Kategórie