Založ si blog

Čo by ste poradili niekomu, kto sa chce dožiť vysokého veku?

V Austrálii sa jedna 100-ročná žena podelila o to, čo považuje za tajomstvo svojho dlhého života. Dlhovekosť podľa nej pramení z pokojného prístupu k akýmkoľvek búrlivým životným udalostiam. Odporúča nedržať sa zášti a žiť tu a teraz. Jej krédom je: „Netrápte sa vecami, ktoré sa možno aj tak nikdy nestanú.“

Hoci sa to môže zdať ako dobrá rada do života, kabalista to, že sa nestaráme o včerajšok alebo zajtrajšok a žijeme len tu a teraz, považuje za bezduché. Takto žije živý stupeň existencie, ale nie človek.
Vezmite si akékoľvek zviera: žije tu a teraz. Iná vec je, ak by malo predtuchy, ale ak tento pocit nedostáva, potom žije s tým, čo má. Pohyby zvieraťa sú celkom jednoduché, zatiaľ čo ľudia sa zaťažujú rôznymi druhmi kozmických problémov. Napríklad, mohli by vybuchovať hviezdy v inej galaxii a ľudia by si s tým robili starosti.

Naše starosti s tým, kde sme, nám dávajú pocit života. Naopak, pokojná telesná existencia, kde žijeme len s tým, čo máme, je živočíšny život.
Kabalista je človek, ktorý sa otvára svetu tým, že vychádza zo seba a zúčastňuje sa na ňom. Absorbuje túžby a problémy sveta a následne ich spracováva, aby aktivoval svoju korekciu, aby hľadal optimálnu reakciu a zámer na všetko, čo absorbuje. Takto vracia späť do sveta korigovanú odpoveď na to, čo absorbuje.

Takýto život zďaleka nie je bez problémov. Napriek tomu dáva kabalistovi pocit šťastia, pretože cíti, že plní nevyhnutnú povinnosť. Inak to nie je ľudský život. Kabalista nemôže žiť inak.
Avšak v súvislosti s výrokom dámy o tom, že nemáme prechovávať zášť, tak to je skutočne dôležité. Pre kabalistu je to prirodzené aj preto, že ak všetko prijímame ako pochádzajúce z jedinej sily – sily lásky a obdarovania prírody, potom všetko, čo sa odohráva medzi nami, je obrazom sveta, ktorý riadi príroda. Ak sa držíme takéhoto obrazu, potom sa náš postoj k svetu stáva správnym a praktickým.
Potom už nemôžeme pociťovať žiadnu zášť, pretože sa zapájame do nápravy sveta, do jeho vstrebávania a prejavovania, a zapájame sa do systému spolu s prírodou. Inými slovami – to, čo je okolo nás, nielen pozorujeme a nasávame, ale aj chápeme, že sa to deje pre nás a že je to spracované v našom vnímaní reality.

Potom musíme konať tak, aby sme tento obraz, ktorý sa v nás premieta, ospravedlnili. Žiť tu a teraz je teda správne, ale v tom zmysle, že „tu a teraz“ je realita, ktorú vytvárame. Naše dojmy získavame z výstupov prírody smerom k nám, ktoré spracúvame ako naše vstupy. Svoje dojmy a odraz sveta potom neustále korigujeme, a to tak, aby sme ospravedlnili prírodu na všetkých stupňoch nášho vnímania.

 

Čo ak niekto dokáže čítať vaše myšlienky?

26.07.2024

Keď som žil v blízkosti svojho učiteľa, veľkého kabalistu Barucha Šaloma HaLeviho Ašlaga (RaBaŠ), mal som pocit, že mi dokáže čítať myšlienky. Pýtali sa ma, či ma to desí alebo či mi to vadí, ale nič podobné som necítil. Je pravda, že to bolo tak trochu ako byť v blízkosti röntgenového prístroja. Ale čo na tom? Kabalisti získavajú také zvláštne schopnosti, [...]

Prečo nedokážeme vyriešiť problém nerovnosti?

24.07.2024

Podľa kabalistu Jehudu Ašlaga (Baal HaSulam) je riešením nerovnosti dosiahnutie stavu, keď každý z nás dáva toľko, koľko môže a dostáva toľko, koľko potrebuje. Ako možno dosiahnuť tento stav? Podľa Baal HaSulamových slov je to možné „príchodom spasiteľa“. „Každý dáva toľko, koľko môže a potom si berie len toľko, koľko potrebuje. […] To sa môže stať [...]

Dávidove žalmy sa stali na začiatku roku 2024 jedným z piatich najvyhľadávanejších výrazov

22.07.2024

Slovo „Tehilim“, označujúce Dávidove žalmy, sa umiestnilo medzi piatimi najvyhľadávanejšími výrazmi na internete. Keď ľudia prežívajú úzkostné stavy a cítia sa všeobecne zle, skutočne sa často obracajú k Dávidovým žalmom. Práve preto ich napísal. Obsahujú totiž taký jazyk a formu, s pomocou ktorých sa môžeme obracať k Stvoriteľovi. Je dôležité rozpoznať, [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 419
Celková čítanosť: 763823x
Priemerná čítanosť článkov: 1823x

Autor blogu

Kategórie