Založ si blog

Od lásky k nenávisti je jeden krok

Podľa židovskej tradície sa 15. Av oslavuje ako deň lásky. Kedysi, v dávnych dobách si mladé dievčatá v tento deň obliekali biele šaty a chodili tancovať do viníc. A mládenci sa pozerali na dievčatá a vyberali si nevesty.

Dnes už v Izraeli nikto tancovať do viníc nechodí, ľudia však chodia do obchodov nakupovať kvety a darčeky pre svojich blízkych. Tento sviatok zaujíma veľmi dôležité miesto najmä medzi mladými ľuďmi.

Prečo oslavujeme tento deň?

V deň 9. Ava, týždeň pred sviatkom lásky, sa odhaľuje nenávisť, zdroj všetkého zla. A potom 15. Ava sa odhaľuje jej náprava a dobrota. Nenávisť a láska sú dve strany tej istej mince: prejav túžby prijímať potešenie vo svojej zlej a dobrej podobe.

Na jednej strane sa všetko realizuje vo vnútri nášho egoizmu, na druhej strane prichádza jeho náprava z nenávisti na lásku. Od lásky k nenávisti je len jeden krok, pretože potrebujeme urobiť iba jeden čin – prebudiť Vyššie svetlo, aby vykonalo túto zmenu.

Je povedané: „Vytvoril som zlý počiatok“ – náš egoizmus, ktorý sa úplne odhaľuje 9. Ava, „a tiež Tóru, ako prostriedok na jeho nápravu, pretože jej svetlo vracia k zdroju“. To znamená, že v prírode je Svetlo, zvláštna sila, ktorú treba správne prebudiť, a tá potom napraví naše zlo v dobro.

Sebecký počiatok je príčinou všetkých našich ťažkostí, od nepatrných problémov až po tragické nešťastia a smrť. Ale Svetlo, ktoré vracia k Zdroju, všetko toto zlo premieňa na dobro. Od človeka sa vyžaduje iba prosba, aby sa to stalo, a Vyššie svetlo okamžite vykoná túto nápravu, ak bola naša prosba skutočná a správna.

Preto láska a nenávisť idú vždy spoločne. Láska a nenávisť, dobro a zlo, pravda a lož, temnota a svetlo sú si vo svojej pravej podobe vzájomne veľmi blízke. Pokiaľ nerozumieme tomu, čo to je, a nahrádzame tieto pojmy a vzájomne ich zamieňame, potom medzi nimi vzniká veľká vzdialenosť a zmätok.

Keď ale dôjde k ozajstnému uvedomeniu zla, ako 9. Ava, potom je už jasné, čo treba urobiť, ako reagovať, a preto prichádza 15. Av – sviatok lásky.

Čo znamená žiť v prítomnom okamihu

16.06.2024

Žiť tu a teraz Vedomý život v prítomnosti – ako ho dosiahnuť Jeden z mojich študentov sa ma nedávno opýtal, čo to znamená žiť v prítomnom okamihu, a to na základe alegórie dialógu medzi motýľom a trvalkou. Jednodenný motýľ pristál na trvalke a začal obdivovať všetko, čo videl: „Slnko je také milé a krásne! Tá rosa je úžasná! A aká je to lúka! A tá obloha! [...]

Čo znamená, že Boh oddelil Svetlo od Tmy?

14.06.2024

„Na počiatku stvoril Boh nebo a zem. A Boh rozdelil svetlo od tmy.“ To znamená, že keď sa v našom svete objavilo svetlo, bolo jasné, že celý vesmír sa skladá z dvoch protikladných stavov: svetla a tmy, dňa a noci. Svetlo a tma sa v nás odhaľujú vo vzťahu s naším spojením s Bohom, ktorého v múdrosti kabaly zvyčajne pomenúvame ako „Stvoriteľa“. On predstavuje [...]

Ak nás Boh naozaj miluje, prečo necháva ľudí trpieť, obzvlášť tých nevinných?

12.06.2024

Pani Oľga mi napísala takúto otázku na moju facebookovú stránku: „Vážený pán doktor Laitman, počúvam Vás už dlhú dobu a zvyčajne s Vami súhlasím, ale je tu jedna vec, s ktorou súhlasiť nemôžem, a to, keď hovoríte, že Stvoriteľ je dobrý. Nie je to pravda. On nie je dobrý. Pozrite sa okolo seba! Aj keby som si opakovala „Stvoriteľ je dobrý, Stvoriteľ je dobrý“ [...]

taliansko, horúčavy, pláž

Taliansko zasiahla prvá tohtoročná vlna horúčav. V Sardínii a Sicílii očakávajú až 44 stupňov

17.06.2024 17:02

Teploty presahujúce 40 stupňov sú o desať stupňov vyššie, ako je teplotný priemer pre dané obdobie.

France Obit Delors

Francúzsky exprezident chce zachraňovať Macrona, ktorý ho vytlačil z Elyzejského paláca

17.06.2024 17:00

François Hollande bude kandidovať v predčasných parlamentných voľbách. Zdôrazňuje, že chce zabrániť krajnej pravici v nástupe k moci.

NR SR: Rokovanie 12. a 13. schôdze

Súdna rada nevidí dôvod na skrátené legislatívne konanie v prípade lex atentát

17.06.2024 16:39

Tzv. lex atentát schválila minulý týždeň vláda.

praha

Univerzita Karlova podá proti uzneseniu o odložení prípadu streľby sťažnosť

17.06.2024 16:11

UK navrhne úplné vyšetrenie všetkých súvislostí vlaňajšieho útoku na jej Filozofickej fakulte.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 395
Celková čítanosť: 733382x
Priemerná čítanosť článkov: 1857x

Autor blogu

Kategórie