Založ si blog

Čo definuje našu súčasnosť?

Nachádzame sa v novom prechodnom období.

V priebehu generácií sa ľudské ego – túžba po užívaní si na úkor iných a prírody – vyvinulo do takej miery, kde už nedokážeme uspokojiť sami seba. Dostávame sa do stavu bezmocnosti, pretože svoje túžby už nedokážeme napĺňať doposiaľ zaužívanými egoistickými spôsobmi.

Zažívame viac problémov a kríz na všetkých úrovniach ako kedykoľvek predtým. Narastá počet prípadov depresie, osamelosti, úzkosti, stresu, psychických problémov, zneužívaní drog, rozvodov a samovrážd. A to sú len niektoré z nich.
Náš egoistický spôsob fungovania z minulosti sa dostáva do konfliktu s novým globálne prepojeným a vzájomne závislým svetom. Teraz zisťujeme, že všetko, čo sme robili po tisícročia, nás dnes prestáva uspokojovať. Dosiahli sme vrchol nasýtenia a my nevieme, ako ďalej postupovať.

Samozrejme, stále sa nájdu ľudia, ktorí tvrdia, že dnešné problémy môžeme vyriešiť peniazmi, mocou alebo rôznymi inými vedeckými či technologickými prostriedkami. Avšak uvidíme, ako nám žiadne z týchto navrhovaných riešení nepomôže, pretože neriešia základný problém: že sa musíme zmeniť my sami. Inými slovami, musíme zmeniť naše egoistické väzby medzi nami – medzi ľuďmi, medzi skupinami a medzi národmi – povýšiť ich na altruistické, v ktorých môžeme prežívať vzťahy v harmónii, mieri a šťastí.

Vzhľadom na to, že stret ľudského ega s globálne prepojeným a vzájomne závislým svetom prináša čoraz viac problémov, potrebujeme napraviť práve tento bod ľudského prepojenia.
Zisťujeme, ako úzko sme prepojení, ale naďalej sa k takémuto stavu staviame egoisticky, v zmysle „Čo z toho budem mať?“. Preto pociťujeme naše čoraz väčšie prepojenie ako rastúcu záťaž.

Ako ľudské bytosti sa nachádzame na najvyššom stupni vývoja, a preto je naša civilizácia zodpovedná za nájdenie a realizáciu nesebeckého spôsobu prepojenia. Bez harmonického prepojenia sa nevyrieši žiadny problém.
Ľudstvo môžeme prirovnať k jednému organizmu, kde každý z nás je jeho bunkou. Keď bunky uvažujú o vlastnom prospechu na úkor ostatných buniek, organizmus kolabuje. A tak prekvapivo zisťujeme, že sa ľudia správajú rovnako – ako oddelené a nesúrodé časti jedného organizmu. Otázka znie: Ako sa správne spojíme? Akú metódu môžeme použiť, aby sme sa spojili v harmónii?

Ak chceme optimálne využiť naše súčasné prechodné obdobie, v ktorom sa nachádzame, našim hlavným cieľom musí byť vzdelanie zamerané na význam jednoty. Nastal čas, aby sa ľudstvo pozdvihlo na vyššiu úroveň vedomia, aby sme sa všetci cítili ako jedna veľká globálna rodina. Takémuto vnímaniu musíme otvoriť svoju myseľ a srdce.

Pokiaľ sa nám podarí pozitívne pretvárať vzťahy medzi nami, prekonávať svoje ego, vnímať utrpenie druhých a ochotne sa staneme nástrojom na realizáciu nápravy, potom zistíme, že do nášho života vstupuje božská kvalita lásky a láskavosti, ktorá nás vedie na najvyššiu úroveň života.

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

damask, sýria

Sýria zostrelila izraelské rakety vypálené z Golanských výšin na Damask

09.05.2024 09:01

Izrael podnikol na Sýriu v uplynulých rokoch množstvo náletov, ktorých cieľom boli zväčša armádne pozície a Iránom podporovaní militanti.

občianske hliadky

Rómske občianske hliadky sa vracajú do ulíc, starostom sa uľaví

09.05.2024 09:00

Dobré skúsenosti s občianskymi hliadkami mali starostovia viacerých obcí a ich reštart vítajú.

kalamita, lykožrút, Čierny Balog

Lykožrút požiera ďalšie oblasti na Slovensku, lesníci chystajú rázny zásah. Hľadajú aj vinníkov

09.05.2024 08:35

Lykožrútová kalamita sa rozšírila do ďalších oblastí. LESY SR okrem zásahu skúmajú, či to nebude na trestné oznámenie.

Christijan Mickoski

V Severnom Macedónsku vyhrala voľby pravicová opozícia

09.05.2024 07:09

Voličov voči vládnucej strane popudila aj pretrvávajúca korupcia a pomalý rozvoj krajiny.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 379
Celková čítanosť: 711171x
Priemerná čítanosť článkov: 1876x

Autor blogu

Kategórie