Založ si blog

Prečo sa na mňa Boh hnevá?

Neexistuje nič také, že by sa Boh na vás hneval.

Niektoré texty v Tóre by sa mohli takto nesprávne interpretovať, pretože hovoria ako ľudia. Vyššia moc sa však nehnevá. Nachádza sa nad ľudskými emóciami. Presnejšie je myslieť na Boha ako na systém, ktorý vopred vie o všetkom, čo sa stane.

Negatívne javy, ako prírodné katastrofy a pandémie, ktoré zasahujú do nášho života, nie sú spôsobené tým, že by sa Boh hneval. Naopak, prichádzajú, aby nás naučili, ako lepšie pochopiť systém, v ktorom existujeme. Aby sme sa vedeli organizovať tak, že budeme v rovnováhe s týmto systémom: aby sme sa stali úplne prepojení a to totožným spôsobom, ako je tento systém.

Ako si môžeme byť istí, že príčinou nešťastí, ktoré nás postihujú, je to, že nie sme v rovnováhe s prírodou ako celistvým systémom?

Vidíme, že príroda je vzájomne prepojený a podmienený systém a že človek je jedinou súčasťou tohto systému, ktorá má slobodnú voľbu. Iba my môžeme prírodu vytrhnúť z jej vyváženého spojenia.

Ako to funguje?

My ľudia sme boli stvorení s egoistickými túžbami užívať si na úkor iných a prírody. Túto tendenciu nazývame „zlá“ alebo „nesprávna“, pretože je v rozpore s tým, ako systém funguje.

Aj keď sme na začiatku voči prepojenej forme prírody v opozícii, musíme sa dostať do rovnováhy s prírodou tým, že si vytvoríme pozitívne, láskavé a starostlivé vzájomné vzťahy.

Ak sa nepokúsime zmeniť svoju negatívnu prepojenosť, v ktorej chceme mať prospech pre seba na úkor iných, na pozitívne prepojenie, v ktorom si želáme prinášať prospech ostatným a chceme im slúžiť, potom sa v systéme nahromadia rôzne poruchy a negatívne reakcie a systém na to primerane zareaguje. Napĺňame systém ďalšími a ďalšími odchýlkami a to sa nám potom adekvátnym spôsobom vráti ako bumerang. Jeho reakcia je zameraná na negatívne vzájomné vzťahy, ktoré sme doň vložili, a táto reakcia je zameraná práve na našu nápravu, t. j. na to, aby nás posunula od negatívnych vzájomných vzťahov k pozitívnym.

Je dôležité zdôrazniť, že tento jediný systém prírody, Boh alebo Vyššia sila – čo je jedno a to isté, t. j. jediná sila lásky a odovzdania – sa k nám vzťahuje v súlade s tým, ako sa my vzťahujeme k sebe navzájom, a nie iba podľa toho, ako sa my vzťahujeme k systému na jeho neživej, vegetatívnej a živočíšnej úrovni.

Nech už teda tento systém vnímate akokoľvek, či už ako Boha, Stvoriteľa, Vyššiu moc, alebo ako Prírodu, má od vás jeden tú istú požiadavku: aby sme sa pozitívne spojili s ostatnými ľuďmi.

 

Čo ak niekto dokáže čítať vaše myšlienky?

26.07.2024

Keď som žil v blízkosti svojho učiteľa, veľkého kabalistu Barucha Šaloma HaLeviho Ašlaga (RaBaŠ), mal som pocit, že mi dokáže čítať myšlienky. Pýtali sa ma, či ma to desí alebo či mi to vadí, ale nič podobné som necítil. Je pravda, že to bolo tak trochu ako byť v blízkosti röntgenového prístroja. Ale čo na tom? Kabalisti získavajú také zvláštne schopnosti, [...]

Prečo nedokážeme vyriešiť problém nerovnosti?

24.07.2024

Podľa kabalistu Jehudu Ašlaga (Baal HaSulam) je riešením nerovnosti dosiahnutie stavu, keď každý z nás dáva toľko, koľko môže a dostáva toľko, koľko potrebuje. Ako možno dosiahnuť tento stav? Podľa Baal HaSulamových slov je to možné „príchodom spasiteľa“. „Každý dáva toľko, koľko môže a potom si berie len toľko, koľko potrebuje. […] To sa môže stať [...]

Dávidove žalmy sa stali na začiatku roku 2024 jedným z piatich najvyhľadávanejších výrazov

22.07.2024

Slovo „Tehilim“, označujúce Dávidove žalmy, sa umiestnilo medzi piatimi najvyhľadávanejšími výrazmi na internete. Keď ľudia prežívajú úzkostné stavy a cítia sa všeobecne zle, skutočne sa často obracajú k Dávidovým žalmom. Práve preto ich napísal. Obsahujú totiž taký jazyk a formu, s pomocou ktorých sa môžeme obracať k Stvoriteľovi. Je dôležité rozpoznať, [...]

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 419
Celková čítanosť: 763844x
Priemerná čítanosť článkov: 1823x

Autor blogu

Kategórie