Založ si blog

Prečo sa na mňa Boh hnevá?

Neexistuje nič také, že by sa Boh na vás hneval.

Niektoré texty v Tóre by sa mohli takto nesprávne interpretovať, pretože hovoria ako ľudia. Vyššia moc sa však nehnevá. Nachádza sa nad ľudskými emóciami. Presnejšie je myslieť na Boha ako na systém, ktorý vopred vie o všetkom, čo sa stane.

Negatívne javy, ako prírodné katastrofy a pandémie, ktoré zasahujú do nášho života, nie sú spôsobené tým, že by sa Boh hneval. Naopak, prichádzajú, aby nás naučili, ako lepšie pochopiť systém, v ktorom existujeme. Aby sme sa vedeli organizovať tak, že budeme v rovnováhe s týmto systémom: aby sme sa stali úplne prepojení a to totožným spôsobom, ako je tento systém.

Ako si môžeme byť istí, že príčinou nešťastí, ktoré nás postihujú, je to, že nie sme v rovnováhe s prírodou ako celistvým systémom?

Vidíme, že príroda je vzájomne prepojený a podmienený systém a že človek je jedinou súčasťou tohto systému, ktorá má slobodnú voľbu. Iba my môžeme prírodu vytrhnúť z jej vyváženého spojenia.

Ako to funguje?

My ľudia sme boli stvorení s egoistickými túžbami užívať si na úkor iných a prírody. Túto tendenciu nazývame „zlá“ alebo „nesprávna“, pretože je v rozpore s tým, ako systém funguje.

Aj keď sme na začiatku voči prepojenej forme prírody v opozícii, musíme sa dostať do rovnováhy s prírodou tým, že si vytvoríme pozitívne, láskavé a starostlivé vzájomné vzťahy.

Ak sa nepokúsime zmeniť svoju negatívnu prepojenosť, v ktorej chceme mať prospech pre seba na úkor iných, na pozitívne prepojenie, v ktorom si želáme prinášať prospech ostatným a chceme im slúžiť, potom sa v systéme nahromadia rôzne poruchy a negatívne reakcie a systém na to primerane zareaguje. Napĺňame systém ďalšími a ďalšími odchýlkami a to sa nám potom adekvátnym spôsobom vráti ako bumerang. Jeho reakcia je zameraná na negatívne vzájomné vzťahy, ktoré sme doň vložili, a táto reakcia je zameraná práve na našu nápravu, t. j. na to, aby nás posunula od negatívnych vzájomných vzťahov k pozitívnym.

Je dôležité zdôrazniť, že tento jediný systém prírody, Boh alebo Vyššia sila – čo je jedno a to isté, t. j. jediná sila lásky a odovzdania – sa k nám vzťahuje v súlade s tým, ako sa my vzťahujeme k sebe navzájom, a nie iba podľa toho, ako sa my vzťahujeme k systému na jeho neživej, vegetatívnej a živočíšnej úrovni.

Nech už teda tento systém vnímate akokoľvek, či už ako Boha, Stvoriteľa, Vyššiu moc, alebo ako Prírodu, má od vás jeden tú istú požiadavku: aby sme sa pozitívne spojili s ostatnými ľuďmi.

 

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 374
Celková čítanosť: 703988x
Priemerná čítanosť článkov: 1882x

Autor blogu

Kategórie