Založ si blog

Ako Človek Objaví Svoje Pravé Ja?

Svoje pravé ja objavujeme z vnútra toho, čo Kabala nazýva „bod v srdci“, drobná túžba v nás, ktorá nás priťahuje nahor do inej sféry, ktorá je mimo tohto sveta.
Dnes žijeme v ére, kedy ľudia viac pociťujú zúfalstvo v tomto svete. Rastúca depresia, osamelosť, úzkosť, stres a užívanie drog signalizuje, že stále viac ľudí sa chce oddeliť od prežívania súčasného života. Zároveň sa v nás vynára nová túžba s iskrou nádeje, naplnenia a vitality. Naplnenie tejto túžby existuje na inom mieste ako sme si doteraz mysleli že sa nachádza.

Ak sa usilujeme o naplnenie bodu v srdci, nepotláčame ho, ale zaujímame sa o to, ako môžeme opustiť náš súčasný stav a pokročiť nahor, aby sme objavili zdroj života – pre čo žijeme, prečo sme tu boli od začiatku a čo je zmyslom života, potom nás takýto bod vedie k odhaleniu nášho pravého ja.

Čím viac budeme hľadať v súlade s požiadavkami nášho bodu v srdci, tým viac budeme vedení k objaveniu zdroja našej existencie, t.j. – vo Vyššej sile prírody, sile lásky a odovzdávania, ktorá vytvára a udržiava všetok život.

Inými slovami, naše pravé ja a Vyššia sila, je jedno a to isté. Prišli sme sem do nášho sveta cestou zostupu, kedy sme vyšli z Vyššej sily a môžeme vystúpiť späť k tomuto zdroju prvopočiatku našej existencie, cestou vzostupu. Bod v srdci, nazývaný aj „túžba po duchovnosti“, je to, čo nás priťahuje k tomuto vznešenému duchovnému stavu.

Všetci sme boli pôvodne stvorení v tom, čo múdrosť kabaly nazýva „svet 𝘌𝘪𝘯 𝘚𝘰𝘧 (nekonečno). Zostúpili sme do nášho sveta zo sveta 𝘌𝘪𝘯 𝘚𝘰𝘧 cez rôzne úrovne, od vznešeného stavu lásky a odovzdanosti až do jeho opačného egoistického stavu, ktorý charakterizuje náš svet.

Existujeme vo svete 𝘌𝘪𝘯 𝘚𝘰𝘧 v našom dokonalom a večnom stave – našej duše. Pôvodne sme boli stvorení v takomto stave večnosti a odtiaľ sa naša duša – koreň duše všetkého a každého z nás – začala postupne zmenšovať, až sme skončili v tomto svete, kde v našom vedomí zostal len malý fragment bodu túžby, ktorý zostáva vo vedomí veľkej duše, ktorú všetci zdieľame.

Náš zostup z večného a dokonalého stavu, ako jedinej duše do nášho sveta, bol úmyselný. Z našej súčasnej formy existencie sa musíme začať vyvíjať späť do stavu, v ktorom sme boli stvorení, a to tak, že si ho zdanlivo budeme vytvárať sami a nielen tým, že ho budeme dosahovať bez slobodného rozhodnutia. Potom dosiahneme oveľa plnší a bohatší pocit nášho stavu ako jedinej duše.

V našom pôvodnom stave sme si neuvedomovali existenciu duše ani zmysel života. To preto, že nám chýbal pocit komplexnosti a účelu nášho rozvoja. Naša duša prešla zmršťovaním od maličkého bodu, ktorý existuje v nás ako malá duchovná túžba, a z pocitu tohto maličkého bodu môžeme túto túžbu rozvinúť ako vnem našej dokonalej duše so slobodnou vôľou.

Inými slovami, dosiahnutím zdroja našej duše – nášho pravého ja – prostredníctvom rozvíjania a udržiavania nášho bodu v srdci, rozvíjame, vnímame, skúmame a čoraz viac chápeme túto túžbu, až kým sa cez ňu nenaplníme. Keď sa vrátime do sveta 𝘌𝘪𝘯 𝘚𝘰𝘧, potom žijeme naplno: vo večnosti a dokonalosti.
To je naše pravé ja a to je to, čo musíme dosiahnuť.
V múdrosti kabaly sa tento stav nazýva „splynutie so Stvoriteľom“ a považuje sa za účel nášho života, a v prvom rade za hlavný dôvod nášho stvorenia. Stvoriteľ je sila lásky a bezpodmienečného odovzdávania, ktorá sa v nás vynára a ktorá nás v takomto stave úplne napĺňa. V hebrejčine slovo pre Stvoriteľa („𝘉𝘰𝘳𝘦“) pochádza z dvoch slov „príď“ a „vidieť“ („𝘉𝘰“ a „𝘙𝘦“), t.j. „príď a uvidíš“, že dostaneš všetko dobro a potešenie, ktoré existuje.

 

 

 

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Francúzsko ČSR Štefánik

Pred 105 rokmi zahynul pri leteckom nešťastí Milan Rastislav Štefánik. Jeho životný príbeh je inšpiráciou aj v súčasnosti

04.05.2024 10:04

Pred 105 rokmi zahynul pri leteckom nešťastí v Ivanke pri Dunaji diplomat, vedec, štátnik, vojak a politik Milan Rastislav Štefánik.

Zuzana Dolinková, Ide o pravdu

Dolinková v Ide o pravdu: Pri Rázsochách sa roky neurobilo nič. Kritizujú tí, ktorí to mohli pohnúť

04.05.2024 10:00

Kde bude stáť nová nemocnica v Bratislave - na Rázsochách či v Ružinove? Návrh pôjde čoskoro do vlády, uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Ruské školstvo / vzdelávanie / Rusko /

V Novosibirsku končí škola, ktorej vedenie bolo proti vojne na Ukrajine

04.05.2024 09:32

Novokolledž bola jediná vyššia odborná škola v Rusku, ktorá fungovala podľa západného modelu.

raketa ATACMS raketomet M270 MLRS

ONLINE: Kyjev útočil strelami ATACMS na Krym, tvrdí Moskva. Zbrane z USA už prúdia na Ukrajinu

04.05.2024 07:10, aktualizované: 09:49

Môže trvať týždne až niekoľko mesiacov, kým na Ukrajinu dorazí značný počet západných zbraní a vybavenia a dostanú sa až na front.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 377
Celková čítanosť: 708076x
Priemerná čítanosť článkov: 1878x

Autor blogu

Kategórie