Založ si blog

Čo vlastne znamená „milovať“?

O láske je povedané toto: keď sa mi kvetina páči, tak si ju utrhnem, keď kvetinu milujem, tak ju denne zalievam.

Čo to znamená naozaj milovať, starať sa o kvetinu? Znamená to pochopiť potreby svojich blízkych a napĺňať ich, teda „polievať“. Láska znamená rozpoznať to, čo ostatní potrebujú a poskytnúť im to.

Predstavte si, že narazíte na usychajúcu kvetinu. Môžeme ju ľahko oživiť tým, že jej dáme vodu, a potom budeme svedkami toho, ako sa vzchopí a ožije. A čo láska, ktorá akoby úplne vädne, ako kvetina, ktorá odumrie? Strácame nádej, alebo ju ďalej zalievame? V takom prípade si pravá láska vyžaduje, aby sme vytrvali a naďalej sa o ňu starali.

Aj keď mnohí môžu namietať, že je treba nechať usychajúce kvetiny na pokoji, ja si myslím, že by sme si mali udržať nádej a pokračovať v ich zalievaní. Je to preto, že v prírode nič nezmizne. Samotné cykly prírody nám ukazujú príklady neúrodných krajín, kde náhle vyklíči život.

Preto, aj keď čelíme smrti, deflácii života, môžeme takýto stav prekonať. Ako? Závisí to od rozšírenia nášho vnútorného vnímania.

Keď hovoríme, že niečo „ožíva“, máme na mysli život na našej úrovni, obnovenie jeho životodarných síl. V našom súčasnom chápaní to môže znieť pritiahnuté za vlasy, ale skutočne môžeme zvrátiť procesy rozkladu a rozpadu prostredníctvom nášho úsilia.

Kde môžeme nájsť trpezlivosť na takéto snahy? Nikto nemá neobmedzenú trpezlivosť. Môžeme skôr tento proces pochopiť. Ak naša láska ochabuje, môžeme ju po určitú dobu oživovať tým, že ju budeme považovať za investíciu do toho, čo sa snažíme oživiť. V takýchto prípadoch by sme nemali myslieť na roky, ktoré to potrvá; stanú sa bezvýznamnými, keď už žijeme výsledok. Naše úsilie, ktoré investujeme, sa rýchlo rozplynie tvárou v tvár cieľu toho, čo sa snažíme oživiť. Náš duch potom prenikne do tohto mŕtveho stavu a vyklíči.

Okrem toho by sme sa v tomto úsilí nikdy nemali vzdať, akokoľvek je ťažké. Stáva sa to neúnavnou snahou a nakoniec sa zmení na skutočnú modlitbu. Raz som mal susedu, ktorej malý syn bol chorý na zápal mozgu. Pamätám si, ako mi asi o druhej alebo tretej ráno zaklopala na dvere a priniesla mi toto dieťa, malý uzlíček, podala mi ho a bezmocne povedala: „Vezmi si ho.“ Vzdala sa. Nikdy by sme nemali padnúť do takého stavu. Tým, že sa nikdy nevzdávame, nakoniec dosiahneme skutočnú modlitbu. Je to veľmi zložité a môžu nastať prípady, keď sa nám zdá, že je už príliš neskoro, ale odkaz zostáva: nikdy sa nevzdávajte v láske a starostlivosti o druhých.

 

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 374
Celková čítanosť: 704554x
Priemerná čítanosť článkov: 1884x

Autor blogu

Kategórie