Založ si blog

Máme schopnosť liečiť druhých?

Existuje jav, že keď sme v blízkosti človeka, na ktorom nám záleží, náš dych a srdcový tep sa môžu synchronizovať. Alebo sa dá zmierniť bolesť blízkeho človeka, ktorý sa necíti dobre tým, že ho držíme za ruku. V takýchto situáciách vnútorná energia jedného prúdi do druhého prostredníctvom hmatového kontaktu a obe energie sa vzájomne harmonizujú.

Jedným z dôležitých aspektov je, že takúto situáciu môže ovplyvniť najmä blízka osoba. S „milovanou osobou“ môžeme byť spojení na duchovnej úrovni, alebo v zmysle vnútorného srdečného spojenia alebo na úrovni temperamentu. Pokiaľ si dvaja ľudia nie sú ničím blízki, je nepravdepodobné, že by k tomuto javu dochádzalo.

Ak chceme chorým ľuďom pomáhať, musíme najskôr naladiť sami seba, aby sme ich vnímali ako blízkych. Na to je potrebné vycítiť ich vnútorný svet, miesta, kde sú v nerovnováhe, a snažiť sa ovplyvniť ich návrat do vyváženého stavu. Boli nám dané schopnosti, aby sme to urobili.

V takom vzťahu je zdravý človek zodpovedný za toho, kto potrebuje pomoc. Jediné, čo ten druhý môže urobiť, je podriadiť sa – čo je čin, ktorý nie je jednoduchý. Ďalší priebeh však závisí od zdravého človeka. Stručne povedané, je tu niekto, ktorého úlohou je požiadať o pomoc, a potom ten, kto môže pomôcť, by mal urobiť všetko, čo je v jeho silách, aby pomohol.

Jeden z mojich študentov sa ma spýtal, či môžeme tento koncept rozšíriť aj na ľudstvo, či môžeme nejako pomôcť ľudstvu v jeho ťažkých chvíľach. To je skutočne problém. Predovšetkým, ako vieme, či je v najlepšom záujme ľudstva pomôcť mu z jeho situácie? Ak sa ľudstvo nachádza v ťažkej situácii, má to svoj dôvod. Možno premýšľať o tom, ako ľudstvo nasmerovať do priaznivejšieho stavu, ale opustiť zostupnú špirálu nemusí byť pre neho tým najlepším riešením.

Medzitým pokračujme v štúdiu, vyučovaní a zdieľaní múdrosti kabaly. Kabala ponúka cestu z utrpenia tým, že nám umožňuje vzostup prostredníctvom vzájomných vzťahov a podpory. Nič iné nepotrebujeme. Ak si budeme vzájomne pomáhať a povzbudzovať, môžeme sa spoločne povzniesť k novému životu.

Základným princípom kabaly je „miluj svojho blížneho ako seba samého“ a to je tiež jej najťažší bod. Znamená to, že chcieť sa spájať s druhými by mala byť naša slobodná voľba. Naša sebecká prirodzenosť však necíti potrebu nútiť nás k spojeniu s druhými ľuďmi, a preto tápeme akoby v tme. Ak sa nepovznesieme nad svoje osobné záujmy a nebudeme aktívne vytvárať pozitívne ľudské vzťahy, sme odsúdení k záhube.

Chvíľa, v ktorej prekonáme akýkoľvek odpor voči spojeniu s druhými ľuďmi, sa stane zároveň okamihom, keď sa povznesieme nad utrpenie. Ak sa slobodne, zo svojej vlastnej vôle, včas nerozhodneme a nepozdvihneme spojenie nad rozdielmi, utrpenie si vynúti svoju cestu k nám. Je to podobné človeku, ktorého opakovane bijú palicou, kým nakoniec nevstúpi na cestu, ktorá vedie ku šťastiu.

Múdrosť kabaly vysvetľuje integrálne zákony prírody a úlohu človeka v rámci týchto zákonov. Poznaním múdrosti kabaly vnesieme do našich vzťahov spájajúce sily prírody, ktoré nás spoločne pozdvihnú nad našimi rozdielmi. Tým sa ľudské vedomie pozdvihne nad prirodzenú evolučnú trajektóriu, tzv. „parný valec evolúcie“, ktorý vedie k stále väčšiemu utrpeniu.

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 374
Celková čítanosť: 704312x
Priemerná čítanosť článkov: 1883x

Autor blogu

Kategórie