Založ si blog

Ovplyvňuje môj názor zapôsob chovania ostatných?

Existuje alegória o mudrcovi, ktorý sedel pri bráne mesta, keď prichádzal muž. Muž sa otočil k mudrcovi a spýtal sa: „Povedzte mi, akí ľudia žijú v tomto meste, dobrí alebo zlí?“

Mudrc odpovedal: „Povedz mi, akí ľudia žijú o v meste, z ktorého pochádzaš?“

„Sú zlí, krutí a sebeckí”, odpovedal muž.

„Tí istí ľudia žijú i tu“, odpovedal starec a muž odišiel.

Neskôr sa k bráne priblížil ďalší muž. Pýtal sa na to isté. Mudrc odpovedal i rovnakým spôsobom: „Akí ľudia žijú v tvojom meste?“

Muž odpovedal: „V meste zostalo veľa mojich priateľov a ľudia sú tam dobrí a láskaví.“

Starec odpovedal: „Rovnakých ľudí nájdeš i tu.“
Obecne platí, že druh ľudí v našom okolí a ich správanie závisí od nás. To znamená, že prvý muž uviedol, že videl zlých ľudí, a bolo mu povedané, že to isté ho čaká aj v novom meste. A ak by videl ľudí ako dobrých, potom by našiel podobných dobrých ľudí v novom meste.

Náš vzťah so spoločnosťou je to, čo cítime. Keď nás ľudia nenávidia, prečo nás nenávidia? Nenávisť sa neobjavuje len tak z ničoho nič. Je to skôr výsledok nášho správania. Preto, ak vidíme ľudí, ktorí nás nenávidia, mali by sme sa zamyslieť nad tým, prečo to tak je. Bez takéhoto seba preverovania sa jednoducho a rýchlo ospravedlníme.

Ako tento mechanizmus funguje? Je založený na našom prístupe k spoločnosti. Náš vzťah so spoločnosťou je to, čo cítime. Keď nás ľudia nenávidia, prečo nás nenávidia? Nenávisť sa neobjavuje len tak z ničoho nič. Je to skôr výsledok nášho správania. Preto, ak vidíme ľudí, ktorí nás nenávidia, mali by sme sa zamyslieť nad tým, prečo to tak je. Bez takéhoto seba preverovania sa jednoducho ospravedlníme.

Mali by sme sa však snažiť nájsť pozitívne pocity jak v sebe, tak i v ostatných. Preto, ak v sebe nájdeme odpoveď, prečo nás ostatní nenávidia, a pokúsime sa zmeniť niečo na sebe, potom uvidíme, ako sa zmenia sami nenávistníci.
Ďalším spôsobom, ako to povedať, je, že ak sa budeme snažiť pomáhať, podporovať a povzbudzovať všetkých okolo nás, potom aj u nich uvidíme pozitívne zmeny.

Všetci sme hostiteľmi egoistického charakteru, preto dávame prednosť sebe pred druhými. Ale môžeme sa snažiť ukázať príklady postoja, ktorý je nadradený egoizmu, v ktorom sa snažíme zmeniť svoje priority tak, aby prinášali prospech predovšetkým druhým.

Čo sa však stane, ak sa rozzúrime na určitý prejav nenávisti voči nám a budeme chcieť zodpovedajúcim spôsobom reagovať? Rada znie, aby ste to nerobili – radšej nechajte ten hnev v sebe uhasiť. Môže sa to zdať neprirodzené, pretože napriek tomu, že chceme reagovať svojím hnevom, nereagujeme. Avšak nereagovanie v takejto situácii bude mať nakoniec lepší výsledok.

Všetci sme hostiteľmi egoistického charakteru, preto dávame prednosť sebe pred druhým. Ale môžeme sa snažiť ukázať príklady postoja, ktorý je nadradený egoizmu, v ktorom sa snažíme zmeniť svoje priority tak, aby prinášali prospech predovšetkým druhým.

Hovorí sa, že ak potlačíme tieto pocity hnevu a nereagujeme v takýchto situáciách, potom neskôr sa nám všetok ten hnev vráti oveľa silnejší v iných podobách. Ale to je vtedy, keď sa nesnažíme pochopiť to, ako funguje príroda. Ak sa takýmto cvičeniam budeme dôsledne venovať, potom uvidíme harmonickejšie a mierumilovnejšie ľudské správanie vďaka vytváraniu zrelších medziľudských vzťahov.

Mali by sme si teda osvojiť techniky sebakontroly a sebareflexie s cieľom vytvoriť zrelý postoj k ľuďom, kde sa naučíme odpúšťať, a potom uvidíme, ako sa budú naše životy vyvíjať oveľa pozitívnejšie.

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Policajná eskorta / Policajné auto / Polícia /

Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch

29.04.2024 09:14

Oznamovateľ nešpecifikoval konkrétny súd.

Annalena Baerbocková

Baerbocková vyzýva na rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu. Ide o šedú zónu využívanú Ruskom, tvrdí

29.04.2024 08:45

Medzi krajiny západného Balkánu sa radí Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Srbsko, Severné Macedónsko a Kosovo.

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25, aktualizované: 09:29

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 374
Celková čítanosť: 704350x
Priemerná čítanosť článkov: 1883x

Autor blogu

Kategórie