Založ si blog

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“

Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za Sokrata hanbí, dokonca si želal Sokratovu smrť.

V našom bežnom egoistickom pohľade na svet, kde každý z nás túži vidieť seba v lepšom svetle ako ostatní, ak niekto poukáže na naše chyby, okamžite si želáme, aby on a tieto chyby zmizli.

Túžba po sláve, peniazoch a moci by mala byť prinajmenšom druhoradá, pretože sú neoddeliteľnou súčasťou našej nevyhnutnej existencie. Platí tu zásada, že naše hlavné štúdium by sa malo týkať záležitostí duše. Vyvstáva teda otázka, prečo sa ľudia spravidla nevenujú záležitostiam duše v rovnakej miere ako potrebám tela?

Je to preto, lebo ľudia nevedia, čo je duša, ako ju rozvíjať, a nechcú sa zaoberať témou, ktorá je ťažká a zložitá na pochopenie. Duša stojí v protiklade k našej egoistickej povahe, ktorá neustále hľadá svoj vlastný prospech a pohodlie.
Mohli by sme sa však spýtať, prečo je potom na svete toľko duchovných praktík, keď sa dušou nechceme zaoberať? Je to preto, že ľudia vymýšľajú najrôznejšie triky, ako si Boha omotať okolo prsta. Inými slovami, naša egoistická povaha, ktorá kladie vlastný prospech nad všetko ostatné, vytvára svetonázor, v ktorom si myslíme, že môžeme urobiť to či ono, a na oplátku si podriaďujeme svoje ego, svoju prirodzenosť a Boha.

Záležitosti duše – teda to, čo je v živote skutočne najdôležitejšie – sú v rozpore s našou egoistickou prirodzenosťou. Preto ak by sme sa vážne zaoberali otázkami duše, zistili by sme, že v našich pozemských záležitostiach nepostupujeme.

Ako teda môžeme zistiť, či máme túžbu zaoberať sa záležitosťami duše alebo nie? Začína to pocitom, že životu chýba skutočný zmysel a cieľ. Ak cítime tento existenciálny nedostatok charakterizovaný otázkou: „Aký je zmysel života?“, môžeme začať investovať do jeho naplnenia. Takáto túžba nás nakoniec privedie k tomu, že uprednostníme záležitosti duše, a to nás privedie k pocitu objavenia zmyslu, cieľa a zdroja nášho života – k pocitu, kedy sa naše srdce a myseľ spoja.

 

Ako sa skupiny ľudí rozhodujú kolektívnym spôsobom?

18.05.2024

Talmud opisuje, ako bola Tóra preložená do gréčtiny: „Král Ptolemaios raz zhromaždil 72 starších. Umiestnil ich do 72 komnát, každého zvlášť, pričom im neprezradil, prečo sú povolaní. Vošiel do každej miestnosti a povedal: ‚Napíšte mi Tóru Mojžiša, vášho učiteľa.‘ Boh každému vložil do srdca, aby prekladal rovnako ako všetci ostatní.“ 72 [...]

Ak urobíte niečo dobré pre druhých, očakávate niečo naspäť?

16.05.2024

V jednom citáte od Benjamina Franklina sa hovorí: „Ten, kto ti raz preukázal láskavosť, bude ochotnejší preukázať ti ďalšiu, než ten, ktorému si sám láskavosť preukázal.“ Iný spôsob vyjadrenia znie: „Neočakávaj protislužbu od niekoho, pre koho si sám dobro vykonal.“ Podvedome však očakávame v nejakej forme návrat toho, čo sme dali, akoby sme uzavreli obchod a [...]

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

zlodej, krádež, lúpež, zlodeji, kradnutie

Fontána di Trevi aj Eiffelova veža. Pozrite si rebríček krajín, kde si treba dať najväčší pozor na vreckárov

18.05.2024 06:00

Britskí odborníci zostavili tzv. Európsky index vreckových krádeží. Pri ktorých turistických atrakciách sa najviac kradne?

Erik Kaliňák

Po atentáte na Fica čelia vyhrážkam koaliční poslanci aj minister. Viacerí majú sprísnený režim

18.05.2024 06:00

Vyhrážky smerovali aj na iných poslancov a ministrov.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Zelenskyj: Absurdné, západ sa bojí porážky Ruska, ale nechce ani, aby prehrala Ukrajina

18.05.2024 06:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa posťažoval, že Západ Ukrajine zakazuje používať zbrane dodané Európou a Spojenými štátmi k úderom na ruské územie.

múzeum, Krupina

Mučiace nástroje lákajú masy ľudí. Procesy s bosorkami približujú v meste, v ktorom ich upálili desiatky

18.05.2024 06:00

Klietka, v ktorej upaľovali čarodejnice, dereš, drevený kôň a španielska čižma pribudli k lomihnátu či radlíku, teda k náčiniu používanom pri vyšetrovaniach stredovekými inkvizítormi v Krupine.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 381
Celková čítanosť: 715101x
Priemerná čítanosť článkov: 1877x

Autor blogu

Kategórie