Založ si blog

Obetovať sa pre svojich milovaných

Starý muž prišiel k sestre, aby mu po operácii odstránila stehy. Všetci mali plné ruky práce, on prosil, dožadoval sa, žadonil, aby sa o neho postarali čo najrýchlejšie. Hovoril: „Musím sa včas dostať do nemocnice, aby som nakŕmil svoju chorú ženu. Má Alzheimerovu chorobu.“

V tej chvíli sa uvoľnila postaršia zdravotná sestra a povedala: „Asi sa bude báť, keď prídete neskoro. Urobím to pre Vás hneď.“

„Nie, posledných päť rokov ma už nespoznáva“, odpovedal. „Načo teda to náhlenie, keď nevie, kto ste?“

„Je mi jedno, že nevie, kto som, zato ja viem, kto je ona.“

Táto alegória vyvoláva otázku: Čo poháňa človeka, ktorý za svoje úsilie voči druhému nedostáva žiadne uznanie ani odmenu?

Tento starý muž sa nedočká žiadnej vďačnosti, dokonca ani úsmevu, a napriek tomu svojej žene poskytuje jednostrannú láskyplnú starostlivosť. Takýto človek iba vie, že je to jeho povinnosť. Za splnenie nedostaneme nič na oplátku.

Dokáže človek, ktorý vo svojom živote cíti tento pocit povinnosti, konať z lásky?

Povinnosť presahuje lásku. Láska riadi naše správanie, pretože je to postoj k druhým. Okrem toho, či cítime lásku alebo nie, sme však povinní plniť povinnosť. A práve podľa nej sa meria zodpovednosť za druhých.

Láska nás zaväzuje správať sa voči druhému zdvorilo. Keď necítime lásku, ale povinnosť, musíme sa preorientovať zo seba na druhého tak, aby to prospelo druhému človeku, a nedovoliť, aby myšlienka na vlastný prospech narušila naše smerovanie.

Príklad starého muža ukazuje, že muž žije a jeho žena sotva prežíva, a muž smeruje zvyšok svojho života k svojej žene. To, čo ho udržuje pri živote, je jeho starostlivosť o manželku.

Aj keby okolo neho boli ľudia, ktorí by uznávali jeho snahu a hovorili mu, aký je skvelý, milujúci, starostlivý a zodpovedný muž, nič by to pre neho neznamenalo.

Môžeme povedať. , Že je tento starý muž príkladom niekoho, kto sa blíži duchovnej podstate odovzdania? Nie, nie je. Pretože pocit povinnosti, ktorý pociťuje pri komplexnej starostlivosti o svoju ženu, je jeho naplnením. Jeho žena, ktorá leží na nemocničnom lôžku a nikoho nespoznáva, pritom spája všetkých členov rodiny. Ale sila, ktorá dáva taký zmysel pre povinnosť v našom živote je vlastnosť, ktorá k nám prichádza zhora, to znamená, že nám príroda také schopnosti posiela ako dar.

Príroda alebo Stvoriteľ, sila lásky a láskavosti, ktorá vytvára a udržuje realitu, je všade. Keď však konáme činy zamerané na prospech druhých bez toho, aby sme mysleli na svoj vlastný prospech, je táto sila v takých činoch viac prítomná.

Nakoniec dosiahneme stav, kedy sila lásky a obdarovania oživí naše vzťahy a postoje k sebe navzájom a my budeme žiť dlhý život s úplným pocitom naplnenia, oveľa väčším, než aký pociťujeme vo svojich životoch v súčasnosti.

Čo znamená, že Boh oddelil Svetlo od Tmy?

14.06.2024

„Na počiatku stvoril Boh nebo a zem. A Boh rozdelil svetlo od tmy.“ To znamená, že keď sa v našom svete objavilo svetlo, bolo jasné, že celý vesmír sa skladá z dvoch protikladných stavov: svetla a tmy, dňa a noci. Svetlo a tma sa v nás odhaľujú vo vzťahu s naším spojením s Bohom, ktorého v múdrosti kabaly zvyčajne pomenúvame ako „Stvoriteľa“. On predstavuje [...]

Ak nás Boh naozaj miluje, prečo necháva ľudí trpieť, obzvlášť tých nevinných?

12.06.2024

Pani Oľga mi napísala takúto otázku na moju facebookovú stránku: „Vážený pán doktor Laitman, počúvam Vás už dlhú dobu a zvyčajne s Vami súhlasím, ale je tu jedna vec, s ktorou súhlasiť nemôžem, a to, keď hovoríte, že Stvoriteľ je dobrý. Nie je to pravda. On nie je dobrý. Pozrite sa okolo seba! Aj keby som si opakovala „Stvoriteľ je dobrý, Stvoriteľ je dobrý“ [...]

Aký je rozdiel medzi ohováraním a kritikou?

10.06.2024

Ohováranie je nedostatok správneho odôvodnenia niečoho, čo bolo povedané. V takom prípade je potrebné vec preveriť tým, že ju vznesiete na verejný súd. To je všeobecne rozdiel medzi ohováraním a kritikou. Je veľmi ťažké overiť, s akým úmyslom niekto hovorí o inej osobe. Sami si to nemôžeme overiť. Preto by sme mali byť veľmi opatrní, dokonca sa báť otvoriť ústa o [...]

zelenskyj, summit, švajčiarsko, ukrajina,

Zelenskyj: Keby Rusko malo záujem o mier, nebola by žiadna vojna

15.06.2024 20:45, aktualizované: 21:35

Na mierovom summite o Ukrajine vo Švajčiarsku sa zúčastňuje viac ako 90 krajín a osem medzinárodných organizácií.

francúzsko, Protest, krajná pravica

Desaťtisíce Francúzov protestovali proti krajnej pravici, môže vyhrať predčasné voľby

15.06.2024 19:53

Francúzsky prezident Macron vyhlásil predčasné voľby po neúspechu svojho centristického tábora v minulotýždňových eurovoľbách.

žilina, polícia,

Otrasný nález. V meste Rajec našli bezvládne telo novorodenca

15.06.2024 19:14, aktualizované: 20:20

Stať sa tak malo vedľa materskej škôlky.

Peter Pellegrini, inaugurácia

Bude Pellegrini nadstranícky? Bude z neho skôr Gašparovič než Kováč, hovoria odborníci. Podporu koalície ešte bude potrebovať

15.06.2024 19:00

Politológovia nepredpokladajú, že sa Pellegrini voči vláde bude vymedzovať. Podporu koalície ešte bude potrebovať pri prípadnej opätovnej kandidatúre. Môže však prekvapiť.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 394
Celková čítanosť: 732440x
Priemerná čítanosť článkov: 1859x

Autor blogu

Kategórie