Založ si blog

Obetovať sa pre svojich milovaných

Starý muž prišiel k sestre, aby mu po operácii odstránila stehy. Všetci mali plné ruky práce, on prosil, dožadoval sa, žadonil, aby sa o neho postarali čo najrýchlejšie. Hovoril: „Musím sa včas dostať do nemocnice, aby som nakŕmil svoju chorú ženu. Má Alzheimerovu chorobu.“

V tej chvíli sa uvoľnila postaršia zdravotná sestra a povedala: „Asi sa bude báť, keď prídete neskoro. Urobím to pre Vás hneď.“

„Nie, posledných päť rokov ma už nespoznáva“, odpovedal. „Načo teda to náhlenie, keď nevie, kto ste?“

„Je mi jedno, že nevie, kto som, zato ja viem, kto je ona.“

Táto alegória vyvoláva otázku: Čo poháňa človeka, ktorý za svoje úsilie voči druhému nedostáva žiadne uznanie ani odmenu?

Tento starý muž sa nedočká žiadnej vďačnosti, dokonca ani úsmevu, a napriek tomu svojej žene poskytuje jednostrannú láskyplnú starostlivosť. Takýto človek iba vie, že je to jeho povinnosť. Za splnenie nedostaneme nič na oplátku.

Dokáže človek, ktorý vo svojom živote cíti tento pocit povinnosti, konať z lásky?

Povinnosť presahuje lásku. Láska riadi naše správanie, pretože je to postoj k druhým. Okrem toho, či cítime lásku alebo nie, sme však povinní plniť povinnosť. A práve podľa nej sa meria zodpovednosť za druhých.

Láska nás zaväzuje správať sa voči druhému zdvorilo. Keď necítime lásku, ale povinnosť, musíme sa preorientovať zo seba na druhého tak, aby to prospelo druhému človeku, a nedovoliť, aby myšlienka na vlastný prospech narušila naše smerovanie.

Príklad starého muža ukazuje, že muž žije a jeho žena sotva prežíva, a muž smeruje zvyšok svojho života k svojej žene. To, čo ho udržuje pri živote, je jeho starostlivosť o manželku.

Aj keby okolo neho boli ľudia, ktorí by uznávali jeho snahu a hovorili mu, aký je skvelý, milujúci, starostlivý a zodpovedný muž, nič by to pre neho neznamenalo.

Môžeme povedať. , Že je tento starý muž príkladom niekoho, kto sa blíži duchovnej podstate odovzdania? Nie, nie je. Pretože pocit povinnosti, ktorý pociťuje pri komplexnej starostlivosti o svoju ženu, je jeho naplnením. Jeho žena, ktorá leží na nemocničnom lôžku a nikoho nespoznáva, pritom spája všetkých členov rodiny. Ale sila, ktorá dáva taký zmysel pre povinnosť v našom živote je vlastnosť, ktorá k nám prichádza zhora, to znamená, že nám príroda také schopnosti posiela ako dar.

Príroda alebo Stvoriteľ, sila lásky a láskavosti, ktorá vytvára a udržuje realitu, je všade. Keď však konáme činy zamerané na prospech druhých bez toho, aby sme mysleli na svoj vlastný prospech, je táto sila v takých činoch viac prítomná.

Nakoniec dosiahneme stav, kedy sila lásky a obdarovania oživí naše vzťahy a postoje k sebe navzájom a my budeme žiť dlhý život s úplným pocitom naplnenia, oveľa väčším, než aký pociťujeme vo svojich životoch v súčasnosti.

Čo robiť, keď tak hlboko nenávidíte svet?

22.06.2024

Podobnú otázku som dostal na svojej facebookovej stránke od Diny: „Čo mám robiť so svojou nenávisťou k tomuto svetu?“ Dnes sa tak cíti mnoho ľudí. Ľudia nenávidia tento svet! Neznášajú ho! A mnohí sa dokonca pýtajú: „Prečo som sa narodil? Prečo by som mal na tento svet priviesť dieťa?” Je to skutočne tak. Blíži sa doba, kedy bude ľudstvo z tohto sveta úplne [...]

Zaoberá sa kabala talizmanmi a požehnaním pre šťastie?

20.06.2024

Kabala je veda s jasnými a jednoznačnými zákonmi, ktoré treba študovať. Kabala nemá žiadnu súvislosť s kúzlami, požehnaniami a rôznymi ďalšími amuletmi a rituálmi vykonávanými v jej mene, ktoré sa objavili v čase, keď bola pred svetom skrytá. Kabalistické texty jasne popisujú a vysvetľujú stupne, ktorými musíme prejsť, aby sme získali jej múdrosť. Jedinečnosť [...]

Umelá inteligencia predpovedá úmrtie ľudí. Je toto niečo, čo chceme?

18.06.2024

V Dánsku bol spustený program založený na umelej inteligencii, o ktorom rôzni vedci tvrdia, že dokáže predpovedať očakávanú dĺžku života so 78 percentnou presnosťou. Otázka je, či potrebujeme takéto mechanizmy, to jest, ktoré nám pomáhajú nejakým spôsobom vedieť dátum svojej smrti? Avšak predtým, ako by sme sa spýtali, či by sme chceli poznať dátum nášho [...]

ATACMS, rakety

Západné zbrane zmenili hru: Ukrajinci zatlačili Rusov. Uvoľnite nám ruky, vďaka ATACMS vyhráme, odkazujú z frontu

23.06.2024 00:00

Vojenskí velitelia volajú po zrušení obmedzení pre strely dlhého doletu.

potopenie, utopenie, plávanie, smrť, more, voda, ruka

V rybníku pri Hrušove sa topila dvojica, ženu vytiahli, muža sa nepodarilo zachrániť. Zrejme účinkoval alkohol

22.06.2024 20:44

Na miesto prišli aj hasiči - potápači z Rimavskej Soboty.

USS Theodore Roosevelt

Americká lietadlová loď priplávala do Soulu na trojstranné vojenské cvičenie

22.06.2024 19:45

Japonskom zintenzívnilo vojenský výcvik po tom, čo Rusko podpísalo zmluvu o strategickom partnerstve s KĽDR.

Nigel Farage

Farage: Putinovu inváziu vyprovokovali EÚ a NATO. Hanebný krčmový povaľač, nešetrili ho kritici

22.06.2024 17:20

Šéf pravicovo populistickej strany Reform UK zožal kritiku naprieč politickým spektrom.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 398
Celková čítanosť: 737475x
Priemerná čítanosť článkov: 1853x

Autor blogu

Kategórie