Založ si blog

Čo znamená, že Boh oddelil Svetlo od Tmy?

„Na počiatku stvoril Boh nebo a zem. A Boh rozdelil svetlo od tmy.“
To znamená, že keď sa v našom svete objavilo svetlo, bolo jasné, že celý vesmír sa skladá z dvoch protikladných stavov: svetla a tmy, dňa a noci.

Svetlo a tma sa v nás odhaľujú vo vzťahu s naším spojením s Bohom, ktorého v múdrosti kabaly zvyčajne pomenúvame ako „Stvoriteľa“. On predstavuje vyššiu silu lásky a odovzdania, ktorú nazývame aj ako „vyššie svetlo“. Táto sila je protikladom našej zvieracej prirodzenosti prijímať pre seba a pre svoje vlastné potešenie.

Ak sa trochu povznesieme nad seba, t. j. nad svoju zvieraciu prirodzenosť, začneme cítiť, že existuje svetlo – svetlo odovzdávania, spojenia, lásky a jednoty. Najprv v sebe pociťujeme svetlo a tmu, kde svetlo je všetko dobré, sú to pozitívne stavy spojenia, ktoré prebývajú medzi ľuďmi, a tma je opak.

To isté platí pre nebo a zem, kde nebo symbolizuje Stvoriteľovu túžbu odovzdávať a zem symbolizuje túžbu Jeho stvorení prijímať.

To naznačuje, že vo vesmíre existujú dve sily: po prvé, sila Stvoriteľa a po druhé, sila stvorenia. Tie v podstate rozvíjajú a oddeľujú naše myšlienky. Temnota sa vzťahuje na naše egoistické myšlienky, v ktorých myslíme výlučne na vlastný prospech, a svetlo sa vzťahuje na myšlienky smerujúce navonok od nás samých na spôsob odovzdávania, alebo inými slovami, na myšlienky, ktoré sú zamerané na Stvoriteľa.

Podľa toho môžeme pochopiť, čo je napísané: „A predtým bola Zem prázdna a chaotická“, t. j. predtým, ako došlo k oddeleniu egoistických myšlienok od myšlienok odovzdania, neexistoval systém, žiadne oddelenie jedného od druhého.

 

Zaoberá sa kabala talizmanmi a požehnaním pre šťastie?

20.06.2024

Kabala je veda s jasnými a jednoznačnými zákonmi, ktoré treba študovať. Kabala nemá žiadnu súvislosť s kúzlami, požehnaniami a rôznymi ďalšími amuletmi a rituálmi vykonávanými v jej mene, ktoré sa objavili v čase, keď bola pred svetom skrytá. Kabalistické texty jasne popisujú a vysvetľujú stupne, ktorými musíme prejsť, aby sme získali jej múdrosť. Jedinečnosť [...]

Umelá inteligencia predpovedá úmrtie ľudí. Je toto niečo, čo chceme?

18.06.2024

V Dánsku bol spustený program založený na umelej inteligencii, o ktorom rôzni vedci tvrdia, že dokáže predpovedať očakávanú dĺžku života so 78 percentnou presnosťou. Otázka je, či potrebujeme takéto mechanizmy, to jest, ktoré nám pomáhajú nejakým spôsobom vedieť dátum svojej smrti? Avšak predtým, ako by sme sa spýtali, či by sme chceli poznať dátum nášho [...]

Čo znamená žiť v prítomnom okamihu

16.06.2024

Žiť tu a teraz Vedomý život v prítomnosti – ako ho dosiahnuť Jeden z mojich študentov sa ma nedávno opýtal, čo to znamená žiť v prítomnom okamihu, a to na základe alegórie dialógu medzi motýľom a trvalkou. Jednodenný motýľ pristál na trvalke a začal obdivovať všetko, čo videl: „Slnko je také milé a krásne! Tá rosa je úžasná! A aká je to lúka! A tá obloha! [...]

Praha / Policie /

Vrah z Karlovej univerzity sa len tesne minul s hliadkou, polícia o jeho zámere nevedela

20.06.2024 13:38

Policajný prezident Martin Vondrášek pripustil chyby napríklad v komunikácii s vedením fakulty.

Británia aktivisti lietadlo

Britskí aktivisti posprejovali súkromné ​​lietadlá na letisku Stansted

20.06.2024 13:07

Na letisku údajne parkovalo luxusné lietadlo americkej speváčky Taylor Swiftovej.

Macron

Polovica Francúzov považuje rozpustenie parlamentu po eurovoľbách za odôvodnené

20.06.2024 12:35

Z prieskumu tiež vyplýva, že až 68 percent respondentov sa obáva, že víťazstvo krajnej pravice vo voľbách bude mať vo Francúzsku za následok nárast násilia.

Miroslav Vlček

Manželku rozpustil v kyseline. Lipšic navrhuje Vlčekovi doživotie. Obhajca: Polícia inštruovala svedkov

20.06.2024 12:16, aktualizované: 13:08

Prípad sa posunul vpred vďaka nájdeniu plastového suda, v ktorom sa podarilo stotožniť pozostatky poškodenej.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 397
Celková čítanosť: 736045x
Priemerná čítanosť článkov: 1854x

Autor blogu

Kategórie