Založ si blog

Duchovný život nie je len pre izolované skupiny. Je pre celé ľudstvo.

Je to len jeden deň, ktorý strávime tu na Zemi,

a utrpenie a smútok je všetko, čo tu zažívame,

a potom, aj keď nevyriešime žiadnu z hádaniek života,

zaťažení ľútosťou musíme odísť. …

Ó, ľudský rod, neosvietený,

Si nič, si len na prázdnom vetre postavený!

Áno, obyčajné nič, vznášajúce sa nad priepasťou,

prázdnota pred tebou a prázdnota za tebou!

Omar Chajjám, Rubáiját, #3 a #424

 

Omar Chajjám, muž, ktorý sa hlboko ponoril do hľadania zmyslu života, dospel k záveru, že všetko, čo si kedysi vážil a pre čo žil, je zbytočné. Jeho poznanie sa odráža v celom jeho diele a poukazuje na márnosť jeho úsilia.

Ak sa z tohto hľadiska pozrieme na život každého človeka vrátane nášho vlastného, môžeme dospieť k záveru, že uvedomenie si tejto márnosti a zbytočnosti všetkého nášho úsilia je pre nás hlbokou tragédiou. Zároveň nám to poskytuje aj psychickú pripravenosť a pochopenie, že každá životná cesta má svoj začiatok a koniec a že nakoniec je všetko vlastne ničím.

Čo je teda „niečo“? Tým „niečim“ je pre nás žiť v pozitívnom vzájomnom spojení a spoločne si uvedomiť, že skutočný zmysel života spočíva v prijatí. Ak prijmeme dané okolnosti, budeme so svojím životom spokojní.

Ale čo ak túžba po ďalšom získavaní nezmizne? Chcieť získať viac nie je ctnosť. Podstata ľudského života spočíva v tom, že človek pochopí svoje obmedzenia, prijme ich a nebude sa usilovať získať viac. Ide o to, aby sme sa snažili pomáhať druhým, tiež prijímať pomoc na oplátku a takýmto spôsobom existovať.

Radosť a šťastie sa objavujú ako vedľajšie produkty existencie tohto druhu. Nakoniec prídeme k poznaniu, že je zbytočné očakávať od života niečo viac.

Kde do toho vstupuje Stvoriteľ, t. j. vyššia sila lásky a dávania? Stvoriteľa objavujeme v pocite spokojnosti, ktoré je nám poskytované z obmedzeného a vyváženého pohodlia, ktoré pramení z prijatia skutočného zmyslu života. Súhlas a zhoda so Stvoriteľovou víziou bez toho, aby sme žiadali viac, sa potom stáva základom našej radosti.

Keď si uvedomíme obmedzenia života, prijmeme ich a nájdeme spokojnosť v jednoduchosti existencie, objavíme skutočné naplnenie. Stvoriteľ je potom prítomný v súľade s danými okolnosťami a v odmietnutí zbytočných požiadaviek.

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

vojna na Ukrajine, Antony Blinken, Kyjev

ONLINE: Nový ruský minister obrany: Máme za úlohu zvíťaziť, ale s minimálnymi stratami

15.05.2024 06:00

Chceme zvíťaziť, ale s minimálnymi ľudskými stratami, uviedol nový ruský minister obrany Belousov. Podrobnosti o stratách obe strany konfliktu nezverejňujú.

izrael protivzdusny system BARAK MX

Slovensko kúpi protivzdušnú obranu od Izraela. Kaliňák odletí vyjednávať o zmluve na šesť batérií systému Barak

15.05.2024 06:00

Slovensko je v záverečnej fáze rokovaní o nákupe systému protivzdušnej obrany stredného dosahu. Slovenská vláda má v pláne nákup šiestich batérií

Charkov, Ukrajina.

Ukrajinská protivzdušná obrana už proti ruským raketám nestíha

15.05.2024 06:00

Mali uzavrieť nebo nad Ukrajinou. No systémy protivzdušnej obrany, ktoré má Kyjev k dispozícii, už len s námahou odolávajú ruským raketám.

Soňa Hanzlovičová

Hanzlovičová: Problém s odbornosťou vyučovania máme, odkedy ruštinu začala nahrádzať angličtina

15.05.2024 05:00

Slabá kvalita vyučovania sa do veľkej miery odzrkadľuje aj na samotných žiakoch. Ako sa vyrovnať s národnou vedomostnou tragédiou?

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 379
Celková čítanosť: 713412x
Priemerná čítanosť článkov: 1882x

Autor blogu

Kategórie