Založ si blog

Čo vlastne znamená „milovať“?

O láske je povedané toto: keď sa mi kvetina páči, tak si ju utrhnem, keď kvetinu milujem, tak ju denne zalievam.

Čo to znamená naozaj milovať, starať sa o kvetinu? Znamená to pochopiť potreby svojich blízkych a napĺňať ich, teda „polievať“. Láska znamená rozpoznať to, čo ostatní potrebujú a poskytnúť im to.

Predstavte si, že narazíte na usychajúcu kvetinu. Môžeme ju ľahko oživiť tým, že jej dáme vodu, a potom budeme svedkami toho, ako sa vzchopí a ožije. A čo láska, ktorá akoby úplne vädne, ako kvetina, ktorá odumrie? Strácame nádej, alebo ju ďalej zalievame? V takom prípade si pravá láska vyžaduje, aby sme vytrvali a naďalej sa o ňu starali.

Aj keď mnohí môžu namietať, že je treba nechať usychajúce kvetiny na pokoji, ja si myslím, že by sme si mali udržať nádej a pokračovať v ich zalievaní. Je to preto, že v prírode nič nezmizne. Samotné cykly prírody nám ukazujú príklady neúrodných krajín, kde náhle vyklíči život.

Preto, aj keď čelíme smrti, deflácii života, môžeme takýto stav prekonať. Ako? Závisí to od rozšírenia nášho vnútorného vnímania.

Keď hovoríme, že niečo „ožíva“, máme na mysli život na našej úrovni, obnovenie jeho životodarných síl. V našom súčasnom chápaní to môže znieť pritiahnuté za vlasy, ale skutočne môžeme zvrátiť procesy rozkladu a rozpadu prostredníctvom nášho úsilia.

Kde môžeme nájsť trpezlivosť na takéto snahy? Nikto nemá neobmedzenú trpezlivosť. Môžeme skôr tento proces pochopiť. Ak naša láska ochabuje, môžeme ju po určitú dobu oživovať tým, že ju budeme považovať za investíciu do toho, čo sa snažíme oživiť. V takýchto prípadoch by sme nemali myslieť na roky, ktoré to potrvá; stanú sa bezvýznamnými, keď už žijeme výsledok. Naše úsilie, ktoré investujeme, sa rýchlo rozplynie tvárou v tvár cieľu toho, čo sa snažíme oživiť. Náš duch potom prenikne do tohto mŕtveho stavu a vyklíči.

Okrem toho by sme sa v tomto úsilí nikdy nemali vzdať, akokoľvek je ťažké. Stáva sa to neúnavnou snahou a nakoniec sa zmení na skutočnú modlitbu. Raz som mal susedu, ktorej malý syn bol chorý na zápal mozgu. Pamätám si, ako mi asi o druhej alebo tretej ráno zaklopala na dvere a priniesla mi toto dieťa, malý uzlíček, podala mi ho a bezmocne povedala: „Vezmi si ho.“ Vzdala sa. Nikdy by sme nemali padnúť do takého stavu. Tým, že sa nikdy nevzdávame, nakoniec dosiahneme skutočnú modlitbu. Je to veľmi zložité a môžu nastať prípady, keď sa nám zdá, že je už príliš neskoro, ale odkaz zostáva: nikdy sa nevzdávajte v láske a starostlivosti o druhých.

 

Ak urobíte niečo dobré pre druhých, očakávate niečo naspäť?

16.05.2024

V jednom citáte od Benjamina Franklina sa hovorí: „Ten, kto ti raz preukázal láskavosť, bude ochotnejší preukázať ti ďalšiu, než ten, ktorému si sám láskavosť preukázal.“ Iný spôsob vyjadrenia znie: „Neočakávaj protislužbu od niekoho, pre koho si sám dobro vykonal.“ Podvedome však očakávame v nejakej forme návrat toho, čo sme dali, akoby sme uzavreli obchod a [...]

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Príchod predstaviteľov Smeru na Bezpečnostnú radu.

Začala sa Bezpečnostná rada štátu, prišiel Pellegrini aj Čaputová. Fica by mal zastúpiť Kaliňák, Saková si zastala ochrankárov

16.05.2024 11:43, aktualizované: 11:51

Nateraz sa zdá, že premiérov stav je po päť hodinovej operácii brušnej dutiny stabilizovaný. Fica však má čakať ďalšia operácia - bedrového kĺbu.

pásmo gazy, výbuch, izrael

Hizballáh tvrdí, že vypálil viac ako 60 rakiet na územie Izraela

16.05.2024 11:40

Išlo údajne o reakciu na nočné letecké útoky izraelskej armády.

Čaputová, Pellegrini

Čaputová a Pellegrini vyzvali spoločne na upokojenie situácie a do paláca si volajú lídrov strán

16.05.2024 11:34, aktualizované: 11:54

Prezidentka a novozvolený prezident sa stretli v Prezidentskom paláci, kde prebrali situáciu po atentáte na premiéra Roberta Fica.

Čína, Peking, Si Ťin-pching, Vladimir Putin

Vytvoríme svetovú spravodlivosť, vojnu treba riešiť politicky, vyhlásil čínsky líder po stretnutí s Putinom

16.05.2024 10:48

Čína dúfa, že do Európy sa čoskoro vráti mier a stabilita a bude v tomto ďalej zohrávať konštruktívnu úlohu, povedal čínsky líder.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 380
Celková čítanosť: 714186x
Priemerná čítanosť článkov: 1879x

Autor blogu

Kategórie