Založ si blog

Máme schopnosť liečiť druhých?

Existuje jav, že keď sme v blízkosti človeka, na ktorom nám záleží, náš dych a srdcový tep sa môžu synchronizovať. Alebo sa dá zmierniť bolesť blízkeho človeka, ktorý sa necíti dobre tým, že ho držíme za ruku. V takýchto situáciách vnútorná energia jedného prúdi do druhého prostredníctvom hmatového kontaktu a obe energie sa vzájomne harmonizujú.

Jedným z dôležitých aspektov je, že takúto situáciu môže ovplyvniť najmä blízka osoba. S „milovanou osobou“ môžeme byť spojení na duchovnej úrovni, alebo v zmysle vnútorného srdečného spojenia alebo na úrovni temperamentu. Pokiaľ si dvaja ľudia nie sú ničím blízki, je nepravdepodobné, že by k tomuto javu dochádzalo.

Ak chceme chorým ľuďom pomáhať, musíme najskôr naladiť sami seba, aby sme ich vnímali ako blízkych. Na to je potrebné vycítiť ich vnútorný svet, miesta, kde sú v nerovnováhe, a snažiť sa ovplyvniť ich návrat do vyváženého stavu. Boli nám dané schopnosti, aby sme to urobili.

V takom vzťahu je zdravý človek zodpovedný za toho, kto potrebuje pomoc. Jediné, čo ten druhý môže urobiť, je podriadiť sa – čo je čin, ktorý nie je jednoduchý. Ďalší priebeh však závisí od zdravého človeka. Stručne povedané, je tu niekto, ktorého úlohou je požiadať o pomoc, a potom ten, kto môže pomôcť, by mal urobiť všetko, čo je v jeho silách, aby pomohol.

Jeden z mojich študentov sa ma spýtal, či môžeme tento koncept rozšíriť aj na ľudstvo, či môžeme nejako pomôcť ľudstvu v jeho ťažkých chvíľach. To je skutočne problém. Predovšetkým, ako vieme, či je v najlepšom záujme ľudstva pomôcť mu z jeho situácie? Ak sa ľudstvo nachádza v ťažkej situácii, má to svoj dôvod. Možno premýšľať o tom, ako ľudstvo nasmerovať do priaznivejšieho stavu, ale opustiť zostupnú špirálu nemusí byť pre neho tým najlepším riešením.

Medzitým pokračujme v štúdiu, vyučovaní a zdieľaní múdrosti kabaly. Kabala ponúka cestu z utrpenia tým, že nám umožňuje vzostup prostredníctvom vzájomných vzťahov a podpory. Nič iné nepotrebujeme. Ak si budeme vzájomne pomáhať a povzbudzovať, môžeme sa spoločne povzniesť k novému životu.

Základným princípom kabaly je „miluj svojho blížneho ako seba samého“ a to je tiež jej najťažší bod. Znamená to, že chcieť sa spájať s druhými by mala byť naša slobodná voľba. Naša sebecká prirodzenosť však necíti potrebu nútiť nás k spojeniu s druhými ľuďmi, a preto tápeme akoby v tme. Ak sa nepovznesieme nad svoje osobné záujmy a nebudeme aktívne vytvárať pozitívne ľudské vzťahy, sme odsúdení k záhube.

Chvíľa, v ktorej prekonáme akýkoľvek odpor voči spojeniu s druhými ľuďmi, sa stane zároveň okamihom, keď sa povznesieme nad utrpenie. Ak sa slobodne, zo svojej vlastnej vôle, včas nerozhodneme a nepozdvihneme spojenie nad rozdielmi, utrpenie si vynúti svoju cestu k nám. Je to podobné človeku, ktorého opakovane bijú palicou, kým nakoniec nevstúpi na cestu, ktorá vedie ku šťastiu.

Múdrosť kabaly vysvetľuje integrálne zákony prírody a úlohu človeka v rámci týchto zákonov. Poznaním múdrosti kabaly vnesieme do našich vzťahov spájajúce sily prírody, ktoré nás spoločne pozdvihnú nad našimi rozdielmi. Tým sa ľudské vedomie pozdvihne nad prirodzenú evolučnú trajektóriu, tzv. „parný valec evolúcie“, ktorý vedie k stále väčšiemu utrpeniu.

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

NR SR: Rokovanie 12. a 13. schôdze

Z Moskvy sa už šíria konšpirácie. Ruskí politici pripúšťajú, že atentát na Roberta Fica má zahraničné pozadie

15.05.2024 18:45

Ruskí politici sa zmieňujú o sprisahaneckých teóriách. Jeden hovorí dokonca o výstrahe pre ďalších lídrov v EÚ, ktorí zmýšľajú podobne ako Robert Fico.

erdogan

Erdogan: Ak Izrael porazí hnutie Hamas, skôr či neskôr sa zameria na Turecko

15.05.2024 18:17

V tureckých nemocniciach sa počas prebiehajúcich bojov v Pásme Gazy zotavuje viac ako 1 000 členov Hamasu.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 379
Celková čítanosť: 713584x
Priemerná čítanosť článkov: 1883x

Autor blogu

Kategórie