Založ si blog

Ľudská hlúposť má svoj dôvod

Jednou z najťažších otázok, ktoré sprevádzajú ľudstvo počas celej jeho histórie, je otázka: prečo najinteligentnejší druh života na planéte nedokáže zmysluplne riadiť svoj život?

Po každej katastrofe, po každej kataklizme a veľkom nešťastí analyzujeme, premýšľame a vyvodzujeme závery a márne sa snažíme pochopiť ako dosiahnuť to, aby sa tieto udalosti neopakovali. A zakaždým opäť spadneme do rovnakej pasce márnivosti a krátkozrakosti, ktorá vedie k ďalšej katastrofe.

Prečo teda najinteligentnejší druh na Zemi pokračuje na ceste šialenstva a nedokáže si trvalo vytvoriť šťastný život?
Porozumieť celému vesmíru

Odpoveď na túto otázku prekvapivo nespočíva v našej povahe alebo inteligencii, ale skrýva sa v našom cieli, v zmysle našej existencie.

Keby sme sa vyvíjali podľa Darwinových zákonov evolúcie, teda prirodzene, nedopúšťali by sme sa v našom konaní chýb. Boli by sme ako zvieratá, ktoré vedia, čo majú robiť a kedy to majú robiť, a preto mnohé z ich druhov prežili a žili milióny rokov s veľmi malými zmenami.

Ľudstvo má však okrem fyzickej existencie ešte ďalší cieľ – musíme postihnúť celý vesmír. Pochopiť, prečo existuje, ako vznikol, na čo slúži a ako naplniť svoj cieľ.

A aby sme pochopili, ako všetko funguje, musíme sa vedome, prostredníctvom svojej túžby, spojiť so všetkým, čo vo vesmíre existuje. Vidíme, že evolúcia postupuje od jednoduchého k zložitému, od jednobunkových tvorov k triliónom buniek, ktoré pracujú vo vzájomnej zhode a podporujú tak zložité organizmy, ako je napríklad ten náš.

Rovnako tak by sa naše vedomie malo postupne vyvíjať od zámeru iba pre seba k starostlivosti o celé ľudstvo, celú planétu a nakoniec o všetko, čo existuje. Pritom odhaliť Stvoriteľa, najvyššiu silu, ktorá stojí za celým týmto vonkajším obrazom sveta okolo nás. To sa nám ale javí ako chaotické, nesúvislé a bezcieľne.
Zámerný účel chaosu

To je však účelom chaosu, aby sme si uvedomili svoju pochabosť, svoju hlúposť, ktorá spočíva v tom, že tvrdošijne odmietame vidieť zrejmú skutočnosť, že my všetci, celé ľudstvo i celý vesmír sme spojení do jedného organizmu.

A či sa nám to páči alebo nie, my sme zodpovední za všetko, čo sa na svete deje. Všetci dohromady a každý zvlášť. A ak si túto prepojenosť a vzájomnú závislosť neuvedomíme a nezačneme sa správať správne, všetko zničíme.

Bohužiaľ si to ešte stále neuvedomujeme a správame sa, akoby sa nás to netýkalo. V skutočnosti sa tak chovajú zvieratá, ktoré sa riadia len svojimi inštinktmi, ale nepoškodzujú celkový systém prírody. Každé koná na svojej vlastnej úrovni bez toho, aby prerušilo vzájomné prepojenie svojej časti s celkom.

My sa riadime svojimi rozmarmi a robíme si, čo chceme. Naša myseľ odmieta uznať prepojenosť a vzájomnú závislosť na všetkých častiach okolitej reality, a kvôli nášmu egu sa tomu dokonca priamo bráni.

A tak si myslíme, že môžeme ignorovať čokoľvek a robiť si, čo chceme, čím vytvárame v prírode nerovnováhu. A výsledkom je chaotický a zmätený svet, v ktorom žijeme a kde sa každý snaží vnútiť svoju vôľu ostatným, alebo ich dokonca zničiť.
Ako jeden človek s jedným srdcom

A celé je to tak zlé, že pokiaľ si neuvedomíme našu spoločnú previazanosť a náš účel v spoločnom systéme vesmíru a nezačneme ho napĺňať, nemáme šancu sa ani priblížiť správnemu vnímaniu seba samého a sveta. Nebudeme schopní pochopiť svet, v ktorom žijeme, ani zistiť, prečo a podľa akých zákonov skutočne existuje.

Dnes sme dospeli do bodu, kedy je naša fyzická existencia priamo závislá na našom duchovnom rozvoji. Práve v tom spočíva naše zjednotenie do jedného organizmu, ktorý kabalisti popísali slovami: „ako jeden človek s jedným srdcom“. Od toho závisí, či naša budúcnosť bude svetlá a bez mráčikov.

 

Bolo niekedy na duchovnom stupni celé ľudstvo?

26.06.2024

Nebolo. Duchovný stav si na krátku dobu udržala Abrahámova skupina, ktorá opustila Babylon. Keď vyšli z Egypta, povzniesli sa na novú úroveň a potom počas stavby Prvého Chrámu dosiahli ešte oveľa vyšších duchovných stupňov. Keď hovoríme o Chráme, nehovoríme o stavbe z kameňa a z dreva. Namiesto toho hovoríme o vnútornej stavbe duše. Pri stavbe Prvého a potom Druhého [...]

Prečo je dnes rozvodovosť taká vysoká?

25.06.2024

Dôvodom vysokej rozvodovosti je ľudský egoizmus, naša prirodzená túžba užívať si na úkor iných, ktorá v dnešnej dobe dosiahla prehnané rozmery. Vďaka nemu sme voči sebe čoraz viac neznášanliví. Mnohé páry vstupujú do manželstva kvôli tomu, že od toho druhého dostávajú na určitý čas veľké naplnenie. Potom, v okamihu, keď cítia, že už od toho druhého [...]

Jed je vo vašej hlave

24.06.2024

Existuje jedno podobenstvo. V starej Číne nemohla vydatá žena zniesť výčitky svojej svokry. Rozhodla sa, že sa jej zbaví. Išla za bylinkárom, ktorý bol známym jej otca. Všetko mu vysvetlila a povedala: „Chcem, aby si mi predal jed.“ Bylinkár povedal: „Dobre, pomôžem ti. Ale po prvé, nemôžeš svoju svokru otráviť hneď, pretože by sa ľudia dovtípili, čo si urobila. [...]

Evan Gershkovich pred súdom

Na ruskom Urale sa začal súd s americkým novinárom Gershkovichom. Objavil sa tam s vyholenou hlavou

26.06.2024 10:00

Gershkovich pred začiatkom pojednávania s úsmevom potichu pozdravil novinárov spoza sklenenej bariéry.

Občiansky preukaz

Štát opäť nestíha tlačiť doklady. Poplatok za zmeškaný pas môžu dovolenkári žiadať späť

26.06.2024 09:45

Zvýšený dopyt po cestovných pasoch podobne ako aj vlani spôsobuje rady v klientskych centrách po celej krajine

pellegrini

Pellegrini podpísal novelu zákona o Fonde na podporu umenia

26.06.2024 09:41

Parlament legislatívu schválil v júni opätovne po tom, čo ju vetovala predchádzajúca prezidentka Zuzana Čaputová.

Výstražný štrajk RTVS

Podpíše? Nepodpíše? Pellegrini o zrušení RTVS rozhodne po návrate z Bruselu

26.06.2024 08:55, aktualizované: 09:10

Prezident rozhodne o podpise zákona o Slovenskej televízii a rozhlase počas budúceho týždňa.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 402
Celková čítanosť: 741349x
Priemerná čítanosť článkov: 1844x

Autor blogu

Kategórie