Založ si blog

Černobyľ

Od výbuchu v jadrovej elektrárni v Černobyle uplynulo 33 rokov. V oblasti, ktorá bola evakuovaná žijú v súčasnosti medvede, vlci, rysy, diviaky, kone, objavilo sa tam niekoľko stoviek nových vtáčích druhov. Vedci tam nainštalovali 42 kamier. Keď pozorujú čo sa tam deje, nechápu to a nevychádzajú z úžasu.

Čo je na tom tak úžasného? To, že je ľudský zásah horší ako jadrová katastrofa.

Španielsky biológ Herman Orisaola píše: „Prítomnosť človeka a produkty jeho životnej činnosti majú omnoho väčší negatívny vplyv na divokú prírodu ako jadrová katastrofa.“

Áno. Keď z Černobyľu odišiel človek – egoistický prvok prírody a keďže všetko ostatné okrem neho nie je egoistické, zvieratá sa začali udržiavať v rovnováhe s okolitým svetom. Pokiaľ nedosiahneme našu nápravu, je neprítomnosť človeka prospešná všetkým ostatným druhom.

Ako máme v ľudskej spoločnosti dosiahnuť takej harmónie? Znamená to začať žiť, akoby ľudia neexistovali? Je to vôbec možné?

Práve to ponúka integrálne vzdelávanie: svet, kde ti ostatní neprekážajú, ale naopak, pomáhajú ti cítiť, že máš medzi nimi pre seba veľa miesta! Nachádzaš sa v obrovskom dave, okolo teba je milión ľudí a zdá sa ti, že je tam sloboda, nikto na teba netlačí, nie sú tam žiadne rušivé výkriky, žiadne vplyvy, nič. Je tam pokoj, všetko je v poriadku, akoby si bol vo voľnom priestore. Dá sa to nazvať ako svet bez človeka s človekom.

My môžeme taký svet vytvoriť navzdory tomu, že je nás príliš veľa. Najdôležitejšie je – nezasahovať do prírody – to hovoria všetci. Nemiešaj sa do prírody. Študuj ju a snaž sa s prírodou dosiahnuť celistvosť. Keď s prírodou dosiahneš zjednotenie, uvidíš, ako je v skutočnosti všetko naozaj blahodarné. Prečo sa to musíme učiť na základe jadrovej katastrofy?

Pozrite sa, čo nás učí príroda! Dostali sme sa až na samotný koniec. A na základe toho, že explodoval reaktor, sme videli, nakoľko príroda zostáva sama sebou a vytvára vynikajúce podmienky pre rozvoj všetkých živočíchov a rastlín, keď je zbavená nás.

Nezáleží na tom, že je tam vysoká úroveň rádioaktivity. Všetko záleží na stave človeka. Pokiaľ je človek egoista, tak to do seba absorbuje. A pokiaľ človek nie je egoista a dáva, nič mu neublíži. Pokiaľ by človek dosiahol stav absolútnej rovnováhy, mohol by žiť v kozmickom priestore bez skafandra, mohol by žiť vo vode bez dýchacieho prístroja. Cítil by prírodu vo všetkých jej vzťahoch voči sebe láskavú.

Hovorím o tom, ako by to bola nejaká fantázia. Fantázia to ale nie je.

Človek by mohol žiť v tejto zóne i vnútri reaktoru! To znamená navzdory všetkým údajným zákonom. A to len preto, že by bol v rovnováhe s Vyššou silou prírody. A všetko ostatné sa nachádza pod ním.

 

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Willy Brandt / Günter Guillaume /

Špión Stasi Guillaume stál pred 50 rokmi za odstúpením kancelára Willyho Brandta

05.05.2024 09:50

Keď 24. apríla 1974 zatkli v Bonne pracovníka úradu spolkového kancelára Güntera Guillauma, jeden z najväčších škandálov v Nemeckej spolkovej republike bol na svete.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Šéfka WFP McCainová: Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor

05.05.2024 08:50, aktualizované: 09:22

Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor, vyhlásila riaditeľka Svetového potravinového programu (WFP) Cindy McCainová.

EÚ / Európska únia /

Anketa s jednotkami eurokandidátok. Dokázali sme sa vysporiadať s členstvom v EÚ?

05.05.2024 08:00

Denník Pravda oslovil s rovnakými otázkami lídrov kandidátnych listín do Európskeho parlamentu, no niektoré politické subjekty neodpísali.

pravoslávny chrám, interiér, Nová Baňa

Pravoslávni kresťania slávia Paschu - Christovo zmŕtvychvstanie

05.05.2024 07:51

Pravoslávni kresťania na Slovensku i vo svete v nedeľu oslavujú najväčší kresťanský sviatok Christovo zmŕtvychvstanie - Paschu.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 377
Celková čítanosť: 708631x
Priemerná čítanosť článkov: 1880x

Autor blogu

Kategórie