Založ si blog

Prečo máme dojem, že sa dobrí a zlí ľudia nachádzajú mimo nás a že sa činy tiež odohrávajú mimo nás?

Naše vnímanie reality sa delí na vnútorné a vonkajšie. To, čo je v nás, si predstavujeme ako láskavé a dobré, pretože cítime, že to k nám patrí, a naopak to, čo je mimo nás, si predstavujeme ako škodlivé, zlé a cudzie.

Práve preto dokážeme ľahko ospravedlniť svoje vlastné činy bez ohľadu na to, aké škodlivé môžu byť pre druhých, a z rovnakého dôvodu je pre nás oveľa ťažšie ospravedlniť činy druhých.

Toto vnímanie je čisto egocentrické. Možnosť nápravy tohto skresleného vnímania sveta spočíva v pochopení, že druhí, to sme vlastne my sami. Zvyšovaním nášho porozumenia, uvedomenia a sebareflexie a potom aj nápravou seba samých s pomocou okolitej spoločnosti by sme mali dospieť k tomu, že začneme celý svet vnímať ako vo svojom vnútri.

Potom však vyvstáva otázka, ak svet a ostatní ľudia sú v nás, prečo im teda stále hovoríme „oni“ namiesto „my“ alebo „ja“? „Oni“ sú naše myšlienky, vlastnosti a pocity, s ktorými nesúhlasíme a ktoré vnímame ako existujúce mimo nás.

Také vnímanie je nám dané preto, aby sme na sebe pracovali a naučili sa tieto vlastnosti vnímať pozitívne. Tie sa potom stávajú našimi vnútornými kvalitami v miere, v akej ich pociťujeme ako svoje vlastné. Rovnako tak pre nás zostanú pocitovo vonkajšie tie kvality, ktoré ako svoje vlastné jasne necítime.

Ak dosiahneme vnímanie sveta ako existujúceho súčasne vo vnútri aj mimo nás, táto dualita nám pomôže rýchlejšie postupovať v náprave, aby sme svet cítili ako svoj osobný vnútorný celok, ako súčasť našej Duše. Neexistuje nič iné okrem tejto Duše a všetko, čo vnímame, sú jej časti.

Ak sa pustíme do tohto procesu nápravy nášho vnímania reality, pokrok v tomto smere potom pociťujeme ako proces štart-stop, keď jeden impulz nasleduje za druhým. Môžeme to trochu prirovnať k tigrovi pred skokom. Najprv sa kýva, potom skočí, potom sa znova rozkýva a potom znova skočí. Pri každom skoku do seba začleníme ďalšiu oblasť, ktorá bola predtým akoby vonkajšia.

Takto je možné popísať duchovný pokrok na ceste k odhaleniu seba samého ako existujúceho v jedinej Duši.

Hraničná čiara medzi svetmi

04.10.2024

Zdá sa, že láska k blížnemu je niečo také jednoduché ako nabádať dieťa, aby sa kamarátilo s ostatnými deťmi a nehádalo sa. V skutočnosti je to však hraničná čiara, ktorá rozdeľuje realitu na náš hmotný svet, v ktorom existujeme v láske k sebe samým, a Vyššiu realitu, kde existujú iba tí, ktorí dosiahli lásku k blížnemu. Hranica je uzamknutá A táto hranica nad [...]

Pieseň piesní. Chválospev na večnú lásku

30.09.2024

Pieseň piesní kráľa Šalamúna je snáď najpôsobivejším dielom o láske. Stačí sa pozrieť na zoznam umeleckých diel napísaných na základe citátov z Piesne piesní, aby sme pochopili rozsah vplyvu tohto diela na city a predstavivosť človeka od doby jeho napísania až do našich dní. Ale komu boli tieto pozoruhodné verše venované? Bolo by možné, aby ich kráľ Šalamún ako [...]

Čo je zlé na komunizme?

27.09.2024

Chyba komunizmu v minulosti spočívala v tom, že ľudia boli nútení žiť v určitých podmienkach, ktoré boli označené ako „komunizmus“. Aby však mohla fungovať kooperatívna spoločnosť, nemožno k tomu ľudí nútiť, ale musia chcieť podmienky danej spoločnosti uplatňovať z vlastnej vôle. Takéto prianie môže vzniknúť prostredníctvom vzdelania. Týmto spôsobom je teda [...]

Rwanda / Marburg /

Rwanda začala s očkovaním proti vírusu marburg, dostala stovky dávok skúšobnej vakcíny

06.10.2024 20:21

Infekčné ochorenie v krajine prvýkrát potvrdili koncom septembra.

Viktor Orbán

Orbán v Taliansku: Brusel nás trestá za to, že nevpúšťame migrantov. Tvrdí, že Maďarsko chráni Európu

06.10.2024 19:36

Maďarský premiér zdôraznil, že Maďarsko dostalo pokutu 200 miliónov eur a každý deň platí milión eur, pretože neumožňuje vstup migrantov.

Sweden Climate Protest

Aktivistku Thunbergovú zadržali na klimatickom proteste v Bruseli

06.10.2024 18:53

Švédsku aktivistku zadržali spolu s ďalšími vyše 100 protestujúcimi.

Chaldíja

Izraelské letectvo zaútočilo v sýrskom meste Homs na autá s humanitárnou pomocou

06.10.2024 17:53

Tri nákladné vozidlá s humanitárnou pomocou boli zaparkované blízko továrne na výrobu iránskych automobilov.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 438
Celková čítanosť: 802171x
Priemerná čítanosť článkov: 1831x

Autor blogu

Kategórie