Založ si blog

Prečo vnáša človek chaos do prírody?

Súdiac podľa počtu prírodných katastrof, ku ktorým došlo v poslednej dobe, vidíme, že človek vnáša do prírody chaos. Je však bežné s prírodou zaobchádzať ako s neživým systémom a myslieť si, že prírode prinášame len „mechanické“ poškodenie?

Hlavný problém spočíva v tom, aby som sám seba videl vo vnútri prírody, nie mimo nej, tak ako sme o tom presvedčení. Sme zodpovední za prírodu – za dom, v ktorom bývame. Umiestnili nás do domu s mnohými tlačidlami, ich význam nám nie je známi. Potlačili sme nejaké tlačidlo a zrazu je tu hurikán, ďalšie tlačidlo a blíži sa tsunami, potom požiar. Potlačíte na tretie tlačidlo a uvidíte, že je všetko v poriadku.

A čo máme robiť? Ľudstvo je ako nešťastné dieťa, sedí v tomto malom dome uprostred lesa a nevie, ako sa chovať. Ukazuje sa, že aby sme sa mohli stať slobodnými, musíme sa správne vyvíjať.

Keď človek vyjde zo svojho domu do lesa, do hôr, verí, že „ide do prírody“ – a to je zlý prístup. Akoby vyšiel zo svojho domu do domu, ktorý vlastnia zvieratá. Lenže príroda je taktiež jeho domovom! Musíme prestať považovať integritu prírody za niečo, čo existuje mimo nás. Musíme ctiť, že sme vo vnútri prírody a ovplyvňujeme ju a príroda ovplyvňuje nás, že spojenie medzi nami nie je správne, a preto sa človek musí zmeniť.

Neživý, rastlinný a živočíšny svet sa v súlade s prírodou nachádza inštinktívne. Človek taktiež musí byť v absolútnom súlade s celým prírodným systémom, aj napriek tomu, že jeho prirodzenosť je pravým opakom.

Pokiaľ sa chceme povzniesť nad živočíšnu úroveň, musíme v sebe sami rozvinúť správny postoj k prírode: cítiť, že existujeme v integrálnom systéme, naučiť sa byť integrálni vo vzťahu k neživému, rastlinnému a živočíšnemu svetu i k celému ľudskému systému.

Sme povinní budovať ľudský systém podľa rovnakých princípov, ktorými sa v prírode riadi neživý, rastlinný a živočíšny systém. To znamená, že sa od prírody musíme naučiť, ako budovať ľudský systém, pretože sme ukončili náš vývoj na živočíšnej úrovni a začali sme sa rozvíjať ďalej. A tu, na vnútornej ľudskej úrovni, sa musíme začať dopĺňať.

Úlohou človeka je od prírody sa naučiť, ako byť s ňou v rovnováhe. Príroda nám ukazuje, že sú všetky jeho prvky vzájomne spojené. Tento vzťah je možné pozorovať na všetkých úrovniach.

Ako sa môže človek zapojiť do tohto systému, aby správne cítil prostredie vôkol a bol s ním vo vzťahu vzájomného dávania a prijímania, to znamená, aby bol v rovnováhe s prírodou rovnako, ako sa inštinktívne dopĺňajú všetky jeho časti: neživá, rastlinná a živočíšna.

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 374
Celková čítanosť: 704266x
Priemerná čítanosť článkov: 1883x

Autor blogu

Kategórie