Založ si blog

Čo potrebujú naše deti? A cítia sa osamelé?

Podľa štúdie uverejnenej 20. júla 2021 v časopise „Journal of Adolescence“ sa za posledných niekoľko rokov výrazne zvýšila osamelosť tínedžerov v škole. Štúdia s názvom „Celosvetový nárast osamelosti dospievajúcich“, ktorú napísala uznávaná profesorka psychológie Jean M. Twengeová a niekoľko ďalších bádateľov, dospela k záveru, že v rokoch 2012 až 2018 sa „osamelosť dospievajúcich zvýšila… v 36 z 37 krajín.  Na celom svete dosiahlo v roku 2018 vysoké skóre v osamelosti takmer dvakrát toľko adolescentov ako v roku 2000, pričom k veľkému nárastu došlo po roku 2012“. Výskumníci však dodávajú, že „aj napriek nedávnemu nárastu… väčšina študentov sama nezaznamenala vysokú úroveň osamelosti“.

Sú teda dospievajúci osamelí, alebo nie? Myslím si, že problém nie je v tom, že sú osamelí, ale v tom, že nerozumieme tomu, ako myslia a cítia, a preto im často pripisujeme emocionálne stavy, ktoré neprežívajú, pretože si myslíme, že sú ako my. Ale nie sú. Dnešní tínedžeri sú múdrejší, citlivejší a chápavejší, ako si často myslíme. Pozerajú sa na nás, na to, čo sme dosiahli (alebo nedosiahli), na dôsledky našich činov a vyvodzujú vlastné závery. Nie sú takí nadšení ako my z akademických titulov, z cestovania alebo z hromadenia bohatstva a majetku. Všetko je pre nich dostupné na jedno stlačenie prsta na mobilnom telefóne a nemajú túžbu, ktorú sme mali my, niečo dosiahnuť, byť „niekým“. Vidia, akými „šťastnými“ to urobilo nás a aký svet sme si vďaka tomu vybudovali.

Keď sa pozriem na svoje vnúčatá, nezdá sa mi, že by trpeli. Je to nová generácia s odlišnými rysmi. Kladú pragmatické otázky; chcú vedieť, čo budú mať zo všetkého, čo robia, a keď nedostanú uspokojivé odpovede, objednajú si donášku pizze a zostanú doma s aplikáciami a hrami na sociálnych sieťach. V najlepšom prípade môžu pozvať k sebe priateľa alebo dvoch, ale často komunikujú s priateľmi len prostredníctvom sociálnych médií.

Predsa to, že sú sami, neznamená, že sú osamelí. Niektorí sú osamelí a niektorí nie, rovnako ako sme boli my. To, že sú dlhé hodiny sami pre nich neznamená, že sú osamelí. Keď sme sa chceli socializovať, išli sme von. Keď sa chcú socializovať oni, idú na internet. Žijú v inom svete, a čím skôr si to uvedomíme, tým ľahšie sa im v ňom bude rásť.

Musíme ich podporovať a starať sa o nich, ale musíme ich tiež nechať rásť za ich vlastných podmienok a ich vlastným spôsobom. Budú mať svoje výzvy podobne ako my ostatní a budú potrebovať našu pomoc, ale nesmieme im vnucovať svoj pohľad na svet, pretože im to len zabráni v rozvoji svetonázoru, ktorý potrebujú mať v dnešnej realite, kde je všetko zmiešané a prepojené – fyzické aj virtuálne, lokálne aj globálne, samostatné aj spoločné.

Tým nechcem povedať, že by sme nemali dbať na to, aby sa nevydali nesprávnou cestou. Nemali by sme ich však ani nútiť ísť našou cestou len preto, že si myslíme, že naša cesta bola tá správna pre nás. V skutočnosti, ak bola správna pre nás, keď sme vyrastali, určite nie je správna pre nich, pretože svet, v ktorom sme vyrastali my, už neexistuje; žijeme v inom svete. Preto si dnešní dospievajúci musia nájsť svoju vlastnú cestu a my im ju musíme pomôcť hľadať s dôverou a vedomím, že majú záchrannú sieť, ktorá ich vždy v prípade potreby podrží. Myslím si, že ak si osvojíme tento prístup, prejdeme dospievaním našich detí ľahšie a príjemnejšie.

 

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

vražda, zločin, lúpež, krádež, nôž

Muža z Missouri obvinili z vraždy, ktorá sa stala pred takmer šiestimi desaťročiami

05.05.2024 23:02

Jamesa Barbiera zatkli obvinili z vraždy 18-ročnej Karen Sniderovej v novembri 1966 v okrese Cook v štáte Illinois.

Gabriel Attal / Pcheng Li-jüan / Si Ťin-pching /

Odmena za Taiwan? Si pricestoval na štátnu návštevu Francúzska. Stretne sa s Macronom, budú rokovať aj o Ukrajine

05.05.2024 21:45

To, že si čínsky prezident vybral pre svoju návštevu Francúzsko potvrdzuje postavenie Macrona ako mocenského hráča EÚ.

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 377
Celková čítanosť: 708852x
Priemerná čítanosť článkov: 1880x

Autor blogu

Kategórie