Založ si blog

Deti opúšťajú domov – ako ich na to pripraviť

Od chvíle, keď sa naše deti narodia, investujeme do nich všetko, čo môžeme, a pri tom vieme, že príde deň, kedy samostatne posunú svoj život ďalej. Takýto prechod môže byť pre rodinu zložitý. Ako teda nájsť najlepší spôsob, ako si udržať vzťah s dospelými deťmi, ktoré vyleteli z hniezda? Ako by sme sa mali pripraviť na túto etapu vývoja, aby rodina zostala aj naďalej spojená?

Je celosvetovo rozšíreným zvykom vytvoriť si v detstve návyk, že neprejde deň, aby nás naše deti nekontaktovali. Nezáleží na tom, kde sú alebo čo presne robia, ale aspoň raz denne nám zavolajú, aby sa uistili, že sú všetci v poriadku a dobre sa im darí. My nie sme tí, ktorí im musia zavolať, pretože môžu byť zaneprázdnení a my ich môžeme obťažovať. Je oveľa lepšie, ak si zvyknú na to, aby nám volali ony. Takže keď opúšťajú domov a vyletia z hniezda, majú už tento návyk v sebe vybudovaný.

Od nás rodičov sa dozvedia, čo sa deje so zvyškom rodiny. Týmto spôsobom sa udrží spojenie s rodinou. Malo by sa to stať pravidelnou rutinou. Domáca strava, ktorú pre nich pripravíme, poskytne ďalší pocit spojenia medzi nami počas celého týždňa.

Vo všeobecnosti platí, že na úroveň, na ktorej opúšťame domov a začíname žiť dospelý život, sa pripravujeme celé roky. Samostatnosť sa buduje prostredníctvom atmosféry, v ktorej sa deti učia zodpovednosti, znalostiam, a v ktorej v podstate preberajú niektoré funkcie, ako keby už dávno žili samostatne vo svojom domove, hoci sú stále s nami. A v momente, keď nastane deň odchodu, je našou úlohou poskytnúť deťom pocit sebadôvery a istoty, pocit, že to dokážu ovládať ony samy. Vždy tu pre nich budeme ako podpora, ale zodpovednosť prejde na nich.

Každý, kto vyrastá v príliš rozmaznávajúcej domácej atmosfére, kde sa všetko robí za neho, sa ťažko prispôsobuje samostatnému životu. Takíto ľudia zostávajú limitovaní, nevedia si zorganizovať základné veci, ako je stravovanie, pranie a bežné životné povinnosti, nehovoriac o zložitých otázkach, ako sú dlhodobé vzťahy a riešenie vlastného rodinného života. Takýto človek sa bude cítiť nedostatočne vybavený na to, aby zobral celý svoj život do vlastných rúk. Pravdupovediac, ak našim deťom neposkytneme dostatočné vzdelanie v dostatočnom predstihu, bude ťažké dohnať vzniknutý deficit v čase, keď vyletia z hniezda.

Čo robiť, keď sa takáto situácia skutočne stane? Sadnime si s našimi deťmi a napíšme niečo ako príručku – príručku, ktorá bude čo najpodrobnejšia, bude obsahovať príklady a ich dôsledky, čo robiť, keď sa niečo stane určitým spôsobom, ako sa vysporiadať s možnými komplikáciami, s ktorými sa v živote pravdepodobne stretnú, a ako reagovať, keď sa vyskytnú určité problémy. Všetko, čo do mysle a srdca nevstrebali v detstve, už v starobe nenájdu.

Aj my ako rodičia musíme byť pripravení čeliť tejto situácii, keď naše deti odídu z domova, a naučiť sa žiť v prázdnom hniezde. Keď sa samy odsťahujú a dlho s nami nekomunikujú, bude to pre nás pravdepodobne veľmi bolestivé.

Možno nemáme právo cítiť sa ukrivdení, pretože to je skutočný výsledok toho, ako sme ich vychovali. Ich správanie neznamená, že nám chcú úmyselne ublížiť, ale je to práve naše ego, ktoré si vyžaduje ich pozornosť. Zrejme sme im nedokázali vštepiť dobré príklady, aby sa potom zaujímali o iných a vzájomne si oplácali vzťahy.

Keď vidíme nedostatky na svojich dospelých deťoch a svoju vlastnú osamelosť, stále môžeme urobiť to, že im každý deň zavoláme a zhodnotíme, ako sa cítia, či niečo nepotrebujú, ponúkneme pomoc alebo dáme dobrú radu. Po čase, keď si zvyknú, že im voláme, môžeme povedať niečo medzi riadkami: „Nevieme, či môžeme zavolať zajtra, ale boli by sme veľmi radi, keby ste zavolali vy nám.“ A tak sa, kúsok po kúsku, upevní zvyk vzájomného prepojenia.

Je to prirodzená súčasť života, keď naše deti dospievajú a napredujú, osamostatňujú sa a začínajú žiť svoj vlastný život. To, čo musíme mať stále na zreteli, je, že našou úlohou je dať im pocit istoty, nasmerovať ich k ich budúcemu životu a dať im pocit, že za nimi stojíme, nech sa deje čokoľvek. Mala by tu existovať čistá záruka, že hoci opustia naše domovy, nikdy neopustia naše srdcia. A takéto stanovisko bude opätované.

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Počasie / Dáždnik / Dážď /

Po prietrži mračien vyhlásia v Partizánskom mimoriadnu situáciu

04.05.2024 18:48, aktualizované: 19:58

Voda zatopila viacero pivníc a ďalších priestorov. Výšku škody primátor odhadnúť nevedel.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 377
Celková čítanosť: 708459x
Priemerná čítanosť článkov: 1879x

Autor blogu

Kategórie