Založ si blog

Čo nám chýba je „normálnosť“ – energie je dosť

Napriek zvýšenej výrobe energie z obnoviteľných zdrojov a napriek spomaleniu výroby automobilov cena ropy prudko rastie. Hoci uhlie spaľuje čoraz menej elektrární, ceny uhlia tiež prudko rastú. Rastie aj cena zemného plynu a zdá sa, že dopyt po energii prevyšuje ponuku vo všetkých krajinách a pri všetkých druhoch energie. Skutočne sa energetické zdroje Zeme za niekoľko mesiacov tak drasticky zmenšili? Odpoveď znie: „Nie!“ Energie nie je nedostatok, je to vážny nedostatok „normálnosti“ v medziľudských vzťahoch. Dúfam, že súčasná kríza privedie šialenú spotrebu ľudstva aspoň trochu do rozumných medzí.

Energetická kríza naznačuje, že spotrebúvame príliš veľa. Vyrábame príliš veľa, nadbytočnú produkciu vyhadzujeme do koša, znečisťujeme pôdu, vzduch a vodu a potom sa sťažujeme, že nemáme dosť. Je to asi také rozumné, ako keby sme zabili svojich rodičov a potom požiadali súd o milosť, pretože sme nedávno osireli.

Je načase prehodnotiť všetko, čo vyrábame – ako rozdeľujeme výrobu, zisky a tovar, ktoré služby sú potrebné a ktoré zbytočné, a predovšetkým to, ako sa správame jeden k druhému. Cieľ tohto procesu by mal byť každému jasný: prežitie.

Nie sú v tom žiadne skryté motívy, žiadna túžba ovládnuť niekoho alebo ho pripraviť o moc či bohatstvo. Skutočnosť nás jednoducho núti brať do úvahy celé ľudstvo a celú planétu. Ak to neurobíme, celá naša civilizácia sa zrúti ako domček z kariet.

Pretože to stále nechápeme a trváme na tom, aby sme veci robili tak, ako sme ich robili vždy – prostredníctvom hier o moc, očakávam na severnej pologuli veľmi chladnú a bezútešnú zimu. Kvôli energetickej kríze bude veľa ľudí bývať v tmavých a studených domoch, nebude benzín do áut a obnoviteľné zdroje energie nenahradia tradičné zdroje, pretože v zime bude málo slnka. Dúfam, že nás to aspoň prinúti prehodnotiť naše priority. Ak nie, budúce leto bude ešte horšie ako toto katastrofálne, ktoré sa práve skončilo.

Viem, že mnoho ľudí sa spolieha na to, že obnoviteľné zdroje energie vyriešia energetické problémy ľudstva. Myslím si, že sa mýlia. Energie je dostatok, oveľa viac, ako skutočne potrebujeme. Zajtra by sme mohli znížiť emisie aspoň o polovicu. Ale čím viac máme, tým sme chamtivejší, takže naša túžba po energii nikdy nebude uspokojená a nikdy neprestaneme vykorisťovať planétu ani jeden druhého, kým sa nepoučíme a nezačneme sa k sebe správať ľudsky.

Sme ako rozmaznané decká, ktorým rodičia kúpia, čo si zažiadajú. Teraz našim rodičom došli peniaze a naše detstvo sa skončilo. Je načase, aby sme dospeli a správali sa ako zodpovední dospelí ľudia,

ktorí sa starajú o celé ľudstvo, ako sa matka stará o celú svoju rodinu. Ak budeme myslieť ako jedna rodina, dosiahneme stav „normálnosti“.

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

DN - Boeing 737 MAX

Ďalší kritik spoločnosti Boeing náhle zomrel. Svedčil proti firme, hovoril o problémoch vo výrobe

02.05.2024 14:57

Dean pracoval v spoločnosti Spirit AeroSystems, ktorá bola dodávateľom komponentov pre firmu Boeing.

maďarská polícia

V Maďarsku zadržali tínedžera, ktorý chcel zabíjať v mešite a vysielať to naživo

02.05.2024 14:37

Kriminalisti identifikovali chlapca v priebehu niekoľkých hodín.

šefčovič maroš

Európa konečne dýcha oboma pľúcami. Veľké rozšírenie EÚ bol koniec bývalého rozdelenia kontinentu, povedal Šefčovič

02.05.2024 14:18

Fakt, že sa spájame do veľkej európskej rodiny, všetci čo sa zúčastnili toho podujatia, boli veľmi dojatí a tešili sa na novú etapu, uviedol, Šefčovič.

SR Bratislava Rada Bezpečnostná Zasadnutie Mimoriadne BAX

Šutaj Eštok odmieta, že by štátne funkcie boli odmenou pre darcov Hlasu

02.05.2024 13:24

Šutaj Eštok nevidí problém v tom, aby funkciu zastával niekto, kto podporil Hlas, ak spĺňa kvalifikačné kritériá.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 376
Celková čítanosť: 707165x
Priemerná čítanosť článkov: 1881x

Autor blogu

Kategórie