Založ si blog

Všadeprítomný strach a ako z neho

Väčšina z nás si neuvedomuje motívy svojho konania. Prechádzame životom takpovediac na autopilota a málokedy sa zamýšľame nad tým, čo nás núti robiť to, čo robíme, hovoriť to, čo hovoríme, a myslieť si to, čo si myslíme. Má to svoj dobrý dôvod: nikto si nechce uvedomiť, že motiváciou nášho konania je strach. Sme v neustálom únikovom režime a myšlienka naň je neznesiteľná.

Jeden zo susedov v bytovom dome, kde bývam, má strach zo svojej banky. Je strašne zadlžený a banka mu môže kedykoľvek zablokovať všetky platby a trvalé príkazy. Ďalší sused má strach z polície. Chytili ho pri šoférovaní pod vplyvom alkoholu a bojí sa, že mu polícia príde prehľadávať byt. Ale najviac sa bojí, že by polícia mohla prísť do jeho kancelárie s príkazom na prehliadku a zahanbiť ho pred jeho spolupracovníkmi.

Všetci sme takí: bojíme sa niečoho alebo mnohých vecí. Bojíme sa toho, čo si o nás ľudia pomyslia a čo o nás povedia. Bojíme sa o svoje deti na toľkých úrovniach, že to ani nevieme opísať. Bojíme sa vírusu, bojíme sa klímy, bojíme sa teroristov, bojíme sa, že nás budú využívať kolegovia, spolupracovníci a šéfovia, a bojíme sa o svoju budúcnosť a budúcnosť našich detí.

Stručne povedané, sme nevedomky zapletení do siete strachov, ktorá každým okamihom formuje a určuje náš život. Navyše práve prostredníctvom tejto siete máme pocit, že žijeme, že existujeme. Tlaky, ktoré pociťujeme od všetkého okolo nás – od nerastov cez rastliny a zvieratá až po ľudí – nám umožňujú cítiť tento svet a seba v ňom.

Je to však negatívny pocit. Zo všetkého máme strach. Snažíme sa užívať si život, ale všetko, čo dostávame, je tlak zo strany vlády, banky, šéfa, detí, úradov a podobne. Sme v bode, keď sa považujeme za šťastných, ak nás nikto a nič netrápi. To však nie je šťastie, je to neprítomnosť utrpenia.

Nemôžeme sa prestať báť; tak je postavený svet a tak sme postavení aj my. Môžeme však zmeniť veci, ktoré nás desia, čo následne zmení naše pocity.

Sme bytosti hľadajúce potešenie. Bojíme sa, keď máme pocit, že by sme mohli byť zranení alebo si neužívať život. Preto je náš strach určený tým, čo si chceme užiť. Ak si chceme užívať iné veci než tie, ktoré chceme práve teraz, budeme sa báť iných vecí, a podľa toho sa zmení celý náš pohľad na svet a vlastne aj celý náš svet.

Trik, ako sa vymaniť z depresívneho, smutného stavu našej existencie, spočíva v tom, že presunieme svoju pozornosť zo sústredenia sa na seba na sústredenie sa na iných. Pozrite sa na matky sústredené na výchovu svojich detí. Ľudské matky aj matky v ríši zvierat sú skvelým príkladom odvahy a sily, ktorú čerpajú zo starostlivosti o iných, konkrétne o svoje mláďatá.

Mali by sme sa z toho poučiť. Materinská láska prichádza prirodzene, ale láska k cudzím ľuďom si vyžaduje tréning a prax a široký spoločenský konsenzus k tomuto procesu. Práve to však dnes potrebujeme, a to zúfalo. Potrebujeme sa naučiť nebáť sa, že sa nebudeme dostatočne starať, že nebudeme dostatočne dávať. Náš tlak musí byť tlakom milujúcich matiek, tlakom, ktorý vytvára život, a nie tlakom nepriateľov, ktorí chcú zničiť svojich protivníkov. Ten druhý tlak pociťujeme práve teraz a zabíja nás i svet, v ktorom žijeme.

Sme v zúfalom stave. Naša planéta ani ľudstvo už dlho nevydržia negatívny tlak, ktorý vyvíjame jeden na druhého i na životné prostredie. Ak nezmeníme svoje obavy a strach zo záujmu o seba na záujem o druhých, naše egocentrické zameranie na seba nám prinesie vlastnú záhubu.

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Tomáš Drucker, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR

Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria

03.05.2024 14:40

Deti by mali byť do konca júna premiestené do iných zariadení.

parlament, fico

Fico sa zúčastní na mierovom summite. Eštok: Ukrajina potrebuje nepretržitú podporu

03.05.2024 14:14, aktualizované: 14:32

Rusko sa na mierovom summite nezúčastní.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

NATO aj EÚ ostro odsúdili kyberútoky na Česko a Nemecko. Rusko ponesie následky, vyhlásila Baerbocková

03.05.2024 14:00, aktualizované: 14:31

EÚ je odhodlaná využiť celú škálu opatrení, aby odvrátila, odstrašila a odpovedala na ruské nekalé správanie v kyberpriestore," uviedol Borrell.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 376
Celková čítanosť: 707541x
Priemerná čítanosť článkov: 1882x

Autor blogu

Kategórie