Založ si blog

Klímu zachránia činy, nie deklarácie

Tak ako svet vstupuje do konferencie o klimatických zmenách v Glasgowe v roku 2021, čoraz viac údajov naznačuje, že ľudské úsilie, za predpokladu, že nejaké bolo, bolo prinajlepšom nedostatočné. Zatiaľ čo svetoví lídri šíria množstvo vyhlásení o obmedzení emisií skleníkových plynov, skutočnosť je opačná. Správa OSN o produkčnej medzere (The UN Production Gap Report) sleduje rozdiel medzi vládami naplánovanou produkciou fosílnych palív a skutočnou úrovňou globálnej produkcie. Tohtoročná správa odhaľuje, že „napriek zvýšeným klimatickým ambíciám a čistým nulovým záväzkom vlády stále plánujú v roku 2030 vyprodukovať viac ako dvojnásobné množstvo fosílnych palív, než by bolo v súlade s obmedzením globálneho otepľovania na 1,5 °C“.

Aj keby však vlády mali v úmysle splniť svoje záväzky, zmenu klímy by to nezvrátilo. Ak porovnáme množstvo skleníkových plynov, ktoré produkuje ľudstvo, s množstvom, ktoré vypúšťajú sopečné erupcie, lesné požiare a zrýchlené topenie permafrostu na Aljaške, v Grónsku, Kanade a na Sibíri, bude jasné, že príroda smeruje k rýchlej zmene klímy, či už s našou „pomocou“ alebo bez nej.

Zmena klímy nie je jedinou krízou, ktorej ľudstvo čelí. Krízy sú v každej oblasti ľudskej činnosti: medzinárodné napätie rastie, náboženský extrémizmus sa zvyšuje, rasové a kultúrne napätie rozdeľuje krajiny zvnútra a svetové hospodárstvo sa potáca na pokraji stagflácie (trvale vysoká inflácia kombinovaná s vysokou nezamestnanosťou a stagnujúcim dopytom v ekonomike danej krajiny). Aby toho nebolo málo, húževnatý koronavírus stále narúša životy a hospodársku obnovu na celom svete, dodávateľské reťazce sa pretrhávajú, čo vedie k nedostatku plynu, potravín a iných základných produktov. Prírodné katastrofy sú čoraz častejšie a prudšie, práve v dôsledku klimatických zmien. Je zrejmé, že sa musíme prestať sústrediť len na konkrétne problémy a začať myslieť viac systémovo.

Náš svet je postavený ako pyramída. V základni pyramídy je úroveň minerálov, nad ňou je flóra, ešte nad ňou fauna a na vrchole pyramídy stojí človek. Nie sme súčasťou živočíšnej ríše, pretože hoci naše telá sú podobné telám iných primátov, naša myseľ nám umožňuje uvažovať o našej minulosti, budúcnosti a vytvárať dlhodobé plány pre seba a pre planétu.

Napriek našej vyššej mysli však nie sme „nad“ týmto systémom, sme jeho súčasťou. Ako takí ovplyvňujeme všetky úrovne pod nami. Preto akákoľvek porucha na najvyššej, ľudskej úrovni „presakuje“ do celej pyramídy a kazí aj ostatné úrovne.

Teraz je ľahké pochopiť, že problém spočíva priamo v ľudstve. Navyše, keďže problémy zahŕňajú všetky oblasti ľudskej činnosti, potom je jasné, že obmedzenie emisií plynov nič nevyrieši. Ak chceme napraviť svet, musíme napraviť ľudstvo.

Keď skúmame ľudstvo, každý človek má jedinečné schopnosti a vlastnosti. Tieto vlastnosti samy osebe nie sú problémom, ale výhodou. Rozmanitosť ľudských myšlienok, prístupov, kultúr, nápadov a presvedčení vytvára gobelín, ktorého vlákna sa spletajú do silného celku, ktorý by teoreticky mohol dosiahnuť čokoľvek. Problém teda nie je v ľuďoch, ale v tom, ako sa navzájom spájajú.

V súčasnosti sa nitky v gobelíne ľudstva snažia navzájom roztrhnúť. Namiesto toho, aby sme sa navzájom posilňovali, podporovali a povzbudzovali, bojujeme o nadvládu a moc. Namiesto toho, aby sme pracovali na tom, aby tkanina bola čo najsilnejšia a najkrajšia, snažíme sa byť tou najsilnejšou niťou v plátne. Môžeme sa čudovať, že sme vyčerpaní? Možno sa čudovať, že sme znechutení z nekonečných bojov a zlej vôle, ktoré nás obklopujú? Možno sa čudovať, že depresia je najrozšírenejšou chorobou našej doby? A napokon, možno sa čudovať, že náš svet, náš jediný domov, je zničený? Myslím, že teraz už vieme, na čo sa naozaj musíme zamerať, keď prichádzame zachraňovať našu planétu.

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Peter Pellegrini a Ivan Korčok

Pellegrini vypočítal, že minul na kampaň menej ako Korčok, podľa TIS obaja minuli viac, ako priznali

07.05.2024 11:31

V prípade Pellegriniho Transparency odhaduje, že prekročil limit až o 250-tisíc eur, Korčok o 80-tisíc eur viac, ako umožňuje zákon.

Rusko, inaugurácia Vladimir Putin

Vladimir Putin pri okázalej slávnosti zložil prezidentský sľub

07.05.2024 11:20, aktualizované: 11:48

Putin pri okázalej inaugurácii v Kremli začne svoj piaty mandát na čele krajiny.

Adolf Hitler, bunker

V bývalom Hitlerovom bunkri v Poľsku našli ľudské pozostatky. Slúžil nacistom ako hlavný štáb

07.05.2024 11:09

Súdny lekár ich skúmal pod dozorom prokuratúry. Vyšetrovanie prerušili koncom marca pre nedostatok dôkazov o spáchaní trestného činu.

Fico a Ilham Alijev

Fico na výjazde v Azerbajdžane: V paláci vybavil alternatívu ruského plynu, prúdiť má cez Ukrajinu

07.05.2024 10:25, aktualizované: 11:50

Aktualizujeme Kým Maďarsko sa s Azerbajdžanom dohodlo na dovoze plynu cez južnú trasu plynovodov, Slovenská vláda rozbehla rokovania o tom, že pôjde cez Ukrajinu.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 378
Celková čítanosť: 709797x
Priemerná čítanosť článkov: 1878x

Autor blogu

Kategórie