Založ si blog

Vzdali sme sa šťastia?

Jeden študent mi povedal, že nová štúdia tvrdí, že koronavírus už nie je svetovým problémom č. 1. Zrejme ho predbehla chudoba a nezamestnanosť. Okrem týchto troch hrozieb svet podľa spomínanej štúdie najviac trápi kriminalita, vzdelávanie, klimatické zmeny a imigrácia. Mne sa zdá, že vo všeobecnosti, ľudstvo je také zmätené a vyhorené, že ho v skutočnosti už asi neznepokojuje nič. A nie je to tým, že by bolo príliš veľa problémov, ale tým, že neexistuje cieľ, ktorý by sa mal dosiahnuť. Ak nie sú ciele, nie sú ani túžby; a ak nie sú túžby, nie je pre čo žiť.

Môžete namietať, že cieľom každého človeka je byť šťastný, a to je, samozrejme, pravda. Keď však máme každý svoju vlastnú predstavu o šťastí a myslíme len na svoje osobné šťastie, každý z nás ide svojou vlastnou cestou a nakoniec skončíme nešťastní, vyhorení, až napokon na šťastie úplne rezignujeme.

Preto si najprv musíme definovať, čo považujeme za najdôležitejšie v živote a ako to chceme dosiahnuť. Potom si môžeme určiť, čo nám pomôže alebo naopak bude brániť pri dosahovaní tohto cieľa.

Našou prvou úlohou je uvedomiť si, že celý svet je vzájomne prepojený, čo dokazujú početné globálne krízy. Osobné šťastie, ktoré ignoruje šťastie ostatných, je výsadou, ktorú už nemáme. Preto musíme dospieť k definícii šťastia ako šťastia všetkých ľudí, alebo by sme sa o to prinajmenšom mali snažiť. Len ak budeme postupovať týmto spôsobom, dosiahneme skutočný pokrok smerom k šťastiu, pretože bude mať podporu celej spoločnosti.

Keď si uvedomíme, že toto by mal byť náš cieľ, a začneme na ňom pracovať, situácia sa zlepší nielen pre ľudí, ale aj pre celú planétu. Ak sme presvedčení, že sa musíme starať o blaho všetkých, potom musíme dbať na to, aby nikto netrpel znečistením, aby všetci mali čistú vodu a vzduch, aby mali dostatok energií a zdravých potravín a aby bolo postarané o ich zdravie, bývanie a vzdelanie. V dôsledku toho sa naučíme vyvážene využívať zdroje a konzumovať len to, čo je nevyhnutné – s ohľadom na blaho všetkých ostatných.

Nebudeme potrebovať regulácie a konferencie, na ktoré svetoví lídri lietajú v lietadlách znečisťujúcich ovzdušie, aby predniesli prázdne prejavy. Budeme regulovať sami seba, pretože si uvedomíme, že naše vlastné šťastie závisí od šťastia všetkých ostatných. Inými slovami, dosiahneme udržateľnosť a vybudujeme si šťastný život len vtedy, keď sa nesústredíme iba na prevenciu znečisťovania a obmedzovanie emisií, ale na vzájomnú ohľaduplnosť a starostlivosť o ostatných. Len tak môžeme v dnešnom svete nájsť trvalú udržateľnosť a šťastie.

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Matthias Ecke

Skupina útočníkov napadla a zranila europoslanca SPD Eckeho. Museli ho operovať

04.05.2024 17:39

Krajinskí predsedovia SPD uviedli, že útok je varovným signálom pre všetkých v Nemecku a známkou toho, že stúpenci krajnej pravice sú už celkom bez zábran.

Irán / Vojnová loď /

Iránska vojenská loď Šahíd Mahdaví prekročila prvýkrát rovník

04.05.2024 17:28

Je to údajne prvýkrát, čo Irán vyslal loď svojho námorníctva na takúto diaľkovú misiu.

Eurovoľby 2024

Strany môžu na kampaň v eurovoľbách minúť najviac tri milióny eur

04.05.2024 16:13

Pri volebnej koalícii platí tento limit zvlášť pre každú stranu.

Kim Čong-un

Pieseň oslavujúca diktátora Kima sa stala hitom TikToku. Skladba má nové, alarmujúce posolstvo

04.05.2024 15:27

Pieseň "Priateľský otec" vzbudila záujem hlavne medzi užívateľmi generácie Z. Nie je to prvá pieseň venovaná Kimovi, je tu ale viditeľný odklon v použitom jazyku a slovníku.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 377
Celková čítanosť: 708405x
Priemerná čítanosť článkov: 1879x

Autor blogu

Kategórie