Založ si blog

Mami, prečo je vojna?

V súvislosti s poľutovaniahodným bombardovaním detskej nemocnice v Mariupole na juhu Ukrajiny sa nám vybavuje príbeh matky, ktorej sa pred niekoľkými týždňami jej syn spýtal: „Mami, prečo sú vojny?“ Aby zmiernila synove obavy, povedala mu, že ľudia už nebojujú vo vojnách ako kedysi, že ľudstvo to už má za sebou. Teraz sa so synom ukrýva na stanici metra v provizórnom protiatómovom kryte, zatiaľ čo jej manžel bojuje na fronte.

Mnohé deti si v súčasnosti kladú takéto ťažké otázky, ktoré sú dôsledkom hrozných podmienok, do ktorých sa dostali bez akéhokoľvek varovania. Deti však vojne rozumejú lepšie, ako si myslíme. Veď ich život je každodenný boj. Keďže si ešte neosvojili sociálne zručnosti, ktoré im umožňujú bezproblémové manévrovanie v sociálnych situáciách, každý deň v škôlke alebo v škole je pre ne bojom.

Aby sme deťom dali pravdivú a užitočnú odpoveď, mali by sme im povedať, že príčinou všetkých vojen je naše ego. Ego chce uspokojiť seba a neberie ohľad na nikoho iného.

Okrem toho by sme im mali povedať, že tak ako sa deti môžu hádať o hračku, dospelí sa hádajú o územie. Keď sa deti bijú, môžu sa biť drevenou tyčkou alebo plastovou lopatkou, zatiaľ čo dospelí používajú tanky a lietadlá.

Od detstva do dospelosti sa nič nemení: iný človek má niečo, čo chcem alebo o čom si myslím, že by to malo byť moje, a ak musím, vezmem si to násilím. Takto funguje ego a to je dôvod všetkých vojen.

Dieťa, ktoré sa skrýva pred „hračkami“ dospelých, pochopí toto posolstvo veľmi jasne. Toto je naša šanca vysvetliť, bohužiaľ až príliš názorne, že boj nie je dobrý, že ak sa budeme o seba navzájom starať a deliť sa, každý bude mať viac a nebudeme musieť bojovať o to, čo chceme, alebo chrániť to, čo máme.

Akonáhle si deti osvoja lekciu delenia sa, zostane v nich a pomôže im vo vzťahoch s inými ľuďmi počas celého života a dúfajme, že vďaka jasným vysvetleniam svojich matiek sa budú môcť v budúcnosti vyhnúť vojnám.

 

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

charkov

Všetko sa zachvelo, jediný úder zničil celú ulicu. Rusi prvýkrát zabíjali 1,5-tonovou bombou

06.05.2024 16:27

Všetko naokolo sa zachvelo, akoby sa začalo zemetrasenie. Jediný úder zničil celú ulicu, napísal šéf vyšetrovacieho oddelenia regionálnej polície.

autobus

Na diaľnici R1 sa prevrátil autobus, ktorý ťahala odťahová služba

06.05.2024 16:17

Prejazdný je len jeden jazdný pruh.

Maroš Žilinka

Žilinka rázne odmietol, že sa vyhol otázkam: Médiá ma neoslovili a zákon nepozná 'neformálnu debatu s opozíciou'

06.05.2024 16:13

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa ohradil voči článku v denníku Sme, že sa "vyhol otázkam poslancov aj médií".

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 378
Celková čítanosť: 709500x
Priemerná čítanosť článkov: 1877x

Autor blogu

Kategórie