Založ si blog

K čomu smeruje evolúcia?

Predstavme si na pár minút, že sme v špeciálnom vlaku, vo vlaku ľudskej evolúcie. Vlak sa blíži k ďalšej zastávke a zastaví na nástupišti. Keď vystúpime z vlaku, uvidíme nápis „Vitajte v spojenom svete“.

Spočiatku sa zdá, že nič nie je inak, všetko vyzerá ako svet, ktorý dobre poznáme. Ale ako sa púšťame ďalej do nového sveta, začíname „narážať do vecí“ – a kolízie sú čoraz bolestivejšie. Ukazuje sa, že prepojený svet síce vyzerá podobne ako ten náš, ale riadi sa úplne inými zákonmi.

Svet sa veľmi rýchlo mení. Sily, ktoré na nás pôsobia, nás nútia prejsť na inú úroveň uvedomenia. Vyžaduje od nás, aby sme začali chápať zákony, ktorými sa riadi príroda, aby sme sa na svet, v ktorom žijeme, pozerali z vyššej perspektívy, širšie a globálnejšie než je naše úzke videnie.

Tisíce rokov sa civilizácia rozvíjala na základe individualistického myslenia. Každého z nás hnali dopredu egocentrické pohnútky, ktoré sa stále len zväčšovali. Teraz nás však tieto impulzy priviedli do slepej uličky.

Dnešní mladí ľudia sa cítia stratení, dezorientovaní, neistí v tom, čo majú v živote robiť a čo od života chcú. Vo svete, ktorý sme si vybudovali podľa vlastného gusta, sa cítia ako „neprispôsobiví“, zatiaľ čo oni sú „iní“.

Tisíce rokov nám kraľovalo naše ego. Pracovali sme, podnikali a zarábali peniaze. Teraz sme zrazu uväznení v globálnej sieti s nespočetnými prvkami, ktoré nemôžeme ovládať a ktorým nerozumieme.

Každý pohyb, ktorý niekto niekde urobí, ovplyvňuje celé ľudstvo. Motýlí efekt sa z teórie zmenil na našu každodennú realitu. V takomto integrovanom svete, kde je všetko prepojené a vzájomne závislé, nemáme inú možnosť, než brať do úvahy aj potreby toho druhého. Postupne, narážaním na čoraz viac prekážok, si uvedomujeme, že ak nebudeme myslieť na všetkých, nikto neuspeje.

Problém je v tom, že na to nie sme stavaní. Neuvažujeme ohľaduplne a nemáme pocit, že skutočná starostlivosť je vôbec možná.

To bude ďalšia veľká výzva pre ľudstvo: prechod na nový postoj ku všetkým ľuďom. Budeme musieť začať tým, že nebudeme robiť druhým to, čo by sme nechceli, aby sa robilo nám, až nakoniec dospejeme do stavu, keď sa budeme mať skutočne radi, akokoľvek fantasticky to dnes môže znieť.

K tejto evolučnej zmene dôjde bez ohľadu na našu vôľu. Už prebieha. Jedinou otázkou je, či sa jej prispôsobíme bez ďalších úderov, ktoré nám bolestne dajú najavo, že sme všetci na jednej lodi.

Teraz je čas otvoriť oči a naučiť sa cítiť naše vzájomné prepojenie. Teraz je čas naučiť sa novú myšlienkovú paradigmu – takú, ktorá zahŕňa aj ostatných, pretože prospech každého je aj môj vlastný.

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

čaputová

Čaputová vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

07.05.2024 19:28, aktualizované: 19:40

Namieta, že ňou dochádza k zníženiu štandardov transparentnosti a odbornosti pri obsadzovaní funkcií.

France China

Riziko zrážky francúzskych sudov s čínskymi autami. Macron robí záchranára vývozcom koňaku

07.05.2024 18:55

Peking sa dlhší čas vyhráža, že uvalí vysoké clo na dovoz koňaku z Francúzska. Mohol byť šéf Elyzejského paláca spokojný po debate s čínskym lídrom?

Predseda KDH Milan Majerský

Smer sa pri téme zmien pohlavia pridal k progresívnej opozícii, tvrdí šéf KDH

07.05.2024 16:52

Majerský hovorí o „premárnenej šanci zabrzdiť pomýlené ideológie, ktorých obeťami sú najmä zraniteľné dospievajúce deti“.

nehoda

Na Račianskej sa zrazil kamión s električkou: Zranili sa dvaja ľudia, tvoria sa kolóny

07.05.2024 16:06, aktualizované: 16:17

Obchádzka vedie po Jarošovej a Vajnorskej.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 378
Celková čítanosť: 709896x
Priemerná čítanosť článkov: 1878x

Autor blogu

Kategórie