Založ si blog

Klimatická kríza – to nie je detská hra

Planéte sa kráti čas – ľudstvo využíva svetové zdroje rýchlejšie, než sa dokážu prirodzene obnoviť. Takto stroho hodnotí klimatickú krízu Organizácia Spojených národov pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia, ktorý si pripomíname 5. júna.

Tohtoročnou témou je „Len jedna Zem“. Okrem chytľavých sloganov si však zrejme neuvedomujeme, že máme skutočne len to jediné miesto na život: planétu Zem. Svojím bezohľadným konaním voči okolitému prostrediu si naďalej podrážame vlastné nohy.

Napriek tomu, koľko ľudí stále kričí, donekonečna hovorí o environmentálnej kríze, koľko stretnutí sa koná a koľko rozhodnutí sa prijíma, zdá sa, že nič nepomáha. Buď jednoducho necháme stav planéty tak, ako je teraz, budeme všetky problémy ignorovať a čakať na ďalšiu katastrofu, alebo si priznáme, že všetko, čo sme doteraz urobili, je neúčinné a neužitočné, a konečne urobíme potrebný ostrý zvrat.

S cieľom zvýšiť povedomie o neutešenom stave planéty budú od budúceho roka v izraelských školách pre študentov všetkých vekových kategórií povinné hodiny o klimatickej kríze, oznámili nedávno ministerstvá školstva a ochrany životného prostredia. Do učebných osnov pre žiakov od materských škôl až po stredné školy sa začnú začleňovať environmentálny program v rozsahu jednej hodiny týždenne.

Prinesie to zmenu alebo to bude rovnako neúspešné ako predchádzajúce snahy o riešenie environmentálnych problémov? Odpoveď nezávisí od počtu hodín venovaných tomuto štúdiu ani od toho, kto ho vypracuje. Závisí skôr na tom, čo sa bude učiť a do akej miery žiaci a študenti pochopia príčiny klimatickej krízy i ako ju riešiť.

Vieme, že závažnosť globálnej environmentálnej krízy možno prirovnať k vesmírnej lodi, ktorá sa k nám blíži, aby zničila našu planétu, a že my, ktorí žijeme na Zemi, sa musíme pripraviť, aby sme sa vyhli tomu, že nám ublíži. A ako sa máme pripraviť? Musíme im vysvetliť, že klimatická kríza je dôsledkom krízy celého ľudstva. Takže riešením, ktoré nakoniec privedie svet do rovnováhy, je, aby sme sa zmenili my sami, aby sme pestovali pozitívne ľudské vzťahy a vnútorne sa k sebe priblížili. To znamená, že musíme rozšíriť naše srdcia, nie však fyzicky, ale emocionálne. Aby sme začali pociťovať celý svet ako súčasť každého z nás a aby sme sa starali o celý svet tak, ako sa staráme sami o seba.

Je to pravda, pretože príroda je vlastne systém integrálnych spojení, ktorý funguje prostredníctvom hierarchie. To, čo sa deje na ktoromkoľvek konkrétnom stupni systému, ovplyvňuje všetky ostatné stupne. Intenzita jeho vplyvu na systém zodpovedá tomu, kde sa nachádza v hierarchickom rebríčku. Ľudská rasa je najvyšším stupňom v prírode, je nad neživou, rastlinnou i živočíšnou úrovňou. Preto časť systému, ktorá najviac ničí ekologickú rovnováhu, sú egoistické činy ľudí, ktoré neberú ohľad na záujmy ostatných, vrátane ostatných častí prírodného systému.

Ľudstvo nemôže pre nápravu tejto tendencie zameranej na seba urobiť nič, kým si neuvedomí, že práve jeho škodlivý inštinkt ovláda všetky jeho rozhodnutia a je hlavným zdrojom nerovnováhy v prírode. Tým, že sa naučíme budovať vzťahy založené na vzájomnom porozumení, starostlivosti a spolupráci, vznikne pozitívna sila, ktorá bude schopná obnoviť harmóniu na všetkých úrovniach prírody. Toto je kľúčová pravda, ktorú je potrebné sa naučiť.

Keď sa naučíme prekonať všetky svoje negatívne egoistické sklony a uvedomíme si, že všetci sme iba individuálnymi časťami v jedinom, prepojenom a úplne navzájom závislom mechanizme, pochopíme

aj to, že konať dobro iným je dobré aj pre nás. Tak ako sme dnes my tými, ktorí ničia celú prírodu, máme zároveň moc ju napraviť. Odpočítavanie budúcnosti našej planéty je v plnom prúde, ale ešte stále máme možnosť to ovplyvniť, ak zmeníme svoje myšlienky, činy a túžby a zlepšíme naše medziľudské vzťahy.

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Moment dopadu balistickej rakety na iracké mesto Erbil

Úder na Sýriu. Izrael zasiahol budovu bezpečnostných síl v Damasku

02.05.2024 23:01, aktualizované: 23:25

Sýrske štátne médiá o údere bezprostredne neinformovali.

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 376
Celková čítanosť: 707378x
Priemerná čítanosť článkov: 1881x

Autor blogu

Kategórie