Založ si blog

Jedovatý dážď – nová realita

Mnoho štúdií zverejnených tento mesiac uvádza, že sme znečistili ovzdušie do takej miery, že aj dážď sa stal jedovatým. Okrem toho, tieto štúdie „tvrdia, že prítomnosť ‚večných‘ chemikálií v našej hydrosfére dosahuje hodnoty, ktoré presahujú základné smernice, čo znamená, že sme vstúpili do nebezpečného ‚prevádzkového priestoru‘, z ktorého prakticky niet návratu“. „Na základe najnovších amerických smerníc pre kyselinu perfluoroktánovú (PFOA) v pitnej vode,“ konštatuje ďalšia štúdia, „by sa mala dažďová voda všade na svete vyhodnocovať ako ‚nebezpečná na pitie‘.“

Zvláštne na tom je, že sa to nedá ospravedlniť. Jednoducho sa to deje – a ľudstvo nerobí nič, aby to zastavilo. Keďže však príčinou týchto jedov je ľudská činnosť, táto katastrofa je naším vlastným dielom.

Nedopracovali sme sa k tomu kvôli pochybeniu jediného konkrétneho človeka; je to kolektívny priestupok a vinníkmi sme my všetci, celé ľudstvo. Naším zločinom je bezuzdné sebectvo – a dopúšťa sa ho opäť celé ľudstvo. Náš bezohľadný egoizmus vyvádza celú prírodu z rovnováhy a všetko kazí.

Toxický dážď je len jedným z nespočetných pohrôm, ktoré si my sami spôsobujeme. Klimatické zmeny, v rámci ktorých sa striedajú neúprosné vlny horúčav a následné záplavy, máme na svedomí tiež my. Opičie kiahne, Covid, vojna na Ukrajine a prudko stúpajúce ceny potravín a benzínu sú naším dielom, prejavom nášho nekontrolovateľného narcizmu.

Žiadnu z týchto kríz ale nemôžeme riešiť oddelene od ostatných. Bolo by to ako zakryť jednu kanalizačnú jamu len preto, aby sme videli, ako smradľavá voda ešte silnejšie vyteká z tej ďalšej. Riešenie spočíva vo vyvážení celého systému väzieb medzi nami ľuďmi na všetkých úrovniach, od osobnej až po medzinárodnú.

Sme neodvolateľne prepojení, ale dospeli sme k tomu vďaka našej túžbe po vzájomnom vykorisťovaní. Výsledkom je, že čím sme si bližší a viac prepojení, tým biednejšie sa cítime. Namiesto toho, aby nám globalizácia prinášala úžitok, iba nás núti uvedomiť si to, akí súťaživí, vykorisťovateľskí a zneužívajúci sme. Paradoxne, naše vonkajšie prepojenie len zväčšuje našu vnútornú odlúčenosť.

Keďže však už raz prepojení sme – a nemôžeme sa odpojiť, nemáme inú možnosť, než naše spojenie „opraviť“. Správne spojenie sa totiž začína v mysli, nie v tele.

Najprv musíme pochopiť: keďže sme všetci na sebe závislí, a to všade, na celom svete, pozitívne spojenie medzi nami je nutnosťou. Až keď prijmeme, že základ našich vzťahov musí byť pozitívny, založený na dobrom spojení, môžeme začať budovať fyzické väzby a vzťahy, ktoré budú podmienené zachovaním pozitívneho postoja k sebe navzájom.

Len pevné základy dobrých vzťahov medzi nami nám umožnia vybudovať globálnu spoločnosť, ktorá bude vyvážená, mierumilovná a zdravá pre život, a to ako po emocionálnej, tak aj po fyzickej stránke. Len keď si očistíme srdcia zamorené tým „Ja! Ja! Ja!“-postojom, ktorý nám dáva pocit oprávnenosti a nadradenosti, budeme schopní vyčistiť vzduch od toxínov a urobiť z kvapiek dažďa to, čím by predsa mali byť: čistú a čerstvú pitnú vodu, ktorá dáva všetkému život.

Ako sa skupiny ľudí rozhodujú kolektívnym spôsobom?

18.05.2024

Talmud opisuje, ako bola Tóra preložená do gréčtiny: „Král Ptolemaios raz zhromaždil 72 starších. Umiestnil ich do 72 komnát, každého zvlášť, pričom im neprezradil, prečo sú povolaní. Vošiel do každej miestnosti a povedal: ‚Napíšte mi Tóru Mojžiša, vášho učiteľa.‘ Boh každému vložil do srdca, aby prekladal rovnako ako všetci ostatní.“ 72 [...]

Ak urobíte niečo dobré pre druhých, očakávate niečo naspäť?

16.05.2024

V jednom citáte od Benjamina Franklina sa hovorí: „Ten, kto ti raz preukázal láskavosť, bude ochotnejší preukázať ti ďalšiu, než ten, ktorému si sám láskavosť preukázal.“ Iný spôsob vyjadrenia znie: „Neočakávaj protislužbu od niekoho, pre koho si sám dobro vykonal.“ Podvedome však očakávame v nejakej forme návrat toho, čo sme dali, akoby sme uzavreli obchod a [...]

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

majský

Zomrel známy slovenský podnikateľ Jozef Majský

19.05.2024 19:38, aktualizované: 20:58

Spája sa najmä s kauzami tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia.

atentát Fico nemocnica rooseveltova

Padli prvé tresty. Jeden muž schvaľoval atentát na premiéra, druhý sa vyhrážal ministrovi a poslancom

19.05.2024 18:19, aktualizované: 20:19

Polícia zatiaľ identifikovala takmer 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu.

Kaliňák, Šutaj Eštok,  Gašpar

Jednou z verzií vyšetrovania atentátu na Fica je, že útočník nebol osamelým vlkom

19.05.2024 16:38, aktualizované: 17:50

Šutaj Eštok upozornil, že spolupáchateľmi neboli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych sieťach.

Irán, Ebráhím Raísí

Zrútil sa vrtuľník s iránskym prezidentom, záchranári po ňom ďalej pátrajú

19.05.2024 16:04, aktualizované: 21:49

Vrtuľník viezol i ministra zahraničných vecí. Pátranie komplikuje zlé počasie a príchod noci.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 381
Celková čítanosť: 716004x
Priemerná čítanosť článkov: 1879x

Autor blogu

Kategórie