Založ si blog

Vyhnúť sa hroziacemu Armagedonu?

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok vyhlásil, že „riziko jadrového ‚Armagedonu‘ je najvyššie za posledných 60 rokov po tom, ako ruský prezident Vladimír Putin obnovil svoje hrozby, keďže jeho armáda na Ukrajine ustupuje“. Podľa článku uverejneného v Los Angeles Times sa však zdá, že toto vyhlásenie „išlo nad rámec hodnotení amerických spravodajských služieb“. V skutočnosti „predstavitelia národnej bezpečnosti tvrdia, že nemajú žiadne dôkazy o tom, že Vladimír Putin má bezprostredné plány na jadrový úder“. Aj v tomto prípade sa domnievam, že vyhlásenia oboch lídrov by sme mali brať „ako zrnko soli“ – t. j. s rezervou.

Napokon, aj Rusi sa obávajú následkov použitia jadrových zbraní. Ľudstvo ešte nikdy nevidelo, ako vyzerá svetová jadrová vojna. Predchádzajúce udalosti v Hirošime a Nagasaki, akokoľvek boli strašné, nie sú ničím v porovnaní s masívnou a dlhotrvajúcou deštrukciou, ktorú spôsobí svetová jadrová vojna, najmä vzhľadom na silu dnešných atómových a vodíkových bômb.

Hrozby Ruska a jeho spojencov sú znervózňujúce, ale myslím si, že to je ich zámer – demoralizovať a zastrašiť. Nemyslím si, že ide o skutočný zámer použiť taktické jadrové hlavice alebo iný druh jadrových zbraní.

Ak sa ľudstvo vrhne do svetovej jadrovej vojny, netušíme, kam nás to dovedie a ako sa to skončí. Myslím si, že si to všetci uvedomujú a budú podľa toho konať. V hre je jednoducho príliš veľa, príliš veľa môžeme stratiť, na to aby sme hazardovali s jadrovou vojnou.

Okrem toho by takýto útok obrátil celý svet proti agresorovi. Žiadna superveľmoc, nech je akokoľvek silná a vyzbrojená, sa nemôže postaviť proti celému svetu. Preto sú hrozby použitia jadrových zbraní a skľučujúce vyhlásenia o možnom jadrovom Armagedone podľa môjho názoru, aspoň v tejto chvíli, nereálne.

Napriek tomu sa svet ako celok určite uberá negatívnym smerom. Ak nedokážeme pochopiť, že v súčasnosti vojna už nie je spôsob, ako dosiahnuť politické alebo hospodárske výhody, tak sa nakoniec ponoríme do tretej svetovej vojny.

Vývoj na Ukrajine by nás mal všetkých znepokojovať a povzbudzovať k tomu, aby sme pestovali pevnejšie väzby medzi všetkými časťami ľudstva, aby sme sa tak vyhli možnému rozpadu globálnej spoločnosti.

Ak si z tejto bolestnej vojny zoberieme ponaučenie, možno to dá zmysel utrpeniu, ktoré milióny ľudí prežívajú. Ak sa z nej nedokážeme poučiť, budeme potrebovať ďalšiu vojnu, pravdepodobne ešte

krutejšiu, aby sme prijali, že musíme zložiť zbrane a zaobchádzať s ľudstvom podľa toho, čím v skutočnosti je – ako s jediným celkom, ktorého časti sú navzájom prepojené a závislé.

Nakoniec sa naučíme, že vojna nie je tou správnou cestou. Len dúfam, že sa to nenaučíme prostredníctvom jadrovej skazy.

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 377
Celková čítanosť: 708769x
Priemerná čítanosť článkov: 1880x

Autor blogu

Kategórie