Založ si blog

Európa sa obracia doprava

Po desaťročiach ľavicových vlád na starom kontinente sa Európa obracia doprava. Taliansko, Maďarsko a Švédsko si nedávno zvolili nové vlády, všetky konzervatívne alebo pravicové. Súdiac podľa ich platforiem sa budú viac sústrediť na národné štáty a menej na Európsku úniu. Znamená to, že do Európy prichádza vlna izolácie a separatizmu?
Zdá sa, že európske krajiny zažívajú reakčnú vlnu proti ľavicovej, liberálnej, paneurópskej politike, ktorú diktovali Nemecko a Francúzsko v posledných troch desaťročiach. Prílev migrantov, z ktorých mnohí sú moslimovia čo nemajú v úmysle prijať európsku kultúru či vieru; stupňujúca sa hospodárska kríza, ktorá Európanov poškodzuje a podkopáva ich finančnú bezpečnosť, a taktiež strata nezávislosti členských štátov, to všetko v mnohých aspektoch prinútili Európanov prehodnotiť svoju účasť v EÚ. Realistické pozorovanie ich núti prijať reakčné opatrenia a získať späť časť nezávislosti, ktorej sa vzdali v prospech posilnenia postavenia Únie, čo niektorí z nich teraz aspoň čiastočne ľutujú.
Heslá o európskej jednote a vyhlásenia, že Európa bude jednotnou a silnou superveľmocou, sa zjavne nenaplnili. Malé krajiny, ktoré strata suverenity zasiahla najviac, z tohto sna vytriezvejú. Vždy dávam prednosť realizmu pred naivitou, preto verím, že nové smerovanie Európy je zdravšie a lepšie pre všetkých, najmä pre Európu.
V súčasnosti už nevidím krajiny, ktoré by uskutočnili vlastný Brexit z Európskej únie. Ale posilnenie nezávislosti národných štátov v Únii im pomôže zostať v nej a zároveň sa starať o svoje domáce záležitosti. Jednota je úžasná a som za ňu, ale keď sa vykonáva pod nátlakom, vytvára nenávisť a útlak a nakoniec exploduje. Keď sa nedá uskutočniť na základe skutočného záujmu o blaho všetkých zúčastnených, je lepšie zachovať si odstup a úctu.
Ak chce Európa vytvoriť celokontinentálny národ, musí najprv vytvoriť solidaritu medzi všetkými členskými štátmi, ktoré majú byť súčasťou Únie. Politická únia môže uspieť len vtedy, keď sa medzi ľuďmi vytvorí zmysel pre solidaritu a súdržnosť. Ak by si európski lídri zvolili túto cestu a postupovali podľa tohto poriadku, prechod od národných štátov k „Spojeným štátom európskym“ by bol prirodzený a hladký. Keďže Únia bola predovšetkým fiškálna a bránila suverenite a nezávislosti krajín bez toho, aby sa najprv vytvorila vzájomná zodpovednosť medzi národmi, vytvorila sa tak na vratkom základe, ktorý nemohol vydržať. Preto sme dnes svedkami reakčnej vlny.
Možno teraz, keď krajiny znovu získavajú svoju nezávislosť, a vzhľadom na vzájomnú závislosť, ktorá medzi krajinami EÚ stále existuje, budú môcť postupne vytvoriť silnejšie a zdravšie väzby. Ak sa však budú chcieť ešte viac zblížiť, budú musieť podporovať spoločnú európsku identitu, s ktorou budú všetky členské krajiny sympatizovať a ktorú si budú vážiť viac ako vlastnú národnú identitu. Na to, aby sa to podarilo, je potrebné prejsť ešte dlhú cestu.

 

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Počasie / Dáždnik / Dážď /

Po prietrži mračien vyhlásia v Partizánskom mimoriadnu situáciu

04.05.2024 18:48, aktualizované: 19:58

Voda zatopila viacero pivníc a ďalších priestorov. Výšku škody primátor odhadnúť nevedel.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 377
Celková čítanosť: 708453x
Priemerná čítanosť článkov: 1879x

Autor blogu

Kategórie