Založ si blog

Dnešná doba vyžaduje viac súcitu medzi ľuďmi

Vďaka empatii prežívame bolesť druhých a vďaka súcitu cítime bolesť druhých tak, že ju dokážeme aj zvládnuť. Práve súcit prichádza s láskou, čo je kľúčový rozdiel medzi týmito dvoma javmi.

Podľa slovníka Merriam-Webster je empatia „činnosť spočívajúca v chápaní, uvedomovaní si, vnímaní a zástupnom prežívaní pocitov, myšlienok a skúseností iného človeka. A to buď z minulosti, alebo zo súčasnosti bez toho, aby boli tieto pocity, myšlienky a skúsenosti plne sprostredkované objektívne jednoznačným spôsobom“. Súcit znamená „citlivé vnímanie utrpenia iných spolu s túžbou zmierniť ho“.

Pri súcite akoby sme vstúpili do sveta druhého človeka a precítili jeho skúsenosť. Ak v sebe takýto pocit podporíme a rozvíjame, môžeme potom vstúpiť do úplne iného sveta. Na takomto procese sa však nepodieľame. Všeobecne platí, že vo veku trinásť a štrnásť rokov dokážeme plne rezonovať s utrpením iných ľudí. Ak by sme potom získali ďalšie vzdelanie o tom, ako sa k takýmto pocitom vzťahovať, mohli by sme vo svete priniesť obrovské pozitívne zmeny.

Súcit môžeme učiť spôsobom, pri ktorom sa ľudia naučia, ako ho čoraz viac chápať a pestovať. Zvyšovaním súcitu v spoločnosti sa môžeme podieľať na utrpení iných ľudí tým, že ho čiastočne prijmeme na seba, a potom dosiahneme stav, keď utrpenie neutralizujeme.

Tým, že by sme na seba prebrali zdanlivo príliš veľa utrpenia, by sme navyše vôbec nevyhoreli. Naopak, náš zvýšený súcit a sympatie by utrpenie neutralizovali, rozdelili by sme ho na menšie časti a priniesli by sme tým úľavu iným.
Spoločný súcit všetkých ľudí na Zemi by viedol k celosvetovo blaženému stavu, čo je presne to, čo potrebujeme dosiahnuť. Ak sa nám nepodarí zvýšiť súcit v ľudskej spoločnosti, potom sa budeme stretávať s čoraz väčšími problémami smerujúcimi do budúcnosti. Ľudské ego totiž neustále rastie, zatiaľ čo príroda nás núti k čoraz tesnejšej vzájomnej závislosti. Inými slovami, bez zjednotenia a zdieľania nášho utrpenia nebudeme schopní znášať našu rastúcu prepojenosť: budeme pociťovať čoraz väčší tlak na naše ego, až sa stane neúnosným.

Podľa múdrosti kabaly má súcit širšiu definíciu, než aká je v Merriam-Websteri. Rozdeľuje obrovské utrpenie, ktoré existuje v realite. Realita pozostáva z jednej obrovskej túžby po prijatí, ktorá bola stvorená a ktorej sme súčasťou. Veľké svetlo – sila lásky, obdarovania a spojenia – musí túto túžbu úplne naplniť. Čím viac si na túto túžbu pripravíme súcitný prístup, t. j. zámer, ktorý nie je zameraný na seba, ale na lásku, darovanie a pozitívne spojenie s druhými, tým viac dovolíme svetlu – pozitívnej sile lásky, obdarovania a spojenia – vstúpiť do tejto túžby, zmierniť naše utrpenie a priviesť nás k pokoju a harmónii. Inými slovami, veľká túžba prijímať, ktorá je základom našej reality, sa môže úplne naplniť len vtedy, ak je náš zámer namierený na prospech druhých.

Preto tým, že sa naučíme byť súcitní, môžeme urýchliť čas, ktorý potrebujeme na dosiahnutie rovnováhy medzi nami navzájom a prírodou. Rozdiel medzi absolútnym naplnením a prázdnotou by sme potom rozdelili medzi každého z nás a boli by sme na ceste k blaženému stavu: rozporuplnosť, bezmocnosť a vnútorný plač by sa pretavili do nového druhu vyššieho potešenia a radosti. V takomto stave neexistuje rozdiel medzi bolesťou a potešením, pretože sa spájajú v jedno. Inými slovami, vo vyššej úrovni reality, kde sme spolu správnejšie prepojení, sa bolesť stáva potešením, pretože to vyrovnávame.

Bolesť je nám daná preto, aby sme ju obrátili na potešenie. Najväčšia bolesť sa v dôsledku toho stáva najväčším potešením. Ak vieme, ako tieto protiklady vyvážiť, nakoniec získame úplne nový druh potešenia a vímania reality.

 

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Moment dopadu balistickej rakety na iracké mesto Erbil

Úder na Sýriu. Izrael zasiahol budovu bezpečnostných síl v Damasku

02.05.2024 23:01, aktualizované: 23:25

Sýrske štátne médiá o údere bezprostredne neinformovali.

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 376
Celková čítanosť: 707347x
Priemerná čítanosť článkov: 1881x

Autor blogu

Kategórie