Založ si blog

Ako môžem prekonať strach zo smrti

Nemáme predstavu o tom, čo sa v našich životoch skutočne deje. Preto je najlepšie, ak sa tým nebudeme zaoberať. Tento potenciál máme v sebe. Zbaviť sa strachu si vyžaduje určitú zručnosť, ktorá je pre nás dôležitá.
Strach sa nachádza v našej túžbe po kontrole a prichádza vtedy, keď nemáme kontrolu nad situáciami, v ktorých sa nachádzame. Keď sa zbavíme strachu, zdanlivo uvidíme lepšiu stránku situácie. Vezmime si napríklad jeden z najčastejších strachov: strach zo smrti. Naša smrť je nevyhnutná. Ak túto skutočnosť prijmeme, môžeme si predstaviť, ako bude svet pokračovať po našom odchode, a tešiť sa z toho. Takto sa zbavíme strachu, ktorý v súčasnosti máme.
Neexistuje žiadny stanovený postup, ako sa zbaviť strachu. U každého človeka je to iné. Niektorí ľudia začínajú rozmýšľať takto: „Čo sa stane so svetom, keď odídem?“ „Aký bude osud mojich priateľov a príbuzných?“ „Čo bude s mojím dedičstvom?“ a „Aký odkaz po sebe zanechám?“ Tvárou v tvár týmto otázkam musíme ďalej upraviť svoj postoj k životu a smrti, ktorý sa skrýva za každým pocitom strachu.

Svoje obavy by sme mali premeniť na absolútne odovzdanie sa do vôle prírody – vôle, ktorá nás stvorila a riadi – a to si od nás vyžaduje určitú zručnosť a úsilie. Možno budeme musieť prejsť mnohými ťažkými situáciami, kým sa dostaneme na koniec našej pozemskej cesty, preto by sme sa mali vedieť poddať.

Sme vedení k tomu, aby sme objavili prírodné zákony, ktoré nás stvorili a udržiavajú. Príroda je v stave absolútneho pokoja, rovnováhy a pohody, preto by sme mali nasledovať jej príklad.

Pokojní sme vtedy, keď sa neobávame nasledujúceho okamihu. Je ťažké to vyjadriť, pretože nejde len o to, aby sme sa nechali unášať prúdom života, ale aj o dôveru v prírodné zákony, ktoré na nás pôsobia v každom okamihu a ktoré riadia všetko a všetkých.

Žijeme v rámci pevne stanovených a určených prírodných zákonov, ktoré úplne ovládajú naše životy, takže sa nemáme čoho báť. Chceme zasahovať do zákonov, ktorými sa riadia všetci a všetko prostredníctvom opráv? Samozrejme, že to nechceme. Potom si môžeme oddýchnuť a pokračovať v živote.

Stav pokoja vyjadruje súhlas. Znamená to, že sme v súlade s prírodnými zákonmi, aj keď je to dosť ťažké, pretože vždy chceme ovládnuť a kontrolovať plán prírody a tvrdiť, že by sa veci mali diať trochu inak.

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Sýria, Maar an-Numán, nemocnica, lekári bez hraníc

Rusko zbombardovalo nemocnicu v Sýrii, obviňujú krajinu príbuzní obetí aj vyšetrovatelia OSN

02.05.2024 12:46

Vyšetrovatelia OSN Rusko niekoľkokrát obvinili z páchania vojnových zločinov v Sýrii.

Ján Mazák

Poslanci odvolali Majerníka a Mazáka z funkcií členov Súdnej rady SR

02.05.2024 12:38

Opozícia i odvolávaní členovia to namietali.

MZV: Premiér navštívil ministerstvo

Blanár: Naše členstvo v EÚ je pre krajinu úspešný príbeh. Na rozvoj sme dostali takmer 28 miliárd eur

02.05.2024 12:05

Slovensko podporuje vstup Ukrajiny do Únie, podľa Fica by mala vstúpiť hneď po splnení podmienok, povedal premiér Fico.

Libanon, Ursula von der Leyenová, Najib Mikati, Nikos Christodoulides

EÚ poskytne Libanonu jednu miliardu eur, Leyenová chce riešiť problémy s migráciou

02.05.2024 11:44

V Libanone tiež žije približne 210 000 palestínskych a 1,5 milióna sýrskych utečencov. To vyvoláva obavy, že regionálna nestabilita by mohla spustiť utečeneckú vlnu smerujúcu do Európy práve cez Cyprus.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 376
Celková čítanosť: 707122x
Priemerná čítanosť článkov: 1881x

Autor blogu

Kategórie