Založ si blog

Môžeme naplniť svet láskou?

Všetci chceme žiť vo svete naplnenom láskou, ale zároveň si myslíme, že je to nemožné. Čo keby sme však dostali šancu žiť v takomto láskou naplnenom svete?

Žijeme vo svete, ktorý je oveľa menej bezpečný a predvídateľný ako v minulosti. Čím viac medzi nami narastá konflikt, rivalita a boj, tým horšie a horšie sa nám žije.
Naša sebecká povaha, ktorá sa usiluje o vlastný prospech na úkor iných, sa začína obracať proti nám. Nikdy nedokážeme uspokojiť svoje stále rastúce požiadavky, vypúšťame do sveta čoraz viac hnevu a krutosti, ktoré sa nám potom vracajú ako ničivý bumerang.

Teraz si predstavte, že by sme dokázali obrátiť svoju pozornosť a vytvárať vzťahy len z pozície lásky a vzájomnej starostlivosti.

Čo keby sme zrazu mohli zmeniť svet tak, aby nikto nevykorisťoval a neubližoval druhým?

Potom by sa pred nami otvoril prevrátený svet, v ktorom by sme zmenili smer našich obáv, úzkostí a všetkých negatívnych pocitov – na smer podpory, povzbudenia a lásky k druhému.

Láska by sa stala zárukou a my by sme túžili, mysleli a konali v jej záujme. Prestali by sme vkladať svoju energiu do neustále sa zvyšujúcej výroby, reklamy, používania a vyhadzovania nepotrebných prebytkov.

Keby bol svet naplnený láskou, a aj keby nikto nezarábal nevydelával peniaze, stále by sme mohli uspokojovať svoje potreby, pretože by sme netúžili po prebytkoch. Naopak, atmosféra lásky a vzájomnej úcty by nás úplne uspokojila.

Dnešné bujaré ľudské ego nás čoraz viac vťahuje do hlbšieho konfliktu s prírodou. Približne 90 % toho, čo produkujeme, je nepotrebné, zatiaľ čo príroda sama produkuje len to, čo je nevyhnutné. V prírode sa všetko znovu využíva na 100 % svojej kapacity.

Príroda funguje ako uzavretý, celistvý systém a náš vplyv na ňu sa zvrhol na neprijateľnú odchýlku. Naše výrobky sa do prírody nevracajú v prirodzenej podobe, ale v deformovanej podobe, ktorá do prírody vracia toxíny a priemyselné jedy.

Keby sme sa však k sebe správali s láskou, vyčistili by sme svet. Vzťah lásky a starostlivosti medzi nami by nahradil našu túžbu po nadbytku a zbytočnostiach a opäť by sme našli rovnováhu medzi sebou a prírodou.

Kým zásadne nezmeníme naše vzájomné vzťahy – kým láska nenahradí nenávisť, starostlivosť a podporu, ľahostajnosť a apatiu – čím viac budeme investovať do technológií na vyčistenie sveta, tým viac bude náš svet znečistený. Príroda nás nakoniec aj tak donúti uviesť vzťahy do rovnováhy, vytvoriť atmosféru lásky a vzájomného rešpektu na celom svete. Kým tak neurobíme, príroda nám bude neustále pripomínať, že naše pokusy riešiť nahromadené problémy bez nápravy vzájomných vzťahov povedú len k ďalším problémom a utrpeniu.

Aby sa v našom svete mohli rozvíjať láskyplné vzťahy, musíme voči sebe navzájom prejavovať ohľaduplnosť, starostlivosť a zodpovednosť. Musíme si navzájom pomáhať, aby sme sa začlenili do integrálneho systému prírody. A potom budeme svedkami nového láskyplného sveta, v ktorom sa vyriešia problémy a krízy, ktoré nás dnes trápia.

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Izrael Gaza vojaci

Bola potvrdená ďalšia vražda rukojemníka v Gaze. Turecko obnoví obchod s Izraelom až v prípade mieru

03.05.2024 11:20

Turecko vo štvrtok zastavilo všetok vývoz a dovoz do a z Izraela s odvolaním sa na "zhoršujúcu sa humanitárnu tragédiu" na palestínskych územiach.

Polícia prehľadáva súdy, bomba

Na bratislavských školách nahlásili bombu. Polícia evakuuje študentov, niektoré rušia vyučovanie

03.05.2024 10:35, aktualizované: 10:43

Výhražný e-mail obdržali vo viacerých školách aj v bratislavskom Starom Meste.

Praha / Policie CZ /

Do českého gymnázia násilne vtrhol neznámy muž, polícia evakuovala študentov

03.05.2024 10:20

Polícia neskôr na Twitteri (X) uviedla, že zadržala podozrivého.

Zuzana Dolinková / Robert Fico /

Dvestomiliónová injekcia pre nemocnice má vyriešiť ich nekončiace dlhy. Dolinková však nastavila pravidlá

03.05.2024 10:00

Ústavné zdravotnícke zariadenia sú zadlžené natoľko, že čelia žalobe Európskej komisie pred Európskym súdnym dvorom za neskoré platby.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 376
Celková čítanosť: 707486x
Priemerná čítanosť článkov: 1882x

Autor blogu

Kategórie