Založ si blog

Prečo musíme pracovať?

Potrebujeme pracovať tak, aby sme sa zjednotili a vzájomne sa podporovali, ako je napísané: „Choďte a zarábajte si na živobytie jeden pre druhého“.

Náš život je usporiadaný tak, že sme nútení vzájomne sa poprepájať. Ja dávam tebe a ty dávaš mne. Ja ti napríklad dávam topánky a ty mi dávaš šaty, iný mi dáva chlieb a víno a ja mu dávam niečo iné.

Vidíme teda, že z nutnosti prežitia sme boli predurčení k tomu, aby sme sa naučili spolupracovať.

Ako naše túžby časom rastú, vyvíjajú sa ďalšie a ďalšie tovary a služby, ktoré nás čoraz viac spájajú. Tento proces rastúcej prepojenosti a vzájomnej závislosti je nevedomou nápravou, ktorou prechádzame.
Ľudské ego, ktoré chce mať prospech na úkor iných, nachádza čoraz dômyselnejšie spôsoby, ako si vyrobiť lopaty na kopanie vlastného hrobu. Inými slovami, náš vedecký, technologický a kultúrny pokrok spôsobuje, že nedokážeme uspokojiť rastúce nároky nášho ega a cítime sa čoraz prázdnejší.

Musíme sa naučiť, prečo sa tento proces vyvíja tak, ako sa vyvíja a kam nás nakoniec dovedie. Zatiaľ môžeme vidieť, ako sa naše túžby vyvíjali v priebehu dejín – od nízkych individuálnych túžob po jedle, sexe a rodine k čoraz egoistickejším spoločenským túžbam po bohatstve, cti a moci, kde využívame druhých pre svoj vlastný prospech a ako nás naše túžby ťahajú k väčšej nespokojnosti.

Kam nás celý tento proces vlastne vedie?

Našou skutočnou túžbou je nájsť zmysel života. Aj keď sa stále naháňame za prchavými pôžitkami, ktoré nám prekĺznu pomedzi prsty, našou najvnútornejšou túžbou je trvalý a dokonalý pocit zo života.
Podvedome zabúdame premýšľať o svojom živote, aby sme nemysleli na jeho koniec, pretože je hrozné uvedomiť si, že budeme musieť opustiť všetko, čo sme vybudovali.

A robili sme všetko pre to, aby sme si zachovali naše živočíšne telá. Prečo takto žijeme? Aký to má zmysel? Túto otázku si zviera nepoloží.

Ukazuje sa, že náš život bez odpovede na jeho konečný zmysel je zbytočný, nezmyselný a prázdny, horší ako život zvierat. Zvieratá aspoň netrpia existenciálnymi otázkami. A aby nás otázky o zmysle a cieli nášho života netrápili, neustále sa snažíme sústrediť svoju pozornosť na najrôznejšie hračky.

Naše egoistické túžby nemajú šťastný koniec, ale existuje šťastný život mimo ega. Celý účel spočíva v tom, aby sme videli, ako nás naše ego vedie do slepej uličky a naša bezmocnosť uspokojiť svoje vlastné egoistické túžby nás tlačí k stále silnejšej potrebe precítiť a objaviť zmysel života, večnú a dokonalú existenciu.

Potom budeme pripravení zmeniť svoj egoistický postoj na úplný opak: nebudeme pracovať tak, aby sme využívali druhých na uspokojenie vlastných túžob, ale budeme pracovať v prospech druhých.

Zmena uhla pohľadu na všetko, kde pociťujeme uspokojenie – od seba k druhým – je kľúčom k objaveniu zmyslu života: nové vnímanie, plne prepojené s realitou okolo nás, v ktorom sa potešenie nekonečne rozširuje a v ktorom pociťujeme dokonalosť a celistvosť.

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Migranti, utečenci

Maďarsko nemieni akceptovať kvóty na prijímanie migrantov

14.05.2024 22:39

Maďarsko neakceptuje nanucovanie kvót na prijímanie migrantov a spolu s ďalšími krajinami nevykoná opatrenia migračného paktu.

fico, žiga, danko, taraba

Zákon o FPU prešiel, aj keď nie je dohoda. Medzi Hlasom a SNS to iskrí: Danko chce koaličnú radu, Žiga napomenul Michelka

14.05.2024 19:15

Líder SNS Andrej Danko chce zvolať koaličnú radu o tom, ako bude koalícia fungovať po odchode Petra Pellegriniho. Je nespokojný, že nevie meno jeho nástupcu.

Polanski, Lewisová

Francúzsky súd oslobodil režiséra Polanského v kauze ohovárania

14.05.2024 17:54

Polanski sa podľa žalujúcej herečky dopustil ohovárania tým, že ju v roku 2019 v rozhovore pre médiá označil za klamárku, pretože ho v minulosti obvinila zo znásilnenia.

Kráľ na ťahu, relácia, ta3

Král na ťahu na ta3: V dueli sa stretnú zástupcovia Smeru a SaS

14.05.2024 17:38

V utorok 14. mája o 21.00 h bude ďalšia časť relácie Král na ťahu s Braňom Králom. Ostrú debatu si môžete pozrieť už večer na ta3.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 379
Celková čítanosť: 713378x
Priemerná čítanosť článkov: 1882x

Autor blogu

Kategórie