Založ si blog

Ako najlepšie prekonať stres

Najlepší spôsob, ako prekonať stres, je vysporiadať sa s ním v skupine.

Ak patrím do podpornej a povzbudzujúcej skupiny, v ktorej členovia spontánne diskutujú o príčine stresu a o tom, ako sa s ním vyrovnať, ponúkajú mi svoju empatiu a rady, potom dokážem stres prekonať oveľa ľahšie.

Je to jediné funkčné riešenie stresu, ktoré vedie k pozitívnemu výsledku. Nie je to ani únik ani odkladanie problému. Je to aktívny spôsob spolupráce s ostatnými a spoločné hľadanie príčin stresu, pričom sa budujú vzťahy a vzájomná dôvera v skupine.

Spoločné premýšľanie o probléme v skupine znamená, že ostatní pochopia stav človeka, ktorý je v strese a zdieľajú ho spolu s ním. Ak sa zverím so svojím problémom podpornej skupine a spoločne o ňom diskutujeme, tak pochopím, že ostatní sú ochotní riešiť moju náročnú situáciu spolu so mnou. To mi dodáva potrebnú silu na ľahšie prekonanie stresu.

Tým, že sa zapojím do práce s ostatnými a spoločne napravíme príčinu stresu, posilní sa vo mne prepojenie so skupinou. Rovnako aj všetci členovia skupiny nadobudnú vo výsledku silnejšie spojenie so skupinou. Nakoniec to vnímam tak, že mojim problémom a jeho riešením boli obohatení aj ostatní členovia skupiny.

Takýto skupinový prístup k riešeniu problému možno prirovnať k situácii, keď infikovaný telesný orgán začne vysielať varovné signály svojmu hostiteľskému telu, niečo ako SOS, ktorý mu okamžite príde na pomoc a problém prevezme na seba. Presunutím problému na celé telo získava jednotlivý orgán silu na uzdravenie a zvyšuje sa aj celková imunita organizmu.

Takýmto spôsobom, teda spoločne, môžeme skutočne oveľa lepšie prekonať akýkoľvek stres.

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva

Prezidentka Čaputová pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny

10.05.2024 08:30, aktualizované: 09:02

Prezidentka končí funkčné obdobie. Navštevuje rôzne krajiny počas rozlúčkových návštev.

Izrael Palestína Gaza tank

Hamas tvrdí, že vývoj rokovaní o prímerí v Pásme Gazy má v rukách Izrael

10.05.2024 08:04

Delegácia Hamasu, ktorá sa v Káhire zúčastňuje na rokovaniach o prímerí v Pásme Gaze, odcestovala z egyptskej metropoly do Kataru.

aktivisti, Tatranská Lomnica,

Ako je to s prepúšťaním v národných parkoch? Aktivisti voči nemu protestovali, Taraba to považuje za pseudoaktivitu

10.05.2024 08:00

Približne 150 aktivistov v Tatranskej Lomnici protestovalo proti prepúšťaniu v správach národných parkov, spojilo sa do živej reťaze.

Ramón Fonseca, panama papers

Zomrel kľúčový aktér kauzy Panama Papers

10.05.2024 07:07

Významný aktér finančného škandálu známeho ako Panama Papers, panamský právnik Ramón Fonseca, zomrel vo veku 71 rokov.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 379
Celková čítanosť: 711779x
Priemerná čítanosť článkov: 1878x

Autor blogu

Kategórie