Založ si blog

Prečo sa na mňa Boh hnevá?

Neexistuje nič také, že by sa Boh na vás hneval.

Niektoré texty v Tóre by sa mohli takto nesprávne interpretovať, pretože hovoria ako ľudia. Vyššia moc sa však nehnevá. Nachádza sa nad ľudskými emóciami. Presnejšie je myslieť na Boha ako na systém, ktorý vopred vie o všetkom, čo sa stane.

Negatívne javy, ako prírodné katastrofy a pandémie, ktoré zasahujú do nášho života, nie sú spôsobené tým, že by sa Boh hneval. Naopak, prichádzajú, aby nás naučili, ako lepšie pochopiť systém, v ktorom existujeme. Aby sme sa vedeli organizovať tak, že budeme v rovnováhe s týmto systémom: aby sme sa stali úplne prepojení a to totožným spôsobom, ako je tento systém.

Ako si môžeme byť istí, že príčinou nešťastí, ktoré nás postihujú, je to, že nie sme v rovnováhe s prírodou ako celistvým systémom?

Vidíme, že príroda je vzájomne prepojený a podmienený systém a že človek je jedinou súčasťou tohto systému, ktorá má slobodnú voľbu. Iba my môžeme prírodu vytrhnúť z jej vyváženého spojenia.

Ako to funguje?

My ľudia sme boli stvorení s egoistickými túžbami užívať si na úkor iných a prírody. Túto tendenciu nazývame „zlá“ alebo „nesprávna“, pretože je v rozpore s tým, ako systém funguje.

Aj keď sme na začiatku voči prepojenej forme prírody v opozícii, musíme sa dostať do rovnováhy s prírodou tým, že si vytvoríme pozitívne, láskavé a starostlivé vzájomné vzťahy.

Ak sa nepokúsime zmeniť svoju negatívnu prepojenosť, v ktorej chceme mať prospech pre seba na úkor iných, na pozitívne prepojenie, v ktorom si želáme prinášať prospech ostatným a chceme im slúžiť, potom sa v systéme nahromadia rôzne poruchy a negatívne reakcie a systém na to primerane zareaguje. Napĺňame systém ďalšími a ďalšími odchýlkami a to sa nám potom adekvátnym spôsobom vráti ako bumerang. Jeho reakcia je zameraná na negatívne vzájomné vzťahy, ktoré sme doň vložili, a táto reakcia je zameraná práve na našu nápravu, t. j. na to, aby nás posunula od negatívnych vzájomných vzťahov k pozitívnym.

Je dôležité zdôrazniť, že tento jediný systém prírody, Boh alebo Vyššia sila – čo je jedno a to isté, t. j. jediná sila lásky a odovzdania – sa k nám vzťahuje v súlade s tým, ako sa my vzťahujeme k sebe navzájom, a nie iba podľa toho, ako sa my vzťahujeme k systému na jeho neživej, vegetatívnej a živočíšnej úrovni.

Nech už teda tento systém vnímate akokoľvek, či už ako Boha, Stvoriteľa, Vyššiu moc, alebo ako Prírodu, má od vás jeden tú istú požiadavku: aby sme sa pozitívne spojili s ostatnými ľuďmi.

 

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

medveď

Nad obcou Kálnica videli medveďa, obec vydala výstrahu obyvateľom

13.05.2024 09:08

Medveďa videli podľa informácií obce v pohorí Považský Inovec v časti Sudenice nad obcou.

vojna na Ukrajine, drony

ONLINE: Vytvoria štáty NATO protidronový dáždnik nad Ukrajinou? Navrhujú to nemeckí poslanci

13.05.2024 06:25, aktualizované: 08:30

Niektorí nemeckí poslanci sú za zostreľovanie ruských dronov nad západnou Ukrajinou raketami, ktoré by štartovali zo susedných členských štátov NATO.

hasiči Trenčín auto požiar

Pri požiari budovy bývalej telocvične v Šahách sa zranili traja hasiči

13.05.2024 06:10

V nedeľu večer zasadol mestský krízový štáb, informovala radnica.

Macron, Zelenskyj

Macron vysvetlil, či sa Francúzsko chystá do vojny s Ruskom

13.05.2024 06:00

Už niekoľko týždňov je Francúzsko v centre debaty, či by Západ mohol vojakmi pomôcť Ukrajine v jej boji proti ruskej agresii.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 379
Celková čítanosť: 713070x
Priemerná čítanosť článkov: 1881x

Autor blogu

Kategórie