Založ si blog

Ako Človek Objaví Svoje Pravé Ja?

Svoje pravé ja objavujeme z vnútra toho, čo Kabala nazýva „bod v srdci“, drobná túžba v nás, ktorá nás priťahuje nahor do inej sféry, ktorá je mimo tohto sveta.
Dnes žijeme v ére, kedy ľudia viac pociťujú zúfalstvo v tomto svete. Rastúca depresia, osamelosť, úzkosť, stres a užívanie drog signalizuje, že stále viac ľudí sa chce oddeliť od prežívania súčasného života. Zároveň sa v nás vynára nová túžba s iskrou nádeje, naplnenia a vitality. Naplnenie tejto túžby existuje na inom mieste ako sme si doteraz mysleli že sa nachádza.

Ak sa usilujeme o naplnenie bodu v srdci, nepotláčame ho, ale zaujímame sa o to, ako môžeme opustiť náš súčasný stav a pokročiť nahor, aby sme objavili zdroj života – pre čo žijeme, prečo sme tu boli od začiatku a čo je zmyslom života, potom nás takýto bod vedie k odhaleniu nášho pravého ja.

Čím viac budeme hľadať v súlade s požiadavkami nášho bodu v srdci, tým viac budeme vedení k objaveniu zdroja našej existencie, t.j. – vo Vyššej sile prírody, sile lásky a odovzdávania, ktorá vytvára a udržiava všetok život.

Inými slovami, naše pravé ja a Vyššia sila, je jedno a to isté. Prišli sme sem do nášho sveta cestou zostupu, kedy sme vyšli z Vyššej sily a môžeme vystúpiť späť k tomuto zdroju prvopočiatku našej existencie, cestou vzostupu. Bod v srdci, nazývaný aj „túžba po duchovnosti“, je to, čo nás priťahuje k tomuto vznešenému duchovnému stavu.

Všetci sme boli pôvodne stvorení v tom, čo múdrosť kabaly nazýva „svet 𝘌𝘪𝘯 𝘚𝘰𝘧 (nekonečno). Zostúpili sme do nášho sveta zo sveta 𝘌𝘪𝘯 𝘚𝘰𝘧 cez rôzne úrovne, od vznešeného stavu lásky a odovzdanosti až do jeho opačného egoistického stavu, ktorý charakterizuje náš svet.

Existujeme vo svete 𝘌𝘪𝘯 𝘚𝘰𝘧 v našom dokonalom a večnom stave – našej duše. Pôvodne sme boli stvorení v takomto stave večnosti a odtiaľ sa naša duša – koreň duše všetkého a každého z nás – začala postupne zmenšovať, až sme skončili v tomto svete, kde v našom vedomí zostal len malý fragment bodu túžby, ktorý zostáva vo vedomí veľkej duše, ktorú všetci zdieľame.

Náš zostup z večného a dokonalého stavu, ako jedinej duše do nášho sveta, bol úmyselný. Z našej súčasnej formy existencie sa musíme začať vyvíjať späť do stavu, v ktorom sme boli stvorení, a to tak, že si ho zdanlivo budeme vytvárať sami a nielen tým, že ho budeme dosahovať bez slobodného rozhodnutia. Potom dosiahneme oveľa plnší a bohatší pocit nášho stavu ako jedinej duše.

V našom pôvodnom stave sme si neuvedomovali existenciu duše ani zmysel života. To preto, že nám chýbal pocit komplexnosti a účelu nášho rozvoja. Naša duša prešla zmršťovaním od maličkého bodu, ktorý existuje v nás ako malá duchovná túžba, a z pocitu tohto maličkého bodu môžeme túto túžbu rozvinúť ako vnem našej dokonalej duše so slobodnou vôľou.

Inými slovami, dosiahnutím zdroja našej duše – nášho pravého ja – prostredníctvom rozvíjania a udržiavania nášho bodu v srdci, rozvíjame, vnímame, skúmame a čoraz viac chápeme túto túžbu, až kým sa cez ňu nenaplníme. Keď sa vrátime do sveta 𝘌𝘪𝘯 𝘚𝘰𝘧, potom žijeme naplno: vo večnosti a dokonalosti.
To je naše pravé ja a to je to, čo musíme dosiahnuť.
V múdrosti kabaly sa tento stav nazýva „splynutie so Stvoriteľom“ a považuje sa za účel nášho života, a v prvom rade za hlavný dôvod nášho stvorenia. Stvoriteľ je sila lásky a bezpodmienečného odovzdávania, ktorá sa v nás vynára a ktorá nás v takomto stave úplne napĺňa. V hebrejčine slovo pre Stvoriteľa („𝘉𝘰𝘳𝘦“) pochádza z dvoch slov „príď“ a „vidieť“ („𝘉𝘰“ a „𝘙𝘦“), t.j. „príď a uvidíš“, že dostaneš všetko dobro a potešenie, ktoré existuje.

 

 

 

Ako sa skupiny ľudí rozhodujú kolektívnym spôsobom?

18.05.2024

Talmud opisuje, ako bola Tóra preložená do gréčtiny: „Král Ptolemaios raz zhromaždil 72 starších. Umiestnil ich do 72 komnát, každého zvlášť, pričom im neprezradil, prečo sú povolaní. Vošiel do každej miestnosti a povedal: ‚Napíšte mi Tóru Mojžiša, vášho učiteľa.‘ Boh každému vložil do srdca, aby prekladal rovnako ako všetci ostatní.“ 72 [...]

Ak urobíte niečo dobré pre druhých, očakávate niečo naspäť?

16.05.2024

V jednom citáte od Benjamina Franklina sa hovorí: „Ten, kto ti raz preukázal láskavosť, bude ochotnejší preukázať ti ďalšiu, než ten, ktorému si sám láskavosť preukázal.“ Iný spôsob vyjadrenia znie: „Neočakávaj protislužbu od niekoho, pre koho si sám dobro vykonal.“ Podvedome však očakávame v nejakej forme návrat toho, čo sme dali, akoby sme uzavreli obchod a [...]

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

nemecko letisko lietadlo mníchov aktivisti klíma

Klimatickí aktivisti ochromili prevádzku mníchovského letiska

18.05.2024 08:30

Aktivisti sa prilepili k ploche pristávacej dráhy, prichádzajúce lety boli preto presmerované na iné letiská.

Houston, texas, búrky

Z Houstonu po ničivých búrkach hlásia sedem obetí

18.05.2024 08:25

Obytné oblasti mesta boli plné popadaných stromov a elektrického vedenia.

SR premiér Fico atentát stav Kaliňák BBX

Tri dni po atentáte na Fica: Čo zatiaľ vieme? Otázky a odpovede, premiér ostáva na JIS, atentátnik ide pred súd

18.05.2024 07:00

Premiérov stav je stále vážny, súd bude rozhodovať o väzbe pre útočníka. Zatiaľ to viac ako na upokojenie vyzerá na pokračujúcu polarizáciu.

zlodej, krádež, lúpež, zlodeji, kradnutie

Fontána di Trevi aj Eiffelova veža. Pozrite si rebríček krajín, kde si treba dať najväčší pozor na vreckárov

18.05.2024 06:00

Britskí odborníci zostavili tzv. Európsky index vreckových krádeží. Pri ktorých turistických atrakciách sa najviac kradne?

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 381
Celková čítanosť: 715316x
Priemerná čítanosť článkov: 1877x

Autor blogu

Kategórie