Založ si blog

Prečo sa musíme učiť milovať?

V Kabale hovoríme, že „celá naša práca je o každodennom objavovaní lásky medzi nami“.

Láska je všeobecnou silou zahrnutou v prírode a ako je napísané v Tóre, jej najväčším pravidlom je dosiahnutie „Milujem bližného svojho ako seba samého“ (viď. Kabalista Yehuda Ashlag, „Matan Torah [The Giving of the Torah]“).

 

Každý z nás túži po láske, cítiť lásku, ale zisťujeme, že čo dostávame je prechodný pocit, často získavaný nedobrovoľným spôsobom.

 

Dnes, v čase globalizácie, objavujeme naše vzájomné prepojenie a vzájomnú závislosť. Zo strany prírody nás zbližuje sila lásky, ale my sme v opozícii, v stave nenávisti jedného voči druhému. Inými slovami, príroda je altruistickou silou (silou odovzdania) a naša povaha je egoistická – túžime po seba-uspokojení na úkor prírody a ostatných ľudí. Tým pádom sme v protipóle k prírode a to spôsobuje všetky naše problémy.

 

Ale našim hlavným problémom je nedostatok lásky. V láske objavujeme dokonalosť a večný život.

Prečo sa musíme učiť milovať? Nechce každý z nás lásku?

 

Každý z nás túži po láske, cítiť lásku, ale zisťujeme, že čo dostávame je prechodný pocit, často získavaný nedobrovoľným spôsobom. Ako teda môžeme lásku pestovať? Potrebujeme do spojenia medzi nami, do našich vzťahov, pozvať silu lásky, ktorá v hojnosti prebýva v prírode. O priťahovaní sily lásky do našich životov sa píše „Ja som stvoril zlý sklon a Ja som stvoril Tóru ako korenie, pretože Svetlo v nej napravuje“.

 

Svetlo je silou lásky, ktorá môže vstúpiť do našich životov a napraviť náš zámer tak aby sme jednoducho chceli milovať viac ostatných ako seba.

Čím viac sa zaoberáme rôznymi zdrojmi, ktoré popisujú základné piliere prírody – ľudskej povahy a povahy sveta ako takého – učíme sa, ako môžeme pritiahnuť silu lásky, pôsobiacu v prírode, do našich vzťahov. Tým viac dosahujeme šťastný a naplnený život v harmónii a tým viac k sebe priťahujeme Svetlo, mimovoľne pracujúce na našej náprave.

Ak urobíte niečo dobré pre druhých, očakávate niečo naspäť?

16.05.2024

V jednom citáte od Benjamina Franklina sa hovorí: „Ten, kto ti raz preukázal láskavosť, bude ochotnejší preukázať ti ďalšiu, než ten, ktorému si sám láskavosť preukázal.“ Iný spôsob vyjadrenia znie: „Neočakávaj protislužbu od niekoho, pre koho si sám dobro vykonal.“ Podvedome však očakávame v nejakej forme návrat toho, čo sme dali, akoby sme uzavreli obchod a [...]

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Americké spravodajské služby varujú, že Putin by mohol zvrátiť vývoj vojny

16.05.2024 14:00

Obnovenie bojových schopností Ukrajiny by mohlo viesť k zmrazeniu konfliktu a prímeriu podobnému zastaveniu paľby v Kórei v roku 1953, píše New York Times.

noviny, denníky, Pravda

Vyhlásenie šéfredaktorov a šéfredaktoriek k atentátu na Roberta Fica

16.05.2024 13:15

Odsudzujeme útok na premiéra Roberta Fica. Útok na Roberta Fica je útokom na nás všetkých. Je to cesta nenávisti, ktorá nemôže ovládať Slovensko.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Dôchodkyňa naletela podvodníkom a prišla o 15-tisíc. Policajti vyzývajú na obozretnosť

16.05.2024 12:51

Uverila falošnej advokátke a "legende" o dopravnej nehode dcéry, ktorá mala zraziť chlapca.

PREMIÉR: Návšteva Maďarska

V Moskve zneužívajú atentát na Fica na propagandu. Dokonca radia slovenským vyšetrovateľom pozrieť sa na Zelenského

16.05.2024 12:30

Nenávisť niektorých západných štátov a pomsta ukrajinských tajných služieb - tieto konšpiračné teórie sa šíria v Rusku o pozadí atentátu.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 380
Celková čítanosť: 714265x
Priemerná čítanosť článkov: 1880x

Autor blogu

Kategórie