Založ si blog

Čo dnes potápa Ameriku

Rok po vpáde do amerického Kapitolu 6. januára počas protestu proti voľbám 2020 prevláda v Spojených štátoch polarizácia a nedôvera sa len prehlbuje. Podľa nového prieskumu ABC/Ipsos iba 20 % Američanov verí v integritu svojho volebného systému (takmer 50 % pokles oproti predchádzajúcemu roku). Nájsť spoločnú reč medzi republikánmi a demokratmi na obnovenie dôvery verejnosti sa zdá byť nemožné, ale v tejto existenčne dôležitej otázke neexistuje iná alternatíva.

Pred rokom priaznivci bývalého prezidenta Donalda Trumpa vtrhli na Kapitol v snahe zabrániť ratifikácii Joea Bidena ako lídra krajiny. V tom čase bola krajina plná hlbokých politických rozporov a sociálneho napätia, ktoré rozdelilo Američanov na dve frakcie. Zatiaľ čo polovica národa búrlivo oslavovala, druhá polovica sa cítila znechutená, frustrovaná a nahnevaná, čo vyústilo do ostrých otázok o podvodoch vo volebnom procese.

Nič sa však nezmenilo. Rany sú hlboké, stále čerstvé, otvorené a krvácajúce. Amerika je naďalej rozpoltená a sociálna priepasť sa ešte viac prehĺbila. Nedávny prieskum na Massachusettskej univerzite odhalil, že 71 % republikánov považuje víťazstvo Joea Bidena za nelegitímne a na druhej strane 91 % demokratov verí, že Biden bol riadne zvolený.

Nie je problém, že sa rôzne tábory nezhodnú, pretože vždy budú existovať rozdielne názory. Skutočnou hrozbou je extrémizmus. Súčasná nedôvera a silné vzájomné obviňovanie narúšajú sociálnu štruktúru Ameriky. Situácia je teraz taká zlá, že je ťažké uveriť, že by sa mohla ešte zhoršiť. Ale súčasný rozkol, ktorý sa teraz odhaľuje v politike USA a medzi jej občanmi, v skutočnosti predstavuje jedinečnú príležitosť pre všetkých, aby si uvedomili, že neexistuje spôsob, ako prežiť a prosperovať, ak sa krajina nezjednotí.

Alternatívnym scenárom je neznesiteľne výbušná situácia neustálych sporov, ktorá je na najlepšej ceste prepuknúť do úplného vnútorného rozvratu Ameriky. To jednoznačne neprospieva žiadnej strane ani jednotlivcovi. Vo vzájomne závislej a prepojenej realite, v ktorej žijeme, rozbitie lode, ktorá drží všetkých nad vodou, ju len potopí a utopí všetkých tak rýchlo, že nezostanú žiadne prostriedky na záchranu. V súčasnosti, namiesto toho aby si vôbec všimla, že v člne je diera, je každá strana príliš zaneprázdnená pádlovaním svojim vlastným smerom.

Je potrebné objaviť niečo, čo teraz neexistuje: spoločného menovateľa, ktorý by túto trhlinu opravil. Rozdielne pozície to potom pomôže spojiť dohromady – a len dohromady. Na dosiahnutie svojho programu sa republikáni prikláňajú k ekonomickej strane, k priemyslu a armáde a demokrati k sociálnym hnutiam, masovým protestom, vzletným pekným slovám. Dokážu žiť jedni bez druhých? Nie, to nie je možné, jedna strana nemôže zlikvidovať druhú, musia byť vyvážené tak, aby sa obnovila dôvera v demokratický systém.

Obe protichodné strany a ich stúpenci, ktorí sú v súčasnosti na trajektórii najväčšieho oddeľovania sa, musia postupovať opačne, než v súčasnosti, a namiesto toho sa zblížiť. Nie preto, že by sa navzájom tak hlboko milovali alebo dokonca súhlasili, ale preto, že potrebujú nájsť svoj spoločný záujem, národ. Je v spoločnom záujme všetkých, aby prekonali vzájomné rozdiely a udržali Ameriku nad vodou.

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 372
Celková čítanosť: 701536x
Priemerná čítanosť článkov: 1886x

Autor blogu

Kategórie