Založ si blog

Keď príroda prehovorí, mali by sme ju počúvať

Hurikán Ian (na Floride) za sebou zanechal spúšť, ktorej bilancovanie potrvá týždne, náprava roky a kto vie, aké ďalšie nepriaznivé udalosti sa medzitým vyskytnú. Podľa vedcov, klimatické zmeny pravdepodobne Ian nespôsobili, ale zintenzívnili ho. Ale ak nezavedieme zásadnejšie nástroje nápravy, mali by sme sa radšej pripraviť na oveľa horšie veci, pretože keď príroda prehovorí, my by sme ju mali počúvať.

Prudkosť búrok je čoraz intenzívnejšia, požiare sú čoraz častejšie a silnejšie, suchá ničia rieky a jazerá. Čím viac zasahujeme do prírody a narúšame ju bezohľadným vykorisťovaním, tým viac spúšťame agresívne a extrémne javy.

V múdrosti kabaly je „príroda“ synonymom „Boha“. To neznamená, že by sme sa mali klaňať vetru alebo slnku, ako to robili pohania, ale musíme pochopiť, že tu máme do činenia s nadradenými silami, oveľa silnejšími, než by sme kedy mohli byť my. Preto by sme sa mali riadiť ich usmerneniami, a nie sa ich snažiť ovládnuť, akoby sme im boli nadradení my.

Ich usmernenie je jednoduché: „Zostaňte v rovnováhe!“ Príroda nám hovorí, že si nemôžeme brať viac, ako potrebujeme, pretože vytvárame deficity, ktoré nám príroda vracia späť aj s odplatou. Čím

viac si berieme nad rámec svojich potrieb, tým intenzívnejšia je pomsta prírody. Preto sú aj prírodné katastrofy čoraz intenzívnejšie.

Nemali by sme si odopierať nič, čo potrebujeme. Zvykli sme si však, že obvykle nedostávame to, čo potrebujeme, ale práve to, čo chceme, a medzi tým, čo potrebujeme, a tým, čo chceme, je veľký rozdiel…

Verím, že Amerika ako krajina a americký ľud sú dostatočne odolní na to, aby prekonali nepriazeň osudu a uskutočnili potrebné zmeny. Florida sa zotaví z následkov Ianu, ale to, čo sa stane po odstránení fyzických škôd, závisí na celej krajine.

Amerika, svetový šampión v konzumnom spôsobe života, by mala zmeniť smer a viesť svet k novej paradigme: vyváženejšej a udržateľnejšej. V 21. storočí by sa pozornosť mala presunúť od zlepšovania materiálneho života k zlepšovaniu sociálneho života. Naše materiálne potreby boli uspokojené, teraz je čas uspokojiť naše emocionálne potreby, a tie budú uspokojené, keď vytvoríme spoločnosť, v ktorej jej ľudia žijú radi.

Jediný spôsob, ako vytvoriť príjemnú spoločnosť, je podporovať dobré vzťahy medzi ľuďmi. Preto ak sa Amerika dokáže zamerať na nápravu rastúceho odcudzenia medzi ľuďmi, poskytne ľuďom pocit spokojnosti. To zase na oplátku zníži zameranie ľudí na materializmus, čo bez námahy obmedzí nadmernú spotrebu. Ľudia sa nebudú cítiť nespokojní, pretože ich spokojnosť bude prameniť skôr zo sociálnych väzieb než z hmotných statkov.

Množstvo sociálnych väzieb, ktoré si ľudia môžu vytvoriť, nemá hranice; je to najvyšší udržateľný zdroj. Ak ho využijeme, nájdeme v sociálnych väzbách hojnosť sily a radosti. Potom namiesto toho, aby sme prírodu využívali v snahe uspokojiť svoje nenásytné túžby, budeme si prirodzene brať len to, čo potrebujeme, a svoju pozitívnu energiu budeme smerovať k sebe navzájom.

Čo znamená žiť v prítomnom okamihu

16.06.2024

Žiť tu a teraz Vedomý život v prítomnosti – ako ho dosiahnuť Jeden z mojich študentov sa ma nedávno opýtal, čo to znamená žiť v prítomnom okamihu, a to na základe alegórie dialógu medzi motýľom a trvalkou. Jednodenný motýľ pristál na trvalke a začal obdivovať všetko, čo videl: „Slnko je také milé a krásne! Tá rosa je úžasná! A aká je to lúka! A tá obloha! [...]

Čo znamená, že Boh oddelil Svetlo od Tmy?

14.06.2024

„Na počiatku stvoril Boh nebo a zem. A Boh rozdelil svetlo od tmy.“ To znamená, že keď sa v našom svete objavilo svetlo, bolo jasné, že celý vesmír sa skladá z dvoch protikladných stavov: svetla a tmy, dňa a noci. Svetlo a tma sa v nás odhaľujú vo vzťahu s naším spojením s Bohom, ktorého v múdrosti kabaly zvyčajne pomenúvame ako „Stvoriteľa“. On predstavuje [...]

Ak nás Boh naozaj miluje, prečo necháva ľudí trpieť, obzvlášť tých nevinných?

12.06.2024

Pani Oľga mi napísala takúto otázku na moju facebookovú stránku: „Vážený pán doktor Laitman, počúvam Vás už dlhú dobu a zvyčajne s Vami súhlasím, ale je tu jedna vec, s ktorou súhlasiť nemôžem, a to, keď hovoríte, že Stvoriteľ je dobrý. Nie je to pravda. On nie je dobrý. Pozrite sa okolo seba! Aj keby som si opakovala „Stvoriteľ je dobrý, Stvoriteľ je dobrý“ [...]

vojna na Ukrajine, Rusko

BBC: Ruská armáda má kavalériu 21. storočia. Z motoriek

16.06.2024 08:55

Ruská armáda na ukrajinskom bojisku čoraz častejšie používa ľahkú techniku - motocykle a terénne vozidlá rôznej konštrukcie.

Izrael, Palestína, Pásmo Gazy

Izrael pozastaví každý deň boje na 11 hodín. Majú to byť 'taktické' prestávky na uľahčenie humanitárnej pomoci

16.06.2024 08:11

Izraelská armáda v časti južného Pásma Gazy každý deň na 11 hodín pozastaví vojenské operácie, aby uľahčila dodávky humanitárnej pomoci.

Čína, Si Ťin-pching v Elyzejskom paláci

USA sa nás snažia vyprovokovať k útoku na Taiwan, povedal podľa FT čínsky prezident von der Leyenovej

16.06.2024 07:35

Washington sa snaží Čínu vyprovokovať dodávkami zbraní na Taiwan aj inými krokmi, sú presvedčení viacerí v Číne.

Taliansko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Rishi Sunak, Volodymyr Zelenskyj

ONLINE: Zelenskyj je odhodlaný vzdorovať roky, podľa New York Times to povedal európskemu kolegovi

16.06.2024 07:00, aktualizované: 08:32

Ak nepostúpime teraz, tak to skúsime o rok, aj ďalší a ďalší. Podľa The New York Times to povedal Zelenskyj súkromne európskemu politikovi.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 395
Celková čítanosť: 732768x
Priemerná čítanosť článkov: 1855x

Autor blogu

Kategórie