Založ si blog

Purim

Purim je skutočne významným sviatkom, pretože predstavuje oslobodenie ľudstva od strašného dedičstva, ktoré sme dostali od Stvoriteľa.

Stvoriteľ povedal: „Stvoril som zlý sklon a dal som Tóru pre jeho nápravu.“V tejto súvislosti sviatok Purim symbolizuje nápravu nášho egoizmu pomocou Tóry, nášho zlého sklonu, ktorý nás vzájomne odcudzuje, odstrkuje, núti nás nenávidieť a necítiť jeden druhého.

Tento sviatok predstavuje konečnú nápravu zla na planéte – nielen židovského národa, ale celého ľudstva. Nie nadarmo sa Židom hovorí tvrdohlaví, lebo je to najsebeckejší národ. A preto akonáhle sa on napraví, všetky ostatné národy sveta ho budú s ľahkosťou nasledovať a napraví sa rovnakým spôsobom bez sebamenšieho úsilia!

To je presne dôvod, prečo nás ostatné národy nenávidia, pretože ich náprava závisí výlučne od našej nápravy. A Purim predstavuje túto nápravu. Spočíva v tom, že Židia zrazu začnú vnútorne aj zvonka pociťovať obrovský tlak okolia. Nie sú schopní spolu vychádzať.

Vidíme, že to je typické aj pre Židov na celom svete: vzďaľujú sa jeden od druhého, snažia sa schovať medzi iné národy a nechcú sa k sebe priblížiť. Majú mnoho strán, náboženských aj svetských prúdov a ďalších rozdielov.
Ako je uvedené vo „Zvitku Ester“ („Megillat Ester“), ktorý rozpráva o pôvode sviatku Purim: „Židia sú národ, ktorý sa usadil v 127 krajinách sveta. Tieto udalosti sa odohrali v šiestom storočí pred Kr. v starovekom Babylone počas babylonského vyhnanstva, nazývaného tiež „Madajské vyhnanstvo“. Začalo sa prenasledovanie Židov.

Lídrom a inšpiratorom týchto perzekúcií bol najbližší pomocník kráľa Achašveroša, Haman, ktorý sa rozhodol vyhladiť všetkých Židov. Všetko už bolo pripravené na ich zničenie, ale Židia dokázali jeho plány zvrátiť pre svoje dobro a namiesto toho, aby boli vyhladovaní, sami zničili svojich nenávistníkov vo všetkých 127 krajinách. Prečo?
Vtedy Haman prišiel ku kráľovi a povedal: „Medzi všetkými národmi nášho kráľovstva je roztrúsený národ a my ho môžeme ľahko zničiť, pretože Židia nielenže spolu nie sú spojení, ale dokonca sa postavili proti sebe.“

To bol impulz pre duchovného vodcu židovského národa Mordechaja, aby začal vyzývať Židov na zjednotenie. Vypočuli jeho volanie a vďaka tomu sa vzájomne zjednotili.

Len čo sa začali navzájom zbližovať, prejavila sa v nich ohromná sila! Začali cítiť vyššie predurčenie národa, získali sebavedomie, vieru, silu, cieľ a dokázali zničiť svojich nenávistníkov. Koniec koncov dospeli do stavu: buď my ich, alebo oni nás. Zároveň sa dokázali zbaviť všetkých problémov, spoločne vyjsť z babského vyhnanstva, vrátiť sa do Zeme Izrael a postaviť Druhý chrám.

Dnes zažívame zvláštne historické obdobie, keď na nás pôsobia obrovské rozdeľujúce sily a snažia sa nás ešte viac rozdeliť.

Vonkajšie sily ako ISIS, Hizballáh a rôzne európske organizácie ovplyvňujú Izrael zo všetkých strán, aby nás pohltili.

Okrem toho vnútorné sily v krajine navyše priživujú nenávisť, odmietanie a zvyšujú roztrieštenosť národa. Do toho sú zapojené tak svetské, ako aj ku podivu aj náboženské sily.

Všeobecne sme došli do momentu, keď všetky sily národa smerujú k jeho rozkolu. Líder Hizballáhu Nasralláh samozrejme tvrdí, že v tomto stave môžeme byť veľmi ľahko zničení. Má úplnú pravdu. Haman povedal to isté pred dveapoltisíc rokmi počas Purim.

Naša spása spočíva len v zjednotení. A ak dnes niekto presadzuje rozdeľovanie národa, stavia svetské a náboženské hnutia proti sebe, potom je to len na škodu národa, proti tomu, k čomu nás vyzýva Tóra.
A Tóra nás vyzýva, aby sme sa pozdvihli nad všetky svoje rozpory a povýšili svoju lásku nad to, čo nás rozdeľuje, ako je povedané: „Láska prikryje všetky hriechy, všetky rozdelenia.“ Poďme urobiť to, k čomu nás Tóra vyzýva, a dojdime k dokonalému naplneniu našich dejín, ktoré sú opísané vo sviatok Purim. Keď sa zjednotíme a zničíme všetky sily, ktoré ohrozujú a stavajú sa proti nášmu zjednoteniu, potom sa okolo nás zhromaždia všetky národy sveta v jeden jediný celok.

Dúfam, že tento sviatok bude tiež symbolizovať naše zjednotenie, náš vzájomný záväzok, ktorý musíme nájsť. Tak sa oslobodíme od vzájomného oddelenia a zbavíme sa antisemitskej nenávisti celého sveta voči nám. Všetky národy sveta začnú chápať, že nám vďačia za záchranu pred obrovskou celosvetovou krízou.

Presvedčia sa, že svojou jednotou prinášame svetu vyslobodenie od pôvodného zla, ktoré v nás Stvoriteľ zámerne stvoril preto, aby sme ho mohli napraviť a povzniesť sa na Jeho úroveň, k Jeho odhaleniu.

A potom sa národy sveta zhromaždia, zdvihnú národ Izrael na ramená, prinesú ho do jeruzalemských hôr a pomôžu postaviť Tretí chrám, ako je povedané v žalmoch Dávidových: „Môj dom sa bude nazývať domom modlitby pre všetky národy Zeme.“

Pevne dúfame, že sa tak o tomto sviatku stane, a vyzývame všetkých k zblíženiu, k láske, k priateľstvu, k vzájomnému porozumeniu! Od toho závisí oslobodenie sveta od všetkých jeho problémov! Konvergencia medzi nami tiež povedie k tomu, aby sme sa povzniesli na ďalšiu duchovnú úroveň sveta, k vchodu do ďalšej dimenzie.

Urobme to pre seba, pre naše deti, pre celý svet a pre dobro Stvoriteľa!

Veľa šťastia nám všetkým! Radostné sviatky!

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 374
Celková čítanosť: 704210x
Priemerná čítanosť článkov: 1883x

Autor blogu

Kategórie