Založ si blog

NATO a globálna bezpečnosť

Začína sa nový rok a záruku globálnej bezpečnosti zatiaľ na horizonte nevidíme. Pritom dnešný svet čelí takým hrozbám ako je kyberbezpečnosť, vojny, migrácie, nárast nukleárnych a vojenských síl.

Okázalé oslavy 70. výročia NATO, ktoré prebehli v minulom roku, mali demonštrovať jednotu takmer 30 členských štátov a zároveň ich schopnosť poradiť si s najviac naliehavými problémami globálnej bezpečnosti.

Akékoľvek krízy a hrozby týkajúce sa planéty, na ktorej žijeme, sa nás nakoniec dotknú, či už tým alebo iným spôsobom. A preto nemôžeme jednoducho ignorovať to, čo je pred nami. Avšak nemôžeme očakávať zmysluplné zmeny od medzinárodnej organizácie, ktorá preukazuje neschopnosť a nedostatočnú účasť pri hľadaní komplexného riešenia.

Správne riešenie dosiahnutia mieru a stability sa nenachádza v žiadnej organizácii. Nachádza sa v ľuďoch, to znamená v premene nášho prirodzeného správania – namiesto sústredenia sa na vlastný prospech pracovať pre spoločný prospech nás všetkých, namiesto hľadania úžitku len pre seba hľadať úžitok pre ostatných, namiesto na seba zameraného vnímania sa konštruktívne spájať s ostatnými. Práve týmto spôsobom môžeme vidieť našu spoločnú budúcnosť ako harmonickú a bezpečnú.

Súčasný medzinárodný priestor pripomína skôr bojisko ako miesto, kde je miesto pre všetkých. Nervóznu atmosféru na poslednom summite NATO sprevádzali stretnutia osobností a reakcie svetových lídrov pripomínali skôr malé deti, ktoré sa hrajú akčné hry a prepadávajú záchvatom zúrivosti. Avšak od detí hrajúcich sa na ihrisku nemôžeme očakávať vyriešenie globálnych hrozieb. K problému potrebujeme pristúpiť s väčšou vážnosťou a dôkladnejšie.

V záverečnom prejave summitu sa krajiny zastúpené v aliancii vrátane USA, Kanady, Francúzka a Veľkej Británie zaviazali, že podniknú „silnejšie kroky“ v boji proti terorizmu v celosvetovom meradle a zhodli sa na tom, čo nazývajú „výzvami“, ktoré predstavujú Čína a Rusko. Ale keď prišlo na otázku financií, diskusia o tom, kto drží operácie NATO nad vodou, trvala dlho a zostala bez výsledku. Podľa oficiálnych údajov je ročný rozpočet 1,84 miliárd amerických dolárov. Viac ako 22% z celkovej čiastky hradí USA ako hlavný prispievateľ. Len 7 z 29 členov plní svoje finančné záväzky – to je dôvod pre ostrý a nevyriešený nesúhlas medzi americkou vládou a ďalšími spojencami. Vzhľadom k uvedeným problémom ohľadne financovania bolo stretnutie neefektívne na praktické závery.

Na obranu v celosvetovom meradle môžeme utrácať miliardy. To však bude zbytočné, pokiaľ nevyriešime náš skutočný problém, a tým je náš na seba zameraný egoistický prístup k ostatným ľuďom a ku všetkému okolo nás.

Ľudstvo sa vyvinulo v celosvetovú vzájomne závislú a prepojenú ľudskú sieť. Nová realita stále viac spletitého globálneho systému sa stretáva s našim minulým a súčasným egoizmom a to spôsobuje zvyšujúce sa napätie a konflikty, ktoré budú stále viac komplexné. Dnešná mnohostranná kríza ukazuje, že k riešeniu našich mnohých problémov potrebujeme celkový prístup, ktorý zahŕňa všetko. V prepojenom svete neexistujú žiadne lokálne problémy. Potreba priaznivého riešenia pre ľudstvo volá po dôslednom jednaní medzi zástupcami všetkých krajín ako rovní s rovnými. Stále viac vidíme, že nie je možné, aby akákoľvek krajina sama prekonala krízu, a že namiesto presadzovania osobných alebo miestnych záujmov by mal byť každý problém považovaný za globálny problém.

Pokiaľ pristúpime ku globálnemu problému v duchu spojenia medzi nami, nájdeme správny spôsob, ako tomuto množstvu problémov čeliť. Pred nami je najdôležitejšia voľba, ktorej kedy ľudstvo čelilo: prispôsobíme sa podmienkam, do ktorých nás evolúcia postavila – zvyšovaním nášho uvedomenia a porozumenia – alebo budeme prinútení prispôsobiť sa pomocou úderov a utrpenia? Ľudstvo nepotrebuje znovu objavovať už dávno objavené, aby dospelo k mieru a harmónii. Môžeme si vziať príklad z prírody, ktorá funguje podľa nemenných zákonov. Všetky problémy a rozdiely sa medzi nami objavujú preto, aby sme hľadali súvislosti a rovnováhu medzi nimi pomocou nášho bodu spojenia nad nimi – tým je zámer priniesť úžitok celému ľudstvu a prírode, v ktorej žijeme.

Globálne výzvy a hrozby sú príležitosti k zmene nášho sebeckého postoja, ktorý nás vedie do slepej uličky. Potrebujeme si uvedomiť, že jediný spôsob, ako nájsť východisko, je prepojiť sa nad našimi rozdielmi v jeden organizmus. Rovnako ako ľudské telo obsahuje rôznorodé bunky a orgány vykonávajúce rôzne navzájom sa doplňujúce funkcie k udržaniu zdravia a funkčnosti. Naše spoločné telo ľudstva potrebuje taktiež vyvinúť v prvom rade postoj prospešný celému systému, ktorého časti sme aj my. V minulosti sme sa vyvíjali pomocou sebeckého súťaženia. Teraz sme však vstúpili do obdobia vývoja, v ktorom nám príroda stále viac ukazuje, že sa o nás stará ako o jediný organizmus. Ďalej sa už nemôžeme tešiť zo svojich životov, pokiaľ bojujeme jeden s druhým, každý na účet toho druhého. To vedie k väčším problémom a nakoniec i k väčšiemu utrpeniu. Na druhej strane, spôsob, ako môžeme postúpiť k väčšiemu šťastiu, dôvere a harmónii, je cez pozitívne prepojenie medzi sebou navzájom.

Základným princípom harmonického spôsobu života v našej dobe je pristupovať k ľudstvu ako k jedinému organizmu. Dôvod, prečo nám naša vrodená sebecká povaha nedovoľuje vidieť vzájomnú na sebe závislú a prepojenú realitu je, aby sme dobrovoľne použili sami seba k pozitívnemu prepojovaniu nad všetkými našimi sebeckými rozdielmi a tým vytvorili pokojný svet naplnený radosťou.

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 374
Celková čítanosť: 704251x
Priemerná čítanosť článkov: 1883x

Autor blogu

Kategórie