Založ si blog

Nová definícia pokroku

Dňa 18. 12. 2021 NASA spustila svoj dlho očakávaný vesmírny teleskop novej generácie, Vesmírny teleskop Jamesa Webba. Teleskop, ktorý sa pripravoval celé desaťročia, je najkomplexnejším vesmírnym vedeckým observatóriom, aké bolo kedy postavené. Podľa NASA „Webb nazrie viac ako 13,5 miliardy rokov dozadu do vesmírnej histórie, do obdobia, keď sa vyvíjali prvé svietiace objekty. Je to prvé observatórium schopné skúmať najstaršie galaxie… Webb bude tiež skúmať atmosféry planét obiehajúcich okolo iných hviezd a pozorovať mesiace, planéty, kométy a iné objekty v našej vlastnej slnečnej sústave.“

Technológia je úžasná vec. Poskytla nám dostatok lacnej energie, spotrebiče, ktoré nám uľahčujú život, a príjemné a bezpečné cestovanie. Technológia nám dala pokročilú medicínu, dlhovekosť, vedomosti, o ktorých sa nám ani nesnívalo, a „oči“, ktoré vidia až na okraj vesmíru.

Áno, ale už stáročia upíname svoje nádeje k technológii, aby nám dala aj niečo, čo nemá v popise nám dať: šťastie. Mysleli sme si, že uľahčenie a predĺženie života nás urobí šťastnejšími, ale mýlili sme sa. Preto sme od čias, keď sme získavali svetlo a teplo z ohňa, ktorý sme zapaľovali búchaním kameňov o seba, až po dnešok, keď zapíname elektrické zariadenie napájané solárnymi panelmi, nedokázali uspokojiť našu najzakladanejšiu potrebu: cítiť sa šťastní.

Šťastie nepochádza z technológií, ale z dobrých vzťahov s ľuďmi okolo nás. Ak budeme naďalej upínať svoje nádeje k technológiám, aby nás urobili šťastnými, odsudzujeme sa na život v utrpení. Ak sa však zameriame na pestovanie dobrých vzťahov s ľuďmi okolo seba, určite šťastní budeme.

Keď si vytvoríme tento pevný základ v podobe dobrých vzťahov a budeme sa cítiť šťastní a spokojní, technológie môžu byť skvelým doplnkom. V takom prípade budeme aj vedieť, ako používať technológie na zlepšenie a posilnenie našich vzťahov, a nebudeme si klamať, že samotné technológie nás môžu alebo by nás mali urobiť šťastnými.

V súčasnosti, keď myslíme na pokrok, myslíme na technologický pokrok. Skutočný pokrok však nespočíva v prechode z energie ohňa na solárnu energiu, ale v budovaní lepších spojení, ktoré medzi nami vytvárajú teplo a vrelosť. Musíme nanovo definovať „pokrok“, aby odrážal skôr zlepšenie našich vzťahov, než našu schopnosť vyrábať viac energie prostredníctvom jadrového štiepenia alebo produkcie fosílnych palív.

Keď sa naše srdcia rozžiaria prostredníctvom ľudí okolo nás, budeme vedieť, aký druh energie máme používať, koľko jej skutočne potrebujeme a ako najlepšie využívať technológie pre naše dobro a dobro všetkých ostatných.

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Robert Fico na nočnej zmene

Fico absolvoval nočnú zmenu: Klobúk dole pred všetkými zamestnancami

01.05.2024 08:24

Predseda vlády Robert Fico oslávil 1. máj prácou a absolvoval nočnú zmenu z utorka na stredu s pracovníkmi závodu ZKW Slovakia.

Reuss, Reuß, ríšski občania

Poslancov chceli zajať a vládu zastreliť. V Nemecku sa začal proces s "ríšskymi občanmi"

01.05.2024 08:00

Na lavicu obžalovaných sa posadilo prvých deväť sprisahancov z 27-člennej skupiny okolo princa Reußa, ktorí za prípravu prevratu čelia obvineniu z vlastizrady a terorizmu.

vojna na Ukrajine, Moskva

ONLINE: Rusi podľa ISW spomalili, chystajú sa na útok na Časiv Jar?

01.05.2024 07:55

Časiv Jar je operačne významným miestom, ktoré môže slúžiť ako štartovacia rampa pre ďalší postup ruskej armády.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 375
Celková čítanosť: 706265x
Priemerná čítanosť článkov: 1883x

Autor blogu

Kategórie