Založ si blog

Vojna na Ukrajine

Som hlboko znepokojený vojnou medzi Ruskom a Ukrajinou.  V oboch krajinách mám veľa študentov a priateľov a mám o nich veľké starosti. Mnohí z mojich študentov v Izraeli tiež s veľkým znepokojením sledujú, čo sa deje. Majú veľké obavy o svojich príbuzných, ktorí žijú na Ukrajine a v Rusku.

Moji študenti sú pre mňa ako moje deti. Cítim, ako ich a celý svet ovplyvňuje vyhrotená situácia medzi Ruskom a Ukrajinou, a to ma znepokojuje. A ja len dúfam, že boje, ktoré sa začali, nevyústia do rozsiahlej a veľmi krvavej vojny.

Rusi a Ukrajinci žijú vedľa seba už dlho, majú veľa spoločného a veľa toho spolu prežili. A bolí ma, keď vidím, že medzi týmito dvoma národmi vzplanula nezmieriteľná nenávisť. Vojna, ktorá sa začala medzi Ruskom a Ukrajinou, je viac ako len okupácia územia. Je to vojna o moc a zachovanie vlastnej dôstojnosti.

To všetko je dôsledkom egoizmu, ktorý existuje v každom národe a v súčasnosti sa rozrástol natoľko, že si vyžaduje uspokojenie aj za cenu krviprelievania. Ak teda v týchto národoch prevládne túžba zvíťaziť za každú cenu a presadiť svoju moc, uvidíme, že sa táto vojna stane začiatkom mnohých väčších či menších konfliktov medzi rôznymi národmi.

Koniec koncov, ak sa krajiny, ktoré sú si blízke, nedokážu medzi sebou dohodnúť a začnú vojnu, potom krajiny, ktoré sú už roky v konflikte, začnú viesť vojnu bez akéhokoľvek vonkajšieho dôvodu.

Keby to bolo možné, venoval by som všetku svoju energiu tomu, aby sme dokázali predísť konfliktom a dosiahnuť dohodu. Dnes sa už však Pandorina skrinka otvorila a keď sa obrovský kameň valí z hory, nedá sa už veľa urobiť.  Môžeme len vyzvať strany, aby zastavili paľbu, prejavili zdržanlivosť a rozvážnosť. „Zakopte vojnovú sekeru a vyfajčite fajku mieru“.

Jediným skutočným riešením tejto situácie je – povzniesť sa nad svoj egoizmus, ktorý nás vedie k vyvolávaniu vojen. A modliť sa spolu s celým svetom, aby krajiny dokázali prekonať svoje rozdiely a dosiahnuť skutočnú a úprimnú dohodu. Lebo len v spojení sŕdc sa prejavuje veľká dobrá sila, Vyššia sila, a láskou zakrýva všetky krivdy.

V článku „Láska k blížnemu“ môj učiteľ Rabaš napísal: „Keď sa pozerám na spoločnosť ako celok, vidím utrpenie jednotlivca, choroby a bolesti spôsobené spoločnosťou, teda vojny medzi národmi. Ale okrem modlitby nemám čo dať.“

Všetci spoločne sa tiež musíme modliť k Vyššej moci, aby sme pochopili, že vojnou nič nedosiahneme. Aby nám dala silu povzniesť sa nad nenávisť a vzájomne sa zblížiť, aby sme sa cítili ako jedna rodina. Odhaliť, že všetci sme v skutočnosti jedna duša.

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva

Prezidentka sa chystá na sklonku svojho mandátu navštíviť Ukrajinu

05.05.2024 14:00

Naznačila, že návšteva by mala obsahovať stretnutia s ukrajinským prezidentom, predsedom vlády a parlamentu.

USA, Ukrajina, tanky, Abrams, vojna

Tisíce vojakov zabíja rakovina. Môžu za to zbrane s ochudobneným uránom?

05.05.2024 14:00

Ochudobnený urán, ktorý je zložkou protitankových striel, u vojakov údajne spôsobuje nádorové ochorenia. Sporná munícia sa pritom stále využíva - aj vo vojne na Ukrajine.

al-Džazíra

Netanjahuova vláda schválila ukončenie činnosti televízie Al-Džazíra v Izraeli

05.05.2024 12:54, aktualizované: 13:18

Zatiaľ nie je jasné, kedy zákaz nadobudne platnosť a či je trvalý alebo dočasný.

Štefan Harabin

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade. Danko áno

05.05.2024 12:42, aktualizované: 13:10

Migaľ podotkol, že ak by SNS trvala na tomto kandidátovi, v Hlase si k tomu budú musieť sadnúť.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 377
Celková čítanosť: 708692x
Priemerná čítanosť článkov: 1880x

Autor blogu

Kategórie