Založ si blog

Prečo na svete potrebujeme toľko ľudí

Na začiatku 20. storočia žili na svete približne dve miliardy ľudí. Dnes je to približne osem miliárd. Z týchto ôsmich miliárd je väčšina chudobná a viac ako miliarda ľudí trpí hladom až na hranici smrti hladom. Zabezpečiť toľkým ľuďom slušnú životnú úroveň sa zdá byť pre Zem príliš náročnou úlohou. Okrem toho každým dňom pribúdajú stroje, roboty a automatické prevádzky, ktoré nahrádzajú ľudské pracovné miesta. Ľudstvo produkuje dosť na to, aby uživilo všetkých, takže sa vynára otázka, na čo vlastne potrebujeme toľko ľudí. Nebolo by pre Zem a ľudstvo lepšie, keby nás boli napríklad len štyri miliardy?

Pravda je taká, že by nám nebolo lepšie; bolo by nám oveľa horšie. Exponenciálny nárast ľudskej populácie za posledných približne sto rokov má svoj dôvod.

Keď sa pozeráme na ľudí, vidíme tváre a telá, ľudské bytosti – a nič viac. Pravda je však oveľa komplikovanejšia a zložitejšia. Skúste si predstaviť akékoľvek zviera bez toho, aby ste ho dali do súvislosti s jeho prostredím, a pochopíte, že je to vopred márna záležitosť. Tvar, farba, správanie, veľkosť, dĺžka života a každý ďalší aspekt jeho existencie sa odvíja od prostredia, v ktorom žije. Zvieratá nie sú izolované od svojho prostredia; spoliehajú sa naň, riadia sa jeho zákonmi a zároveň vytvárajú prostredie, ktoré ich živí a ktorého sú súčasťou.

Aj ľudia tvoria systém. Považujeme sa za izolovaných jednotlivcov, ale v skutočnosti sme súčasťou globálnej ľudskej spoločnosti. Ovplyvňujeme ju, ona ovplyvňuje nás a takmer všetko, čo platí pre živočíšnu ríšu, platí aj pre nás.

Medzi zvieratami a ľuďmi sú len dva rozdiely, hoci sú to zásadné rozdiely. Prvým je, že ľudia sú vo svojej podstate zlí a sebeckí, zatiaľ čo zvieratá nie. Druhým je, že naše túžby rastú a sú vždy silnejšie, zatiaľ čo túžby zvierat zostávajú zväčša rovnaké. Zatiaľ čo my chceme tým viac peňazí a moci, čím viac ich máme, zvieratá sa uspokoja s tým, čo majú, keď sa už raz nasýtia.

Čo je však horšie, z generácie na generáciu sme čoraz chamtivejší, panovačnejší a narcistickejší. A naopak, „túžby“ zvierat sa z generácie na generáciu nemenia: dajte im dostatok trávy alebo dostatok zvieracej koristi a budú spokojné.

Dôvod, prečo naše túžby rastú, zatiaľ čo túžby zvierat zostávajú rovnaké, je ten, že zvýšená túžba nás núti urýchľovať svoj vývoj. Ľudia napokon nemajú vnímať len fyzickú existenciu, ale preniknúť cez ňu a vnímať prepojenosť a vzájomnú závislosť medzi nami všetkými, a to nielen intelektuálne, ako to tu vysvetľujem, ale aj svojimi pocitmi a zmyslami, rovnako ako vnímame fyzický svet, ak nie viac.

Naša neustála túžba hľadať, skúmať, objavovať a učiť sa pramení z našej snahy spoznať najhlbšie úrovne reality. Toto poznanie je výhradne výsadou ľudí, pretože len ľudia rozvíjajú tieto hlboké túžby.

Ako naše túžby rastú, musíme sa naučiť nasmerovať ich na odhalenie účelu a štruktúry života. Nové túžby sa najprv objavujú na tej najhrubšej úrovni a my ich následne musíme kultivovať, pozdvihnúť ich na úroveň, na ktorej zlepšujú naše vnímanie reality.

Keďže tieto túžby ľudstva sú tak nesmierne intenzívne, potrebujeme viac ľudí, aby sme sa „podelili o bremeno“. Ako sme práve povedali, hoci sa cítime byť izolovaní, v skutočnosti sme jeden systém. Všetko, o čom si myslíme, že je naše, je v skutočnosti súčasťou ľudského systému a celé ľudstvo to aj zdieľa. Preto ani naše túžby nie sú osobné, hoci ich tak pociťujeme.

Vždy, keď povýšime jednu túžbu z telesnej úrovne na vyššie úrovne vnímania, ovplyvňujeme celé ľudstvo. A kedykoľvek niekto zomrie, bremeno pozdvihnutia našej spoločnej túžby sa pre nás všetkých stáva ťažším.

Preto je život každého človeka vzácny. Určuje tempo napredovania celého ľudstva. Keby sme si uvedomili, ako hlboko sme prepojení a akú škodu si spôsobujeme zlým zaobchádzaním s ostatnými ľuďmi, keby sme to pociťovali tak, ako to naozaj je – že mučíme sami seba, neodvážili by sme sa takto zle správať jeden k druhému alebo nechať jediného človeka bez akejkoľvek pomoci a starostlivosti.

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy

06.05.2024 19:11

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť aj časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 378
Celková čítanosť: 709569x
Priemerná čítanosť článkov: 1877x

Autor blogu

Kategórie