Založ si blog

Nový liek, ktorý sľubuje, že bude cieliť len na rakovinu, ju nezničí

Vedci z Tel-Avivskej univerzity (TAU) oznámili, že vyvinuli nový spôsob, ako dopraviť lieky priamo do rakovinových buniek, namiesto toho, aby boli rozptýlené po celom tele. Podľa časopisu Science Daily „štúdia otvára novú cestu k personalizovanému a presne cielenému boju proti rakovine“. Profesor Dan Peer, vedúci výskumného tímu, uviedol, že ich cieľom bolo „umlčať enzým HO1, ktorý umožňuje nádorom získať odolnosť voči chemoterapii a ukryť sa tak pred imunitným systémom.“ … „Náš nový nanoliek,“ tvrdí, „sa vie presne zamerať na rakovinové bunky, umlčať enzým HO1 a vystaviť nádor chemoterapii bez toho, aby boli poškodené okolité zdravé bunky.“

Som za pokrokovú medicínu, ale medicína nedokáže vyliečiť príčinu rakoviny a bez vyliečenia príčiny je to, akoby sme utesnili jednu netesnosť v potrubí, len aby sme zistili, že sa namiesto nej vytvorila nová.

Rakovina je jedinečná choroba. Vzniká vtedy, keď bunky začnú „konzumovať“ svoje okolie a rastú na jeho úkor. Nakoniec si rakovina privodí vlastnú smrť tým, že zabije telo, ktoré ju živí, no nemôže si pomôcť.

Toto „sebecké“ správanie nádorov je veľmi podobné tomu, ako sa správame jeden k druhému i k životnému prostrediu my. Hoci sme od oboch závislí, pokiaľ ide o naše prežitie, náš postoj k nim je oportunistický a zneužívajúci – ale nemôžeme si pomôcť. V tomto zmysle sú ľudia rakovinou Zeme.

Aj keď neplatí, že čím je človek sebeckejší, tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa u neho vyvinie rakovina, rastúci výskyt rakoviny v ľudskej spoločnosti ako celku je dôsledkom nášho prístupu k Zemi a k sebe navzájom, ktorý je čoraz viac vykorisťovateľský. Tak ako sa i u láskavých a veľkorysých ľudí alebo dokonca u malých detí môže vyvinúť rakovina, účinky zneužívajúceho prístupu ľudstva sa môžu prejaviť aj v tých častiach sveta, ktoré zvlášť vykorisťovateľské nie sú. Je tu vzájomná zodpovednosť: tak ako trpí celý organizmus, keď ochorie jeden orgán, trpí aj celé ľudstvo, keď je chorý jeho celkový postoj, konkrétne – vzájomné zneužívanie.

Rakovina nie je jediným dôsledkom nášho zneužívajúceho prístupu. V podstate sú to aj všetky naše ostatné choroby. Rakovina je však najvýraznejším prípadom „sebeckej“ choroby, pretože spôsob jej fungovania je veľmi podobný tomu, ako sa správame jeden k druhému, k zvieratám a rastlinám, i k Zemi ako celku.

Keďže rakovina je „egoistická“ choroba, jediným liekom na ňu je vyliečiť náš egoizmus. Odstránenie rakoviny si preto vyžaduje vykoreniť egoizmus z našej spoločnosti.

Je jasné, že ide o vzdelávací, a nie medicínsky proces, ale jeho prínos pocítime v každom aspekte nášho života. Výchova k vzájomnosti a ohľaduplnosti prospeje nielen nášmu zdraviu, ale aj našej ekonomike, bezpečnosti našej spoločnosti, úrovni zneužívania drog a kriminality súvisiacej s drogami i našej celkovej životnej úrovni a blahobytu.

Aj keď nevidíme zjavnú súvislosť medzi rakovinou a sebectvom, odstránenie sebectva je jednoznačne užitočným cieľom. Preto by som navrhoval, aby sme to najprv skúsili, a keď uvidíme výsledky, už nebudeme chcieť prestať.

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Macocha, tragédia

Prečo skočila žena s dcérkami v náručí do priepasti Macocha? Dôvody letnej tragédie sú známe

03.05.2024 05:50

Bol to nesmierne smutný prípad, keď vlani vybrala mladá žena z kočíka dieťa, druhé držala za ruku a skočila do priepasti.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 376
Celková čítanosť: 707424x
Priemerná čítanosť článkov: 1881x

Autor blogu

Kategórie