Založ si blog

Prísnejšie zákony nepomôžu – masové streľby ako veľký problém dneška

Nedávny príval masových strelieb zdôraznil potrebu menej tolerantných zákonov o zbraniach a tým súvisiacich ďalších reštriktívnych opatrení. Hoci je zrejmé, že psychicky labilným ľuďom by nemalo byť dovolené nosiť alebo vlastniť zbrane, je tiež zrejmé, že samotné obmedzenia týkajúce sa zbraní nezmiernia násilie, ktoré sa pomocou nich pácha. Celá spoločnosť sa stala násilnou a agresívnou a citlivosť ľudí na násilie sa znižuje. Dnes ľudia takmer očakávajú, že dôjde k masovej streľbe. Preto si jej zastavenie vyžaduje viac než len nové zákony o zbraniach; vyžaduje to nájsť jej koreň a vytrhnúť ho.

Ešte pred niekoľkými desaťročiami sa ľudia necítili jeden od druhého tak vzdialení. Odcudzenie v spoločnosti ale narástlo na takú úroveň, že dnešná bežná miera antagonizmu voči spoločnosti by bola na prelome storočí diagnostikovaná ako narcizmus. Čo je však horšie, úroveň rozdelenia a nepriateľstva v spoločnosti sa neustále zvyšuje, a to čoraz rýchlejšie.

Ego ako také nie je vo svojej podstate zlé. Celý náš vývoj sa zakladal na našom egu. Ako sa vyvíjalo, rozvíjalo ľudskú spoločnosť, technológie, umenie a kultúru, i medicínu. Keby nebolo nášho ega, nemali by sme civilizáciu.

Keďže však ego je základom nášho konania, či už si to uvedomujeme, alebo nie, vždy medzi nami dochádza k agresii a násiliu. Niekedy je zjavná, inokedy skrytá, ale vždy je tu. Preto pri všetkej našej snahe nedokážeme vytvoriť spravodlivú spoločnosť.

Ľudská prirodzenosť si vyžaduje nadradenosť, nadvládu, výnimočnosť. V dôsledku toho, kým nezmeníme ľudskú prirodzenosť, bude v našej spoločnosti vždy všadeprítomný útlak a zneužívanie, a to v každej mysliteľnej i nemysliteľnej podobe. Túto snahu o nadradenosť skrývame za „neškodné“

pojmy ako „súťaž“ a „motivácia“, ale pod nimi sa skrýva ten istý zlý sklon, ktorý nás tlačí k tomu, aby sme sa vyšplhali na vrchol pokiaľ možno tak, že všetkým ostatným šliapeme na hlavu.

Preto, aby sme dokázali obmedziť násilie, vrátane masovej streľby, musíme „zreformovať“ seba – svoju ľudskú prirodzenosť. Inými slovami, musíme sa rozhodnúť: ak chceme, aby bol náš život bezpečnejší a pokojnejší, musíme zmeniť sami seba.

Ešte dôležitejšie je, že naliehavosť zmeny musí preniknúť do veľkej časti spoločnosti, pretože človek nemôže zmeniť svoj postoj k spoločnosti bez spoločnosti, ktorá ho podporuje a usiluje sa o rovnaký cieľ. Preto keď sa rozhodneme pre zmenu, musíme vytvoriť celospoločenské vzdelávacie programy, ktoré nebudú zamerané len na obmedzovanie násilia, ale na zvyšovanie empatie voči iným, na podporu solidarity a vzájomnej zodpovednosti.

Aby sa nám podarilo úspešne prejsť od spoločnosti plnej odcudzenia a násilia k spoločnosti súdržnej a plnej starostlivosti, je dôležité nesústrediť sa na negatíva, ale posilniť pozitíva. Pretože ego sa neustále vyvíja, ak sa sústredíme len na negatíva, núti nás to ku snahe ich potláčať, a to až kým sa nevysilíme a oni potom neprepuknú ešte prudšie ako predtým. Okrem toho taktiež premrháme čas na márne úsilie vybudovať alternatívu k násilnému egoizmu, takže nebudeme mať ani alternatívu, ktorú by sme si mohli namiesto väčšieho násilia vybrať.

Ak chceme vytvoriť pozitívnu alternatívu k egoizmu a násiliu, musíme v spoločnosti rozvíjať pozitívne hodnoty, aby sme na nich mohli založiť vzťahy v našich spoločenstvách. Čím viac energie vložíme do pestovania pozitívnych vzťahov medzi ľuďmi, tým priaznivejšia bude atmosféra v komunite. To následne zníži celkovú úroveň násilia a agresie.

Aby bola akákoľvek transformácia úspešná, naším pravidlom by malo byť posilňovanie pozitívneho, a nie obmedzovanie negatívneho. Ak budeme v súvislosti s násilím v komunite pracovať týmto spôsobom, budeme úspešní. Ak sa uspokojíme s prísnejšou kontrolou zbraní, veci pôjdu naďalej dolu vodou.

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 374
Celková čítanosť: 704762x
Priemerná čítanosť článkov: 1884x

Autor blogu

Kategórie