Založ si blog

Maska internetovej neutrality odhalená

Po rokoch vyhýbania sa tejto citlivej otázke, Najvyšší súd USA tento mesiac konečne súhlasil s tým, že „rozhodne, či platformy sociálnych médií môžu byť žalované napriek zákonu chrániacemu tieto spoločnosti pred právnou zodpovednosťou za to, čo používatelia zverejňujú na ich stránkach,“ píše The New York Times. „Prípad, ktorý podala rodina ženy zabitej pri teroristickom útoku, argumentuje tým, že algoritmus YouTube odporúčal videá podnecujúce k násiliu. … Článok 230 Zákona o komunikačnej slušnosti, zákona z roku 1996, ktorého cieľom je rozvíjať … internet. …Zákon hovorí, že online spoločnosti nie sú zodpovedné za šírenie obsahu, ktorý dodali iné osoby. Článok 230 zároveň umožnil vznik obrovských sociálnych sietí, ako sú Facebook a Twitter, tým, že zabezpečil, aby tieto stránky nepreberali novú právnu zodpovednosť s každým novým tweetom, aktualizáciou statusu a komentárom.“

Iba ak si na najhlbšej úrovni svojho bytia uvedomíme, že keď zraňujeme iných, ubližujeme aj sebe, prestaneme sa navzájom vykorisťovať, utláčať, šikanovať a inak si ubližovať.

Zdá sa však, že oslobodenie od zodpovednosti bolo zneužité. „Rastúca skupina zákonodarcov, akademikov a aktivistov sa stala skeptickou voči paragrafu 230,“ pokračuje článok, „a tvrdí, že chránil obrovské technologické spoločnosti pred stíhaním za dezinformácie, diskrimináciu a násilný obsah, ktorý prúdi cez ich platformy.“ Podľa žalobcov však „platformy strácajú ochranu, keď ich algoritmy odporúčajú obsah, cielia reklamy alebo zavádzajú nové spojenia pre svojich používateľov“.

Môže to znieť ako právny boj o moc a kontrolu, ale oddiel 230 môže stáť životy. „V jednom prípade,“ pokračuje článok v novinách, „rodina Američana zabitého pri teroristickom útoku zažalovala Facebook a tvrdila, že jeho algoritmus posilnil dosah obsahu vytvoreného Hamasom.“ Žaloba bola zamietnutá, ale jeden zo sudcov povedal, že „algoritmické návrhy Facebooku by nemali byť chránené článkom 230“.

Sloboda internetu je problém. Ľudská prirodzenosť nás tlačí k tomu, aby sme pre svoje dobro využívali všetko, čo sa dá, a tak môžu technologickí giganti využívať platformu propagovaním obsahu, ktorý zvýši ich príjmy a žiadna morálka ich nezastaví. Výsledkom bolo, že propagovali videá s odrezávaním hláv ISIS a iné hrozné teroristické činy ľuďom, ktorých identifikovali ako potenciálnych sympatizantov. V žalobe sa tvrdí, že propagácia takéhoto obsahu nielenže zvyšuje tržby technologických gigantov, ale zároveň povzbudzuje potenciálnych teroristov k činom.

Určite je potrebné obmedziť šírenie násilných videí alebo obsahu, ktorý podnecuje k násiliu. Jedným z argumentov proti sociálnym médiám je aj to, že ak sa zameriavajú na konkrétny obsah pre konkrétnych ľudí, už nie sú nezúčastnenými „bilbordistami“, ako tvrdia, ale aktívnymi aktérmi pri formovaní myslenia tých, ktorí používajú ich platformy.

Na jednej strane nie je možné vrátiť sa do čias, keď žiadne cielenie obsahu neexistovalo. Na druhej strane, kto bude rozhodovať o tom, do akej miery sa má cieliť a podľa akých kritérií? Koniec koncov, všetci podliehame rovnakým slabostiam, ktoré lákajú gigantov sociálnych médií k zneužívaniu ich platforiem. Ako teda môžeme zaručiť, že ten, kto je zodpovedný za kontrolu obsahu, sa nestane obeťou rovnakých chýb ako majitelia platforiem sociálnych médií?

Jediné riešenie, ktoré vidím, je začať komplexný, dôkladný a dlhodobý vzdelávací proces, vďaka ktorému si uvedomíme našu vzájomnú prepojenosť. Len ak si na najhlbšej úrovni svojho bytia uvedomíme, že keď zraňujeme iných, ubližujeme aj sebe, prestaneme sa navzájom vykorisťovať, utláčať, šikanovať a inak si ubližovať.

Momentálne sme príliš vzdialení od pochopenia, že takýto proces potrebujeme. Vytrvalo a neodbytne sa tlačíme do tunela, ktorý sa skončí jadrovou svetovou vojnou. Ak včas spustíme tento vzdelávací proces, zvrátime trend, v ktorom sa nachádzame. Ak to neurobíme, budeme si navzájom spôsobovať utrpenie až kým si neuvedomíme, že sme na sebe závislí.

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Hlinkova garda, Hlinkova mládež

Na jarmoku predával drevené srdcia s heslami Hlinkovej gardy. Muža obžalovali z extrémizmu

06.05.2024 15:25

Obvinený navyše na facebooku šíril rôzne extrémistické materiály obsahujúce heslá potláčajúce ľudské práva a slobody.

pas, cestovanie, cestovný pas, slovensko, slovený pas, peniaze, turistika, dovolenka, zahraničie, passport,

Žiadali ste o pas? Štát vám ho nedodá ani do 30 dní. Odporúča cestovať na občiansky preukaz

06.05.2024 15:00

Ministerstvo vnútra po nápore žiadostí zo začiatku roka stále nedokáže vo všetkých prípadoch dodržať lehotu.

Strážske, búrka

Na západnom a strednom Slovensku treba v pondelok poobede počítať s búrkami

06.05.2024 14:45

Meteorológovia varujú, že búrky môže sprevádzať prudký lejak s intenzitou 20 až 30 milimetrov za polhodinu.

Francúzsko Čína Prezident Návšteva Si Ťin-pching

EÚ sa spolieha na Čínu, Si Ťin-pchingovi dohováral Macron aj Leyenová. Zatlačí Peking na Putina?

06.05.2024 14:25, aktualizované: 14:43

Von der Leyenová povedala, že EÚ ráta s tým, že Čína zatlačí na Rusko, aby ukončilo vojnu na Ukrajine.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 378
Celková čítanosť: 709470x
Priemerná čítanosť článkov: 1877x

Autor blogu

Kategórie