Založ si blog

Má introspekcia nejaké benefity?

Ak budeme schopní introspekcie – sebareflexie, ktorej cieľom je zlepšiť naše vzájomné vzťahy integrálnym – celostným spôsobom, potom bude mať introspekcia skutočne veľký prínos.

Ak si kladiem otázky, ako napríklad: „Kedy budeme schopní starať sa o všetkých ľudí na svete tak, ako sa staráme o svoju úzku rodinu?“, potom nás sebareflexia približuje k rovnováhe s integrálnymi zákonmi prírody.
Nejde o to, aby sme uvažovali nad tým, aby mali všetci rovnaké množstvo peňazí a majetku. Nie je možné, aby mal každý človek napríklad tisíc dolárov a tým by sme to uzavreli. Naopak, musíme zohľadniť požiadavky, potreby a situáciu každého človeka.

Musíme sa starať o celý svet podobne, ako keď sa v dobre fungujúcej rodine diskutuje o tom, ako rozdeliť zdroje medzi jednotlivých členov podľa ich požiadaviek, potrieb a stavov. Ak by sme sa takto starali o ľudstvo, potom by nebol priestor pre najrôznejšie krízy a katastrofy, ktoré dostávame od prírody len preto, aby v nás prebudila toto naše globálno-integračné spojenie.

Môže to znieť ako sociálno-ekonomický prístup, ktorý nie je zrozumiteľný pre bežného človeka. Ako by mohol jeden človek ovplyvniť spôsob, akým každý človek získava prostriedky na svoj život? Je to však oveľa viac ako to: je to integrálna forma sebareflexie, ktorá musí neustále prebiehať v rámci spoločenského systému, v ktorom žijeme.

Všetci sme súčasťou ľudstva a ľudstvo musí neustále vykonávať introspekciu o sebe samom, rovnako ako to robíme v našich rodinách. Ak každý svoju starostlivosť a pozornosť, ktorú vynakladá na potreby členov svojej rodiny, prenesie aj na úroveň ľudstva ako celku, začneme objavovať oveľa hlbšie spojenie: „ako jeden človek s jedným srdcom“, t. j. ako spoločný integrálny systém. Navyše, prostredníctvom takejto neustálej introspekcie, ktorá zvyšuje našu starostlivosť o ľudstvo, pritiahneme do našich vzťahov pozitívnu silu, ktorá prebýva v prírode – silu, ktorá má moc priviesť naše životy do stavu úplnej harmónie, rovnováhy a mieru.

Naše srdcia, teda naše túžby, sú v súčasnosti veľmi obmedzené. Rodíme sa s egoistickými túžbami a vyrastáme v presvedčení, že náš egoistický spôsob života, kde si užívame svoj blahobyt na úkor druhých, je všetko, čo v živote máme.
Existuje však spôsob, ako rozšíriť naše srdce, t. j. naše túžby tak, aby sa do nich zahrnuli aj túžby všetkých ostatných ľudí.

Väčšinou pociťujeme zatiaľ len svoje vlastné potreby a potreby svojej rodiny. Nedokážeme sa vzťahovať k potrebám druhých tak, ako sa vzťahujeme k svojim vlastným. Ak však vytvoríme podporné systémy na to, aby sme vedeli realizovať introspekciu, dosiahneme cieľ, ktorým je zvýšená starostlivosť o každého člena ľudskej spoločnosti. Tým zároveň vytvoríme harmonické prepojenie, ktorým sa priblížime k oveľa komplexnejšej forme spojenia, ktorá je v rovnováhe s integrálnymi zákonmi prírody.

Prírodu potom budeme vnímať ako priateľskú a vrelú, pretože sa dostaneme do určitej úrovne vzájomného súladu s prírodou ako s jediným vnútorne prepojeným a uceleným systémom, v ktorom sme vzájomne od seba závislí.

Ako sa skupiny ľudí rozhodujú kolektívnym spôsobom?

18.05.2024

Talmud opisuje, ako bola Tóra preložená do gréčtiny: „Král Ptolemaios raz zhromaždil 72 starších. Umiestnil ich do 72 komnát, každého zvlášť, pričom im neprezradil, prečo sú povolaní. Vošiel do každej miestnosti a povedal: ‚Napíšte mi Tóru Mojžiša, vášho učiteľa.‘ Boh každému vložil do srdca, aby prekladal rovnako ako všetci ostatní.“ 72 [...]

Ak urobíte niečo dobré pre druhých, očakávate niečo naspäť?

16.05.2024

V jednom citáte od Benjamina Franklina sa hovorí: „Ten, kto ti raz preukázal láskavosť, bude ochotnejší preukázať ti ďalšiu, než ten, ktorému si sám láskavosť preukázal.“ Iný spôsob vyjadrenia znie: „Neočakávaj protislužbu od niekoho, pre koho si sám dobro vykonal.“ Podvedome však očakávame v nejakej forme návrat toho, čo sme dali, akoby sme uzavreli obchod a [...]

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

SR premiér Fico atentát stav Kaliňák BBX

Tri dni po atentáte na Fica: Čo zatiaľ vieme? Otázky a odpovede, premiér ostáva na JIS, atentátnik ide pred súd

18.05.2024 07:00

Premiérov stav je stále vážny, súd bude rozhodovať o väzbe pre útočníka. Zatiaľ to viac ako na upokojenie vyzerá na pokračujúcu polarizáciu.

zlodej, krádež, lúpež, zlodeji, kradnutie

Fontána di Trevi aj Eiffelova veža. Pozrite si rebríček krajín, kde si treba dať najväčší pozor na vreckárov

18.05.2024 06:00

Britskí odborníci zostavili tzv. Európsky index vreckových krádeží. Pri ktorých turistických atrakciách sa najviac kradne?

Erik Kaliňák

Po atentáte na Fica čelia vyhrážkam koaliční poslanci aj minister. Viacerí majú sprísnený režim

18.05.2024 06:00

Vyhrážky smerovali aj na iných poslancov a ministrov.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Zelenskyj: Absurdné, Západ sa bojí porážky Ruska, ale nechce ani aby prehrala Ukrajina

18.05.2024 06:00, aktualizované: 07:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa posťažoval, že Západ Ukrajine zakazuje používať zbrane dodané Európou a Spojenými štátmi k úderom na ruské územie.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 381
Celková čítanosť: 715176x
Priemerná čítanosť článkov: 1877x

Autor blogu

Kategórie